Ωρέ που πάμε! – Ανοίγουν τα σύνορα, απλώνεται ο κορωνοϊός

Επιστροφή Χαρδαλιά φέρνει η αύξηση των κρουσμάτων – Τι κατέγραψε έκθεση για την Covid-19, slpress

Η οικονομία σίγουρα δεν μπορεί να παραμείνει στον πάγο ακόμα και αν ο κορωνοϊός παραμένει εδώ. Αυτό φαίνεται ότι είναι το νέο μότο της Ευρώπης, η οποία ανοίγει την Τετάρτη τα σύνορά της και σε πολίτες τρίτων χωρών, ενώ απελευθερώνει σχεδόν πλήρως τα ταξίδια εντός της ΕΕ. Συμμορφούμενη με την ευρωπαϊκή απόφαση ανοίγει τα σύνορά της και η Ελλάδα, η οποία μέτρησε είκοσι νέα κρούσματα που δυστυχώς δεν περιορίζονται στην γνωστή εστία της Ξάνθης.

Με αυτό το “δεύτερο άνοιγμα των συνόρων” η κυβέρνηση προχωρά στο  επόμενο βήμα της αποκατάστασης των ταξιδιωτικών ροών και επεκτείνει το δικαίωμα εισόδου στη χώρα, πέραν των μονίμων κατοίκων της ΕΕ και χωρών Σένγκεν, και σε πολίτες τρίτων χωρών. Έτσι, σύμφωνα με τον κατάλογο που ανακοινώθηκε από την Τετάρτη 1η Ιουλίου θα μπορούν να εισέρχονται στην Ελλάδα επισκέπτες και από τις χώρες:  Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία.

Σε ό,τι αφορά την Κίνα το θέμα θα εξεταστεί επί τη βάσει της αμοιβαιότητας, ενώ οι ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών (ΕΔΤΟ) μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα από όπου και εάν προέρχονται. Ο κατάλογος με τις χώρες προέλευσης από τις οποίες επιτρέπονται οι αφίξεις θα ενημερώνεται, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, κάθε 15 ημέρες.

Που ανοίγουν τα σύνορα 

Από την 1η Ιουλίου ανοίγουν όμως για τις διεθνείς πτήσεις και όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας, αφού μέχρι σήμερα αυτό ίσχυε μόνον για το Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα και το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Το απαγορευτικό παραμένει για τις απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά τα χερσαία σύνορα ουσιαστικά η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνον από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου από τη Βουλγαρία, οι διελεύσεις επιτρέπονται μόνο για ουσιώδεις λόγους. Το ίδιο ισχύει και για τα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία. Τέλος, οι θαλάσσιες πύλες εισόδου είναι ανοικτές στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αφίξεις δεν είναι ανεξέλεγκτες, καθώς όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι, 48 ώρες πριν το ταξίδι τους, να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr. Επίσης, οι επισκέπτες θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) κατά την είσοδό τους, ενώ είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Το θέμα των τεστ και ειδικά η εμπλοκή σε αυτά και στρατιωτών προκάλεσε πάντως αντιδράσεις. Ωστόσο, με απόφαση του υπουργού Άμυνας, για τους επόμενους τρεις μήνες, στελέχη του Υγειονομικού των Ενόπλων Δυνάμεων θα επανδρώσουν 22 καθορισμένα αεροπορικά σημεία εισόδου και τέσσερα σημεία πρώτης εισόδου επιβατών κρουαζιερόπλοιων στη χώρα μας.

Και ο Στρατός 

Στη διαδικασία αυτή θα εμπλακούν 26 αξιωματικοί και 100 υπαξιωματικοί, οι οποίοι σύμφωνα με την εντολή του Νίκου Παναγιωτόπουλου θα συμμετέχουν «αποκλειστικά στη λήψη των δειγμάτων». Ο αριθμός των ατόμων που θα υποβληθούν σε έλεγχο, η επεξεργασία των δειγμάτων και τα αποτελέσματα του ελέγχου θα γίνονται κατόπιν συγκεκριμένων οδηγιών και με αποκλειστική ευθύνη του ΕΟΔΥ.

Η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες της ΕΕ, διατηρεί βεβαίως το δικαίωμα να τροποποιεί την πολιτική της, στη βάση της εξέλιξης των επιδημιολογικών δεδομένων. Ήδη η Αυστρία ανακοίνωσε ότι θα δέχεται μόνο με την επίδειξη αρνητικού τεστ, το οποίο θα έχει πραγματοποιηθεί το αργότερο 48 ώρες νωρίτερα, επισκέπτες από το καντόνι Γκιούτερσλοχ της Βεστφαλίας (δυτική Γερμανία), όπου έχει αναφερθεί μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Στο καντόνι αυτό των 360.000 κατοίκων έχει επιβληθεί και πάλι lockdown, από την περασμένη Τετάρτη.

Ο κορωνοϊός δεν επιστρέφει όμως μόνον στην Βεστφαλία, αλλά σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, όπου σημειώνεται μια αύξηση των κρουσμάτων, μετά τη μεγάλη πτώση που έφεραν τα περιοριστικά μέτρα. Στην Αθήνα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε είκοσι νέα κρούσματα και έναν θάνατο. Από τα είκοσι νέα κρούσματα τα εννέα είναι “εισαγόμενα” από πτήσεις. Τα υπόλοιπα 11, ωστόσο, δεν περιορίζονται στην γνωστή εστία της Ξάνθης, καθώς εκεί καταγράφηκαν μόνον τα τέσσερα. Δύο νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, δύο στην Καστοριά, και από ένα στην Κοζάνη, τη Σύρο και τη Λάρισα.

Η κυβέρνηση πάντως, με χιλιάδες τεστ σε όλες τις εισόδους της χώρας, μέτρα πρόληψης και καθορισμό σημείων καραντίνας στις περισσότερες περιοχές, φιλοδοξεί να πετύχει διπλό στόχο: να τονώσει τον Τουρισμό, που έχει ήδη πληγεί και να προστατέψει την υγεία κατοίκων και τουριστών. Αυτό τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας αυτό που πλέον έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι. Ότι δηλαδή, αυτό το καλοκαίρι δεν θα είναι ίδιο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι