ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο Πάπας Φραγκίσκος μετά την Κύπρο στην Ελλάδα

Ο Πάπας Φραγκίσκος μετά την Κύπρο στην Ελλάδα, Νεφέλη Λυγερού

Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα –προσκεκλημένος της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου– είναι γεγονός. Η τρίτη επίσκεψη Πάπα σε διάστημα χιλίων ετών! Η δεύτερη του συγκεκριμένου σε διάστημα πενταετίας. Είχε βρεθεί ξανά στην Ελλάδα τον Απρίλιο 2016, όταν και έλαβε χώρα η ιστορική συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Η επιστροφή του στην Ελλάδα συμπίπτει με τη συμπλήρωση σαράντα ενός ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και της Αγίας Έδρας. Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι υπέρμαχος της ενεργής εκκλησιαστικής διπλωματίας και της προσέγγισης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με την Ελληνορθόδοξη. Να θυμίσουμε ότι ο ιδιαίτερα κινητικός Ποντίφικας έχει ήδη πραγματοποιήσει 35 περιοδείες στο εξωτερικό από το 2013 που εξελέγη.

Η παρουσία του στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει με τις επισκέψεις σημαντικών ξένων ηγετών, συνοδεύεται από απαγόρευση συγκεντρώσεων, έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κινητοποίηση μεγάλου αριθμού αστυνομικών (3.500) όλων των υπηρεσιών για να διασφαλίσουν την ομαλή και ασφαλή μετακίνησή του. Η φράση που το Βατικανό επέλεξε για να συμπυκνώσει το νόημα της επίσκεψής του Πάπα είναι «ας είμαστε ανοιχτοί στις εκπλήξεις του Κυρίου».

Η εικόνα που δημιουργήθηκε σαν λογότυπο απεικονίζει μία βάρκα, που διασχίζει τα ταραγμένα νερά του πλανήτη μας, με τον Σταυρό του Ιησού ως κατάρτι και το Άγιο Πνεύμα που φέρει ούριο άνεμο. Ως επίσημο δώρο επέλεξε ένα μετάλλιο ειδικά σχεδιασμένο για το ταξίδι του σε Ελλάδα και Κύπρο, το οποίο απεικονίζει τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα και οκτώ βιβλία που συνέγραψε.

Το πρόγραμμά του στην Αθήνα

Η επίσκεψη είναι ύψιστης σημασίας για τους καθολικούς που ζουν στην Ελλάδα κι όχι μόνο. Αποτελεί ένα ακόμα βήμα προόδου στις σχέσεις ανάμεσα στην Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία. Τέλος, υπογραμμίζει την ιδιαίτερη βαρύτητα που το Βατικανό αποδίδει στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Δεν είναι μυστικό ότι ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ευαισθητοποιημένος με αυτό το ζήτημα, κατηγορώντας την Ευρώπη για υποκρισία και επαινώντας την Ελλάδα για την συμβολή της.

Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Στη συνέχεια, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό. Αργότερα, μίλησε σε αξιωματούχους, μέλη του διπλωματικού σώματος και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, και στις 16.00 συναντιέται με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Η πρώτη του ημέρα στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με τη μεταβασή του στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου των καθολικών για να μιλήσει σε επισκόπους, ιερείς, μέλη μοναχικών ταγμάτων, ιεροσπουδαστές και κατηχητές της Καθολικής Εκκλησίας.

Την Κυριακή θα επισκεφτεί για δεύτερη φορά τη Μυτιλήνη και το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπου θα αναπέμψει δέηση. Περισσότεροι από 100 πρόσφυγες θα επιστρέψουν μαζί του στη Ρώμη. Εν όψει της επικείμενης επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα, πάνω από 30 προσφυγικές οργανώσεις έστειλαν ανοιχτή επιστολή στον Πάπα, ζητώντας να συναντηθούν μαζί του για να τον ενημερώσουν για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Δεν υπήρξε απάντηση.

Η επίσκεψη στην Κύπρο

Προηγήθηκε η διήμερη στάση του στην Κύπρο, όπου στο μενού κυριάρχησε το Κυπριακό και το μεταναστευτικό. «Εδώ στην Κύπρο αναπνέω λίγο από τη χαρακτηριστική ατμόσφαιρα των Αγίων Τόπων όπου η αρχαιότητα και η ποικιλία των χριστιανικών παραδόσεων εμπλουτίζουν τον προσκυνητή», ανέφερε κατά τη διάρκεια της δεύτερης επίσκεψης Πάπα στην Κύπρο, μετά από αυτή του Πάπα Βενέδικτου το 2010.

«Συλλογίζομαι τον εσωτερικό πόνο εκείνων που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτιά τους», ανέφερε για το Κυπριακό ο Πάπας, τονίζοντας την ανάγκη του διαλόγου: «Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από αυτή του διαλόγου», τονίζοντας την ανάγκη να σκεφτούμε τις μελλοντικές γενιές. Έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Αναστασιάδη με τιμές αρχηγού κράτους.

Τον Πάπα υποδέχθηκε στην Κύπρο η μπάντα της Αστυνομίας καθώς και στρατιωτικό άγημα. Είχε συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου και επαφές με την Ιερά Σύνοδο στον Καθεδρικό Ναό στη Λευκωσία, ενώ τέλεσε τη Θεία Λειτουργία σε στάδιο της Λευκωσίας, παρουσία σχεδόν 10.000 πιστών και οικουμενική προσευχή με μετανάστες στην ενοριακή εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στην Πύλη Πάφου, η οποία είναι το σήμα κατατεθέν της διχοτομημένης Λευκωσίας.

Ευτράπελα και παρελκόμενα

Φεύγοντας από την Κύπρο επέλεξε τους 50 πρόσφυγες που θα πάρει μαζί του στη Ρώμη. Στη Λευκωσία διέμεινε στο φραγκισκανικό μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού στη Λευκωσία, όπου είναι και η έδρα της Αποστολικής Μονής. Εκεί είχε μείνει και ο Πάπας Βενέδικτος XVI όταν επισκέφθηκε την Κύπρο το 2010, αλλά σε διαφορετικό δωμάτιο. Οι υπεύθυνοι, μάλιστα, επέλεξαν το ισόγειο, ώστε να αποφύγει να ανέβει σκαλιά εξαιτίας της επιβαρυμένης υγείας του στα 84 του χρόνια.

«Ένα παράθυρο στο δωμάτιο του Πάπα βλέπει στον μικρό κήπο της κουζίνας του μοναστηριού, αλλά και στα κατεχόμεναΕίναι σύμβολο του πόνου. Ο Πάπας έρχεται να εκφράσει την εγγύτητά του με τον πληθυσμό της μοναδικής ευρωπαϊκής πρωτεύουσας που εξακολουθεί να είναι μοιρασμένη στα δυο», σχολίασε ένας από τους οργανωτές της επίσκεψης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πάπας, όπως και σε κάθε του επίσκεψη, έτσι και στην Κύπρο επέλεξε το Fiat 500 για τις μετακινήσεις του. Δεν έλειψαν και τα ευτράπελα, καθώς στην έναρξη τέλεσης της Θείας Λειτουργίας, οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός άνδρα, ο οποίος προσπάθησε να εισέλθει στον χώρο με μαχαίρι, ενώ μικρή ομάδα ζητούσε την απομάκρυνση του Πάπα από την Κύπρο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι