ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο κορονοϊός πολιορκεί πάλι την βόρεια Ελλάδα

Ο κορονοϊός πολιορκεί πάλι την Βόρεια Ελλάδα

Ερήμωσαν οι δρόμοι στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας μετά το μίνι lockdown που επιβλήθηκε. Ταυτόχρονα, η πληρότητα στις ΜΕΘ που ήταν ήδη στο 90%, έφθασε χτες το 100%. Παράλληλα η αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων έχει σαν αποτέλεσμα να υπολειτουργούν στην ουσία πολλές κλινικές. Την ίδια στιγμή, όπως είχε προαναγγείλει, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας υπέβαλε την παραίτηση του από την προεδρία του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων) σήμερα δεν υπάρχει ούτε μία κλίνη ΜΕΘ διαθέσιμη, ενώ καθημερινά χρειάζονται εισαγωγή σε ΜΕΘ πάνω από πέντε ασθενείς. «Λόγω των αναστολών εργασίας που επιβλήθηκαν στους υγειονομικούς για τον μη εμβολιασμό τους το Εθνικό Σύστημα Υγείας αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Στη συμπρωτεύουσα λειτουργούν 71 κλίνες ΜΕΘ Covid-19, ενώ πέρσι, στην κορύφωση του τρίτου κύματος, είχαν δημιουργηθεί, άλλες κανονικά και άλλες με πατέντες και αυτοσχεδιασμούς, 193. Καλυμμένες σήμερα είναι οι 15 κλίνες του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, όπως και οι 15 του Ιπποκράτειου, οι 11 του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, οι 22 του Νοσοκομείου Παπανικολάου και οι οκτώ του Νοσοκομείου Αγίου Δημητρίου.

Σε δύο από αυτά τα νοσοκομεία (Παπανικολάου και Αγίου Δημητρίου) θεωρητικά υπάρχουν άλλες 11 κλίνες ΜΕΘ από δωρεές, αλλά εξαιτίας των αναστολών εργασίας, δεν υπάρχει προσωπικό για να λειτουργήσουν. Οι μαγαζάτορες διαμαρτύρονται εν τω μεταξύ, όχι μόνον λόγω του lockdown, αλλά και επειδή με τα μέτρα στους κλειστούς χώρους είχαν ήδη χάσει πάνω από την μισή πελατεία τους, αφού οι περισσότεροι νέοι είναι ανεμβολίαστοι.

Οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι οι ίδιοι και το προσωπικό τους έχει εμβολιασθεί σε ποσοστό 80%, αλλά οι πελάτες όχι και φοβούνται μεγάλη πτώση του τζίρου στον χειμώνα. Ήδη στη Θεσσαλονίκη έκλεισαν 500 νυχτερινά καταστήματα και καφετέριες και απολύθηκαν 2.500 άτομα, αναφέρουν. Ζητούν να επανέλθει το μέτρο της αναστολής εργασίας και η επιδότηση του ενοικίου σε ποσοστό από 40% έως 100%, ανάλογα με την πτώση στον τζίρο τους.

Οι εμβολιασμοί με ρυθμό χελώνας

Eν τω μεταξύ στη Σταυρούπολη οργανώνονται δύο συγκεντρώσεις για σήμερα, από δύο αντιμαχόμενες πλευρές με επίκεντρο τα ΕΠΑΛ και τους αντιεμβολιαστές. Μέλη της οργάνωσης “Ιερός Λόχος” καλούν σε συγκέντρωση στις 7.00 το απόγευμα στην πλατεία Τερψίθεας και η άλλη πλευρά καλεί σε αντισυγκέντρωση στις 5:30 το απόγευμα στην οδό Λαγκαδά. Η αστυνομία βρίσκεται επί ποδός για τις δύο αυτές συγκεντρώσεις ώστε να αποτραπούν ενδεχόμενα επεισόδια μεταξύ των ατόμων που θα συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις.

Η εμβολιαστικό κάλυψη σε πολλούς δήμους είναι χαμηλή με “μάξιμουμ” το 52% σε κάποιες περιοχές, ενώ σε άλλες έχει εμβολιασθεί το 40%. Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί επακριβώς το επίπεδο εμβολιασμού, επειδή οι περισσότεροι πολίτες επέλεγαν εξαρχής το εμβόλιο της Pfizer που δεν ήταν παντού διαθέσιμο, οπότε δήλωναν άλλο ταχυδρομικό κώδικα και δεν εμβολιάζονταν στο δήμο τους. Αυτό είχε (και εξακολουθεί να έχει) ως αποτέλεσμα κάποιοι δήμοι να παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, ενώ στην πραγματικότητα εκεί εμβολιάσθηκαν πολίτες από άλλες περιοχές.

Στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν λίγο οι εμβολιασμοί (στο κέντρο) με 2.200 εμβολιασμούς προχθές, αλλά σε άλλες περιοχές με οξύ πρόβλημα γίνονται μόλις 40 εμβολιασμοί την ημέρα (Ευρυτανία) ή 110 (Γρεβενά) ή 150 (Ξάνθη). Για να μην αδικούμε την βόρειο Ελλάδα, και η Αττική έχει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, ειδικά εκτός Αθηνών.

Η διαφορά όμως είναι στον δείκτη θετικότητα: η Αττική εξακολουθεί να “κρατιέται” στο 0,4% ενώ η Θεσσαλονίκη είναι στο 0,8 και το Κιλκίς στο 0,9%, δηλαδή έχουν ανά εκατό τεστ διπλάσια θετικά αποτελέσματα σε σύγκριση με την Αττική. Αυτό εικάζεται ότι οφείλεται στο γεγονός ότι στην Βόρειο Ελλάδα χειμωνιάζει νωρίτερα. Στο βορρά ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους άρχισε από τον Σεπτέμβρη, ενώ στην Αθήνα ο κόσμος τώρα αρχίζει να κλείνεται μέσα.

Προβληματισμός κυριαρχεί και για την γιορτή του Αγίου Δημητρίου και την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και αλλού. Πέρσι η μεγάλη έξαρση στη συμπρωτεύουσα σημειώθηκε μετά από αυτές τις γιορτές. Όσον αφορά στα τοπικά lockdown η κατάσταση θα επανεκτιμάται κάθε εβδομάδα, όμως όσο οι κλίνες των επίμαχων περιοχών είναι πλήρεις, δεν αναμένεται αλλαγή στα μέτρα ακόμα και αν ο αριθμός των κρουσμάτων μειωθεί.

Παραιτήθηκε ο Αρκουμανέας

Την ίδια στιγμή, την παραίτησή του υπέβαλε από την προεδρία του ΕΟΔΥ υπέβαλε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας. Όπως έγινε γνωστό, με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας έκανε γνωστή και επίσημα την παραίτησή του, η οποία μένει να γίνει δεκτή από τον υπουργό, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η αποχώρησή του από την προεδρία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει βρεθεί αντικαταστάτης του, και στο Υπουργείο Υγείας έχουν κάνει ήδη επαφές με νέα πρόσωπα. Η παραίτηση του Παναγιώτη Αρκουμανέα έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά από εκείνη του αντιπροέδρου και υπεύθυνου για τα μη μεταδοτικά νοσήματα, Χρήστου Κουρούση. Στην επιστολή παραίτησής του o κ. Κουρούσης σπεύδει να αναφέρει ότι είχε πάρει την απόφαση πολύ πριν αναλάβει το υπουργείο Υγείας ο Θάνος Πλεύρης και τονίζει ότι οι υποχρεώσεις του καθιστούν αδύνατη τη συμμετοχή και την παρουσία του στο Συμβούλιο.

Ο Παναγιώτης Αρκουμανέας αναφέρει μέρος της δικής του επιστολής παραίτησης  στον λογαριaσμό του στο  facebook.Εκεί αναφέρει: «Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους 2.500 εργαζομένους του ΕΟΔΥ, το επιστημονικό προσωπικό και όλους τους συνεργάτες μου. Τους εύχομαι καλή δύναμη και συνέχεια στο έργο τους. Κάνοντας έναν προσωπικό απολογισμό – ας μου επιτραπεί – θα ήθελα να δηλώσω πως τίμησα το αξίωμα που μου εμπιστεύτηκε η κυβέρνηση αυτής της χώρας με εντιμότητα, μαχητικό πνεύμα και αυταπάρνηση, χωρίς ουδέποτε να παρεκκλίνω από το ηθικό καθήκον μου, και, προπαντός, δίνοντας απόλυτη, αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα στις ανάγκες και στις αγωνίες των συμπολιτών μας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι