ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Νίκος Κουρής, ο Μίκης και η εξέταση DNA

Ο Νίκος Κουρής, ο Μίκης και η εξέταση DNA, Όλγα Μαύρου
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Κανένα περιουσιακό στοιχείο από την κληρονομιά του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη δήλωσε ότι δεν θα διεκδικήσει ο Νίκος Κουρής-Θεοδωράκης, που παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η αφού η Μαργαρίτα Θεοδωράκη δεν εμφανίσθηκε για την γονιδιακή εξέταση, «το θέμα με το DNA θεωρείται λήξαν» και ο ίδιος θα συνεχίσει να λέει ότι είναι γιος του συνθέτη.

Η δίκη για τα ασφαλιστικά μέτρα είναι προγραμματισμένη για τις 30 Νοεμβρίου, οπότε και θα βγει οριστική απόφαση για το κατά πόσον ο Νίκος Κουρής-Θεοδωράκης θα μπορεί ή όχι να υποστηρίζει δημοσίως ότι είναι γιος του συνθέτη. Όσον αφορά στο επώνυμο, ο νόμος ορίζει ότι κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί όποιο επώνυμο επιλέγει και η δικαστική απόφαση σχετικά με αυτά τα ζητήματα προ δεκαπενθημέρου για την οικογένεια Θεοδωράκη ήταν προσωρινή εντολή και όχι οριστική.

Το SLpress επικοινώνησε με τον δικηγόρο κ. Κυριάκο Ροζάκη, ο οποίος έχει αναλάβει τον Νίκο Κουρή-Θεοδωράκη. Ο κ. Ροζάκης είπε:«Το θέμα δεν ειναι το επώνυμο, αλλά αν το δικαστήριο θα απαγορεύσει με τα ασφαλιστικά μέτρα της Μαργαρίτας Θεοδωράκη στον εντολέα μου να αναφέρει ότι είναι γιος του συνθέτη. Θα περιμένουμε να δούμε αν στις 30 Νοεμβρίου η Μαργαρίτα θα επιμείνει ή όχι».

Όσον αφορά το τεστ DNA είπε: «Ο νόμος δεν υποχρεώνει την Μαργαρίτα Θεοδωράκη να προσέλθει για εξέταση DNA. Αν ο πατέρας ήταν εν ζωή, ναι μεν ο νόμος και πάλι δεν θα τον υποχρέωνε να υποβληθεί στην εξέταση, αλλά σε περίπτωση που ο Μίκης Θεοδωράκης ή οιοσδήποτε κληθείς αρνείτο να προσέλθει, τότε η γνησιότητα του τέκνου θα θεωρείτο δεδομένη. Δηλαδή, όταν ο πατέρας ή ο φερόμενος ως πατέρας αρνείται την εξέταση του DNA, τότε θεωρείται ότι αποδέχεται την πατρότητα. Όμως, στην περίπτωση των παιδιών ή άλλων συγγενών, δεν ισχύει το ίδιο».

Αν ο ενδιαφερόμενος ήθελε να χρησιμοποιήσει άλλα μέσα για λήψη DNA, θα προσέκρουε στο ότι θα έπρεπε να αποδείξει ότι το DNA που προσκόμισε ανήκε όντως στον νεκρό και όχι σε κάποιον άλλον, δεδομένου ότι δεν υπάρχει βάση δεδομένων με γενετικό υλικό παρά μόνον για καταδίκους και όχι για όλους. Κατά συνέπεια θα έπρεπε να είναι αδιάψευστο το ότι, το προς σύγκριση γενετικό υλικό ανήκει σε συγγενή πρώτου βαθμού του θανόντα ή στον ίδιο το νεκρό, κάτι πρακτικά αδύνατον, είπε ο κ. Ροζάκης.

  Ο Τσιτσιπάς πλησίασε στην κορυφή, αλλά έχασε από τον Τζόκοβιτς (video)

Ο  Μίκης και η ζωή του Νίκου

Όσο για την ζωή του εντολέα του, ο κ. Ροζάκης είπε ότι ο Νίκος έζησε δύο χρόνια σε ίδρυμα όταν γεννήθηκε, καθώς ήταν εξώγαμο τέκνο και την εποχή εκείνη (1968) οι περισσότερες μητέρες με τέκνα εκτός γάμου και χωρίς εισοδήματα οι ίδιες, εμπιστεύονταν τα παιδιά τους σε ιδρύματα. Δύο χρόνια μετά η Αλεξάνδρα Σαμοΐλη παντρεύτηκε με τον Ιωάννη Κουρή και ο δεύτερος υιοθέτησε το παιδί της και του έδωσε το επώνυμό του. Και οι δύο γονείς είναι νεκροί από δεκαετίας.

Η Αλεξάνδρα Σαμοΐλη, εργαζόταν το 1967 ως οικιακή βοηθός στο σπίτι του Μίκη στη Ζάτουνα Αρκαδίας, όπου ο συνθέτης είχε εκτοπισθεί από τη χούντα. Είχε δε γνωριστεί μαζί του μέσω του αδελφού της, μουσικοσυνθέτη Σπύρου Σαμοΐλη ο οποίος διατηρούσε στενούς δεσμούς με τον Μίκη Θεοδωράκη. Όμως, όταν ο Θεοδωράκης έφυγε λόγω της χούντας στο εξωτερικό και η ίδια είχε έντονα οικονομικά προβλήματα, με το που γέννησε το παιδί το άφησε σε ίδρυμα στον Πειραιά και η ίδια πήγε στην Λευκίμμη της Κέρκυρας. Η Αλεξάνδρα Σαμοΐλη πέθανε το 2009, αλλά αποκάλυψε εν τω μεταξύ στο Νίκο ποιος ήταν ο βιολογικός του πατέρας.

Ήδη από το 1979, όταν ο Κουρής ήταν 11 ετών, ο Θεοδωράκης τον είχε επισκεφτεί στη Λευκίμμη, αλλά κανείς δεν του είπε τότε πως ήταν ο πατέρας του. Ο Κουρής άρχισε να αποκτά σχέσεις με τον Μίκη μετά το 2010. Πάντως και η χούντα, που παρακολουθούσε τον Θεοδωράκη, ανέφερε σε έγγραφά της ότι το μωρό που γεννήθηκε στο μαιευτήριο Αλεξάνδρα και δόθηκε σε ίδρυμα του Πειραιά είναι κατά πάσα πιθανότητα τέκνο του συνθέτη.

Σύμφωνα με τα χουντικά ραπόρτα της εποχής εκείνης, ο αδελφός του Μίκη Θεοδωράκη, Ιωάννης (νεκρός πλέον και αυτός) είχε αναλάβει την φροντίδα του νεογέννητου και είχαν συμφωνήσει αυτό να βαφτιστεί Μιχάλης Θεοδωράκης. Η ανιψιά του συνθέτη και κόρη του Γιάννη Θεοδωράκη το επιβεβαιώνει, λέγοντας ότι και ο πατέρας της, της είχε πει για το εκτός γάμου παιδί που είχε αποκτήσει με την Αλεξάνδρα ο Μίκης.

H διαθήκη

Ο ίδιος ο Νίκος Κουρής-Θεοδωράκης λέει: «Έπρεπε να με αναφέρει ως “Θεοδωράκη” στη διαθήκη γιατί διαφορετικά θα μπορούσαν να την προσβάλλουν. Η ταυτότητά μου γράφει Κουρής γι΄αυτό και έχει βάλει το “Θεοδωράκης” σε παρένθεση. Πιστεύω ότι αν ερχόταν η Μαργαρίτα σήμερα για την εξέταση DNA, θα είχε τελειώσει αυτό το ζήτημα. Εγώ δε θέλω να ξανασχοληθώ. Δε θα επαναληφθεί η διαδικασία. Είμαι σίγουρος ότι είμαι γιος του Μίκη, απλά ήθελα να το αποδείξω σε όσους αμφιβάλλουν. Όσα αναφέρει στη διαθήκη του μου φτάνουν και μου περισσεύουν» ανέφερε ο Νίκος Κουρής.

  Τέσσερις δεκαετίες με μονοτονικό

«Να ζητήσω συγγνώμη από τους εκατομμύρια φίλους του Μίκη που έγινα πρωταγωνιστής άθελά μου σε μια τέτοια ιστορία. Πιστεύω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί και θα το τελειώσω εδώ σήμερα όλο αυτό.  Θα ηρεμήσω και θα αφιερωθώ σε αυτό που ήθελε και ο Μίκης Θεοδωράκης, τη διάδοση του έργου του» είπε.

«Να πω ότι περιουσία δικιά μου ήταν οι αρχές με τις οποίες με μεγάλωσε ο Γιάννης ο Κουρής, είναι το χαμόγελο της μητέρας μου την οποία μνημονεύει και η Μαργαρίτα στο βιβλίο της και σας προτρέπω να το διαβάσετε. Ο Μίκης είχε πει γι’ αυτό το βιβλίο ότι είναι μια αποκάλυψη», είπε, διαψεύδοντας ότι έχει οικονομικές απαιτήσεις στην κληρονομιά.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι