ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο πιλότος του Beriev που έβλεπε το σπίτι του να καίγεται

Ο πιλότος του Beriev που έβλεπε το σπίτι του να καίγεται

Ένας από τους Έλληνες πιλότους που πιλοτάρουν το νοικιασμένο από τη Ρωσία Beriev, ο Παναγιώτης Καπετάνης, απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας, που πετάει και με Canadair και άλλα πυροσβεστικά αεροσκάφη, έχοντας 19 χρόνια στην κατάσβεση με εναέρια μέσα, είπε ότι έβλεπε το σπίτι του να καίγεται στους Θρακομακεδόνες και δεν άλλαξε ούτε πορεία ούτε ενέργειες.

«Δεν έδωσα προτεραιότητα στο σπίτι μου ασφαλώς. Έπαθε ζημίες και δεν είναι κατοικήσιμο προς το παρόν, αλλά δεν καταστράφηκε. Την έβλεπα τη φωτιά να πλησιάζει στη γειτονιά μου και ήμουν βέβαιος ότι θα καιγόταν και το δικό μου σπίτι», είπε ο ίδιος, που εκείνη την ημέρα μετείχε στην κατάσβεση. Όταν τελείωσε την δουλειά του, πήρε τη μοτοσικλέτα του από το αεροδρόμιο και κατευθύνθηκε στο σπίτι του. Εκεί έμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή καταβρέχοντας με το λάστιχο για να σώσει ό,τι μπορούσε.

«Έμεινα εκεί μέχρι και δύο τρία λεπτά πριν περάσει η φωτιά από το σπίτι. Μέχρι και την τελευταία στιγμή προσπαθούσα με ένα λάστιχο να καταβρέξω τον περιβάλλοντα χώρο. Μόλις είδα όμως ότι το μέτωπο ερχόταν με μεγάλη ταχύτητα αποφάσισα να εγκαταλείψω γιατί φοβήθηκα για την ίδια μου τη ζωή. Όταν έφευγα ήμουν σίγουρος ότι το σπίτι μου θα γινόταν στάχτη, αλλά τελικά δεν έγινε», είπε ο πιλότος, που έχει τρία παιδιά, 11,12 και 14 ετών.

Την επόμενη μέρα πάλι πιλοτάριζε, αν και μετέχει κυρίως ως συντονιστής. Είπε ότι στην ομάδα του είναι τρία άτομα με αυτόν τον ρόλο, δηλαδή του εναέριου συντονιστή. «Πολλά χρόνια συνάδελφοι, όλοι απόστρατοι από την Πολεμική Αεροπορία και όλοι παλιότερα επιχειρούσαμε με Καναντέρ. Είμαστε φίλοι, αδέρφια, υπάρχει συντροφικότητα. Η υπόλοιπη ομάδα είναι δεκαοχτώ Ρώσοι που είναι το τεχνικό και ιπτάμενο προσωπικό. Οι τεχνικοί ασχολούνται με τη συντήρηση. Χονδρικά κάθε 50 ώρες πρέπει να γίνεται η προγραμματισμένη συντήρηση, σύμφωνα με τον κατασκευαστή. Η συντήρηση κρατά από μιάμιση έως τρεις μέρες. Αυτό συνέβη και πριν μερικές μέρες», είπε.

«Το Beriev-200 έχει αυξημένες δυνατότητες σε σύγκριση με άλλα αεροπλάνα. Πετά με διπλή ταχύτητα, μεταφέρει διπλάσιο φορτίο νερού και μπορεί να παραμείνει περισσότερο χρόνο  στην περιοχή της φωτιάς. Η ευελιξία σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη ισχύ των κινητήρων του το καθιστούν ιδανικό για χώρες που έχουν ανάγλυφο της Ελλάδας», λέει ο ίδιος.

Η φωτιά στην Εύβοια

Για τις ρίψεις νερό ή “νερά”, είπε: «Το πόσες φορές γεμίζει το Beriev εξαρτάται από το πόσο κοντά είναι η θάλασσα με τη φωτιά. Για παράδειγμα, σε μια φωτιά στη Σάμο έχει κάνει 39-42 “νερά” σε μία πτήση και σε άλλες φωτιές κάνει 10-12. Εξαρτάται από την απόσταση με το σημείο υδροληψίας. Σε διάστημα 48 ημερών που βρίσκεται το αεροπλάνο στη χώρα, έχει βάλει περίπου 180 ώρες με 630 ρίψεις. Κουβαλά μέχρι 12 τόνους νερού και η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από το ύψος άφεσης. Όσο πιο ψιλά το ρίξεις τόσο μειώνεται η αποτελεσματικότητα. Για παράδειγμα, αν έχει οκτώ-εννέα Μποφόρ, το νερό μπορείς να το δεις να μένει ακίνητο επάνω και να εξατμίζεται», είπε.

Για τη φωτιά στην Εύβοια είπε ότι λόγω των ακραίων συνθηκών, δηλαδή τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τη χαμηλή υγρασία, οι ρίψεις νερού δεν ήταν αποτελεσματικές. «Ρίχναμε νερό και αυτή δεν έσβηνε. Φωτιά που με μία ρίψη θα έπρεπε να εξαφανιστεί, χρειάστηκε 200 τόνους νερού και πάλι κάπνιζε. Είχες να κάνεις με τα στοιχεία της φύσης που δεν μπορούσες να δαμάσεις και σε τέτοιες περιπτώσεις νιώθεις τελείως αδύναμος.

Πηγαίναμε κάθε μέρα, εννέα ώρες τη μέρα ο καθένας από την ομάδα μου. Τις πρώτες μέρες λόγω της άπνοιας στην περιοχή ο καπνός είχε καθίσει χαμηλά μειώνοντας έτσι κατά πολύ και την ορατότητα. Στη Βαρυμπόμπη, πάλι, ο άνεμος δεν ήταν όπως ανέφεραν οι προγνώσεις. Άλλαξε ο άνεμος πολλές φορές. Κατέβασε τη φωτιά από το βουνό και μέσα σε ελάχιστα λεπτά μάς έκαψε».

Όπως είπε είχε στείλει την οικογένειά του στον Ωρωπό όταν ξέσπασε η φωτιά, γιατί δεν ήθελε να έχει την έγνοια τους μέσα στη φωτιά. Το σπίτι του δεν είχε γεννήτρια, ούτε δεξαμενές με νερό, ούτε πυροσβεστικό κρουνό. Όμως δεν μπόρεσε να σώσει όλα τα γατιά που έχει. «Έχω οκτώ γάτες και η μία έχει εγκαύματα και προσπαθούμε να τη σώσουμε», είπε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι