ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πώς χαρακτηρίζει ο Μίκης τον “γιο” του στην 5η διαθήκη του

Πώς χαρακτηρίζει ο Μίκης τον "γιο" του στην 5η διαθήκη του

Άνοιξε και η τελευταία διαθήκη από τις πέντε του συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος, με βασική έγνοια την υστεροφημία και το έργο του από το 2011 και μετά, συνέτασσε αλληλοσυμπληρούμενες διαθήκες διαδοχικά. Η σημερινή αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς “ακουγόταν” ότι δεν ανέφερε τον Νίκο Κουρή ως γιο του, και όντως, όπως εκφράζεται ο εκλιπών, αμφισβητεί έμμεσα την πατρότητα, τουλάχιστον τυπικά.

Στην τελευταία διαθήκη που γνωστοποιήθηκε σήμερα έγινε γνωστό ότι δεν αφήνει κάτι απόλυτα υλικό στον Νίκο Κουρή-Θεοδωράκη(;) παρότι ο τελευταίος, επιμένοντας ότι είναι εκτός γάμου γιος του συνθέτη «περίμενε ότι θα του αφήσει κάτι». Έμμεσα πάντως του αφήνει κάτι ουσιαστικό και, συγκεκριμένα, ζητεί ο Κουρής να συνεχίσει να μην πληρώνει πνευματικά δικαιώματα για όσα έργα του παίζει στο “Ράδιο Μίκης”.

Αναφέρει μάλιστα συγκεκριμένα ο συνθέτης «τον Νίκο Κουρή, αυτοαποκαλούμενο Θεοδωράκη, ευχαριστώ για τη διάδοση του έργου μου και προτρέπω τους εμπλεκόμενους να τον αφήσουν να συνεχίσει να το κάνει χωρίς εμπόδια». Όσον αφορά το σπίτι του στην οδό Επιφανούς απέναντι από την Ακρόπολη, επιθυμεί να γίνει μουσείο, ενώ το αυτοκίνητό του, το αφήνει σε ένα ίδρυμα. Για το δε μουσείο και τα προσωπικά του αντικείμενα, ξεκαθαρίζει ότι θέλει να το διαχειριστεί το δημόσιο και όχι οι συγγενείς του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Κουρής θέλησε να προχωρήσει σε τεστ DNA για να αποδείξει ότι είναι βιολογικός γιος του μουσικοσυνθέτη και ότι η ανιψιά του Μίκη Θεοδωράκη, κόρη του πολυαγαπημένου αδελφού του που έφυγε νωρίς από καρκίνο, είπε πρόσφατα ότι πρόκειται όντως για το γιο του. «Ο πατέρας μου, μου είχε πει ότι ο θείος είχε παιδί από την οικιακή του βοηθό, αλλά ότι είναι μυστικό και είναι κάτι που δεν το συζητάμε στην οικογένεια», είπε η ανιψιά του νεκρού μουσικοσυνθέτη όταν ξέσπασε ο θόρυβος περί εξώγαμου παιδιού.

Ο δικηγόρος της Μαργαρίτας Θεοδωράκη από πλευρά του είπε ότι «η ανιψιά είπε κάτι που είχε ακούσει από κάπου», υποδηλώνοντας ότι η ίδια δεν μπορούσε να είχε άμεση γνώση του θέματος. Στο ερώτημα αν η Μαργαρίτα Θεοδωράκη θα παραστεί στην εξέταση DNA που ζήτησε με εξώδικο ο Νίκος Κουρής, ο δικηγόρος απάντησε «δεν ξέρω αν έχει χρόνο, αν της το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις της».

Προσφυγή στη δικαιοσύνη

Υπενθυμίζεται ότι όταν πέθανε ο Θεοδωράκης, ο Νίκος Κουρής, που ήδη χρησιμοποιούσε τα τελευταία χρόνια το επώνυμο του συνθέτη στους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα, έγραψε στο Facebook «αντίο πατέρα». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο γιος και η κόρη του Θεοδωράκη να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να ζητήσουν ασφαλιστικά μέτρα. Το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή να μην χρησιμοποιεί ο Νίκος Κουρής το επώνυμο του Θεοδωράκη.

Η μητέρα του Νίκου Κουρή, Αλεξάνδρα Σαμοΐλη, εργαζόταν ως οικιακή βοηθός στο σπίτι του Μίκη στη Ζάτουνα Αρκαδίας. Εν συνεχεία επέστρεψε στον τόπο καταγωγής της στην Κέρκυρα, όπου παντρεύτηκε τον Γιάννη Κουρή. Ο Νικος Κουρής γεννήθηκε το 1968. Ο Κουρής, που είναι μουσικός παραγωγός και έχει εργασθεί στο “ράδιο Μίκης” για την προβολή του έργου του Θεοδωράκη εδώ και πολλά χρόνια, γνωριζόταν με τα παιδιά του συνθέτη και δεν είχε έρθει ποτέ σε αντιπαράθεση με αυτά.
Όμως, όταν μετά την κηδεία του Μίκη ζήτησαν να μην κάνει πλέον χρήση του επωνύμου, ξέσπασε και είπε: «Θα προχωρήσω σε εξέταση DNA για να λήξει το θέμα». Τα παιδιά από πλευράς τους είπαν ότι «το κακό παράγινε» και ότι ο Νίκος Κουρής τα κάνει όλα αυτά για να εγείρει αξιώσεις στην κληρονομιά.

Η διαθήκη

Ο μουσικός παραγωγός είπε σχετικά με αυτό πριν από δέκα ημέρες: «Δεν με ενδιαφέρουν τα χρήματα, αλλά πιστεύω ότι όλο και κάτι θα μου άφησε ο πατέρας μου, θα δούμε». Υποστήριξε επίσης ότι όσο ήταν εν ζωή ο συνθέτης δεν θέλησε να προκαλέσει σκάνδαλο και γι’ αυτό δεν ζήτησε να γίνει εξέταση DNA, καθώς ο Μίκης δεν τον αμφισβητούσε και τον αποδεχόταν ως παιδί του. Τώρα, με το άνοιγμα και της τελευταίας διαθήκης, αλλά και με το τεστ DNA, τα πράγματα ίσως αλλάξουν.

Στην διαθήκη ο Μίκης Θεοδωράκης προσθέτει, αναφερόμενος μάλλον στο έργο του, και το εξής: «Ο Νίκος δεν θα θελήσει ποτέ να κάνει κάτι αντίθετο με τις απόψεις και τις αρχές μου τις οποίες γνωρίζει». Αναφερόμενος και σε άλλες πλατφόρμες που ασχολούνται με το μουσικό του έργο, τονίζει ότι του αρκεί «να μην αλλάζουν τις νότες και τη μελωδία, πρακτική η οποία θα δημιουργούσε επί της ουσίας ένα άλλο έργο». Ως εκτελέστρια της διαθήκης του ο Μίκης Θεοδωράκης ορίζει την επί σειρά ετών πιστή γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου, την οποία και εξουσιοδοτεί να ελέγχει το κατά πόσο τηρούνται ή όχι οι επιθυμίες που ο ίδιος έχει εκφράσει στις διαθήκες του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι