ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Οι προβληματικοί καταυλισμοί Ρομά – Γιατί βάλτωσε η ενσωμάτωση

Οι προβληματικοί καταυλισμοί Ρομά – Γιατί βάλτωσε η ενσωμάτωση, Όλγα Μαύρου

Συναγερμός σήμανε χθες στη Διεύθυνση Αστυνομίας Βοιωτίας μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών στον καταυλισμό των Ρομά στο Πυρί (προάστιο των Θηβών), όπου τραυματίσθηκαν ελαφρά από σκάγια πέντε Ρομά (τρεις γυναίκες και δύο ανήλικα)

Ακολούθησε έφοδος της αστυνομίας και έγιναν τρεις συλλήψεις, με τη μία να αφορά σε ανήλικο 17 ετών. Οι άλλοι δύο είναι συγγενείς του, 58 και 30 ετών, ενώ αναζητούνται για να συλληφθούν άλλα πέντε άτομα για την εμπλοκή τους στο αιματηρό περιστατικό.

Οι συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων και άτομα, εις βάρος των οποίων εκκρεμούσαν  καταδίκες για παράβαση του νόμου πει ναρκωτικών, οδηγήθηκαν σήμερα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών και παραπέμφθηκαν για να απολογηθούν ενώπιον του Ανακριτή.

Χρόνιο πρόβλημα στη Θήβα 

Πριν έναν χρόνο είχαν συλληφθεί 11 άτομα (μεταξύ των οποίων και ανήλικοι) για ληστείες κατά συρροή σε περιοχές της Θήβας και αναζητούνταν άλλοι τρεις. Κατηγορούνται γα διάπραξη ληστειών και κλοπών κατά συρροή, πολλές από τις οποίες συνέβαιναν (επί χρόνια) στη γέφυρα στο Πυρί (προάστιο της Θήβας). Εκεί συμμορίες έκλειναν το δρόμο σε ΙΧ και λήστευαν τους οδηγούς ή τους επιβάτες. Κατά τις έρευνες κατασχέθηκαν δύο καραμπίνες και 21 φυσίγγια.

Οι κάτοικοι των Θηβών έχουν καταγγείλει  κατ΄επανάληψη το πρόβλημα της εγκληματικότητας και ο δήμαρχος την αποδίδει στην έλλειψη αστυνομικών δυνάμεων. Ρομά είχαν δείρει και τον αντιδήμαρχο της Θήβας όταν πήγε συνεργείο του δήμου για να καταγράψει αυθαίρετα και για να καθαρίσει τους δρόμους. Επίσης έχουν δείρει υπαλλήλους της ΔΕΗ που πήγαν να διακόψουν τις παράνομες ηλεκτρικές συνδέσεις με κλοπή ρεύματος σε διάφορες οικείες. Στο βίντεο (του 2018) έχει καταγραφεί και ληστεία σε βάρος γυναίκας μέρα μεσημέρι από ανηλίκους Ρομά.

Οι καταυλισμοί Ρομά

Και σε άλλους καταυλισμούς καταγράφονται διαρκώς σοβαρά προβλήματα, στην Κόρινθο, στην Αθήνα, στην Αχαΐα κ.α., όπως έχει καταδειχθεί σε παλιότερα ρεπορτάζ και καταγραφει σχεδόν καθημερινά η ειδησεογραφία. Στις 8 Ιουνίου του 2017 υπενθυμίζεται ότι είχε χάσει τη ζωή του ένα 11χρονο αγόρι, στην αυλή του σχολείου του. από σφαίρα που ρίχτηκε σε “γλέντι” στον οικισμό Ρομά στο Μενίδι. Σοβαρά τραυματισθηκε το 2019 και ένα 8χρονο κορίτσι, πάλι από αδέσποτη σφαίρα από “γλέντι”, στη Θήβα, και συγκεκριμένα στις Θεσπιές. Το κοριτσάκι δυστυχώς χτυπήθηκε σοβαρά στο κεφάλι και ζει μεν, αλλά με 95% αναπηρία.

Στην Ελλάδα ζουν σε 370 καταυλισμούς περισσότεροι από 100.000 Έλληνες Ρομά (αυτός είναι ο επίσημος αριθμός αλλά εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον διπλάσιοι), με το 96% από αυτούς, σύμφωνα με ευρωπαϊκές έρευνες, να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και με την ενσωμάτωση να μην προχωρεί παρά μόνον για μια μικρή μειοψηφία.

Τα προγράμματα ένταξης των Ρομά “πήγαν πίσω” μετά το 2015, όταν η Ελλάδα αμέσως μετά τη χρεοκοπία της, που είχε προηγηθεί, έπρεπε να αντιμετωπίσει και το μεγάλο προσφυγικό-μεταναστευτικό τσουνάμι. Το αποτέλεσμα ήταν να παγώσουν όλες οι προσπάθειες και τα κίνητρα για ένταξη αυτών των πληθυσμών στον κορμό της κοινωνίας. Αρνητικό ρόλο έπαιξε και η διαχείριση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που αντιμετώπισε το θέμα ως γενικότερο, θεωρώντας την εστίαση προσπαθειών ένταξης ειδικά για τους Ρομά ως “ρατσιστική”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι