ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι επιστολές που έκαψαν την συμμορία των αστυνομικών (upd)

Συμμορία ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη διέπραξε ληστείες με απειλή πιστολιού

Άρχισαν οι προφυλακίσεις για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που έκανε παράνομες ελληνοποιήσεις και έναντι 30.000-150.000 ευρώ παρουσίαζε Αλβανούς κακοποιούς ως “ομογενείς Ποντίους”. Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται 32 επίορκοι αστυνομικοί και άλλα άτομα, όμως έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής, 20. Οι έρευνες συνεχίζονται πάντως. Υπενθυμίζεται ότι εμπλεκόμενος ήταν και ο Αλβανός ιδιοκτήτης βενζινάδικου που δολοφονήθηκε πριν από 20 μέρες στη Νίκαια.

Οι περισσότεροι από τους ωφελούμενους ήταν άτομα του κοινού ποινικού δικαίου, με “σκοτεινές” δραστηριότητες, καθώς ένας μέσος μετανάστης δεν μπορεί να πληρώσει 30.000 έως 40.000 ευρώ για να πάρει ευρωπαϊκό διαβατήριο. Ένας μάλιστα πλήρωσε 150.000, προφανώς επειδή ήταν καταζητούμενος από την Interpol και οι ενεχόμενοι επίορκοι αστυνομικοί απαίτησαν μεγαλύτερη μίζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε ένα “βαθύ λαρύγγι” που έδωσε πολλές πληροφορίες, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες το νήμα άρχισε να ξετυλίγεται από ανώνυμες επιστολές. Η μία ανέφερε ότι «εδώ και 10 χρόνια μία συμμορία με μπλεγμένους μέσα αστυνομικούς, δημοσίους υπαλλήλους, αλλά κυρίως γνωστούς του κοινού ποινικού δικαίου βγάζουν με διάφορα κόλπα ταυτότητες και διαβατήρια, σε συνεργασία με βρώμικους της Ασφάλειας σε διάφορα τμήματα της Αθήνας».

Η δεύτερη ανώνυμη επιστολή φέρεται να στάλθηκε στις 16 Απριλίου και ανέφερε: «Υπάρχουν αστείες περιπτώσεις που Αλβανοί πηγαίνουν και βγάζουν πρώτη φορά ταυτότητα και έχουν για μάρτυρα μαζί τους τον “πατέρα” τους που είναι Ρομά. Μιλάμε για γελοία πράγματα και άμα δείτε τα πρόσωπα θα καταλάβετε ότι ο αστυνόμος τα πήρε σίγουρα».

Η τελευταία επιστολή φέρεται να στάλθηκε τον Ιούλιο και ανέφερε «Πριν λίγες ημέρες έσκασε μία ταυτότητα στο Δίστομο και έγινε πανηγύρι, γιατί μία εβδομάδα νωρίτερα πήγε ο Αλβανός που είχε πάρει την ταυτότητα από το Παγκράτι για να βγάλει νέα, αλλά το Μενίδι δεν πληρώθηκε και τον τσίμπησαν. Όμως πριν ακυρωθεί η ταυτότητα, τα στοιχεία πουλήθηκαν σε άλλον και αυτός πήγε Δίστομο να βγάλει ταυτότητα».

Βαρύτατες κατηγορίες

Ένα μεγάλο ποσό (ίσως 320.000 ευρώ) σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες βρέθηκε στο χρηματοκιβώτιο του διοικητή Ασφαλείας αστυνομικού τμήματος, ο οποίος αρχικά αρνήθηκε να το ανοίξει λέγοντας ότι δεν θυμόταν τον συνδυασμό. Το ποσό αυτό δεν δικαιολογείτο από κατασχέσεις. Συνολικά κατασχέθηκαν 600.000 ευρώ. Σήμερα το πρωί οδηγήθηκαν στην φυλακή τρεις από τους πρώτους 13 κατηγορούμενους που απολογήθηκαν χθες στην Ανακρίτρια Διαφθοράς. Πρόκειται για μια αστυνομικό, έναν διοικητικό υπάλληλο Ληξιαρχείου και έναν Αλβανό που φέρεται να ήταν ή ο εγκέφαλος ή πάντως ο συντονιστής στην όλη υπόθεση.

Μετά από απολογητική διαδικασία που ξεπέρασε τις δώδεκα ώρες, η δικαστική λειτουργός και ο Εισαγγελέας έκριναν προφυλακιστέους τους τρεις από τους δεκατρείς απολογηθέντες. Οι υπόλοιποι δέκα από εκείνους που απολογήθηκαν χθες αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων. Απέμεναν να απολογηθούν άλλοι επτά από τους 20 συλληφθέντες. Από αυτούς αργά το απόγευμα προφυλακίσθηκαν οι τρεις και συνολικά οι προφυλακισθέντες είναι πλέον 6, ενώ οι 14 συγκατηγορούμενοί τους αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Η έρευνα συνεχίζεται και για άλλους εμπλεκομένους.

Από τους τρεις που προφυλακίσθηκαν απόψε, ο ένας, ηλικίας 61 ετών, φέρεται να έπαιζε σημαντικό οργανωτικό ρόλο στη συμμορία, όπως και ο θετός γιος του που επίσης προφυλακίσθηκε. Ο τρίτος που κρίθηκε προφυλακιστέος ήταν ο διοικητής τμήματος ασφαλείας στη Δυτική Αττική.

ellinopoihseis

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση είναι: συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δωροδοκία υπαλλήλου για ενέργεια που αντίκειται στα καθήκοντά του κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, δωροδοκία υπαλλήλου για ενέργεια που αντίκειται στα καθήκοντά του από κοινού κατ’ εξακολούθηση και κατά μόνας, δωροληψία υπαλλήλου,  ψευδής βεβαίωση, διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολίτη από κοινού και κατά συρροή από υπαίτιους που ενήργησαν με σκοπό τη κερδοσκοπία και κατ’ επάγγελμα, διευκόλυνση παράνομης διαμονής πολιτών τρίτης χώρας με δυσχέρανση των ερευνών των αστυνομικών αρχών για σύλληψη και απέλασή τους, διακίνηση ναρκωτικών (αγορά και κατοχή), συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση, συνέργεια στη διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολίτη τρίτης χώρας και συνέργεια στη διευκόλυνση παράνομης διαμονής πολιτών τρίτης χώρας με δυσχέρανση των ερευνών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι