ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πανελλήνιες: Σε ποια μαθήματα αρίστευσαν οι μαθητές

Πανελλήνιες: Σε ποια μαθήματα αρίστευσαν οι μαθητές

Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης θα κόψει φέτος το 25% των υποψηφίων στις Πανελλήνιες που μέχρι πέρσι όλο και κάπου τρύπωναν παρά την πολύ χαμηλή βαθμολογία τους. Παράλληλα, εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι η βάση θα αφήσει 10.000-20.000 κενές θέσεις στα ΑΕΙ. Είναι πάντως και εντυπωσιακά υψηλός ο αριθμός των παιδιών που έγραψαν κάτω από τη βάση σε μαθήματα ιδιαίτερα σημαντικά για την επιστήμη που επέλεγαν.

Οι βάσεις εισαγωγής σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν άνοδο σε όλα τα επιστημονικά πεδία και κυρίως σε δεκάδες τμήματα τα οποία συγκέντρωναν κυρίως χαμηλόβαθμες επιδόσεις. Αύξηση των μορίων αναμένεται στις Επιστήμες Υγείας αλλά και στα Πολυτεχνεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Αύξηση αναμένεται και στα τμήματα που έχουν τα τελευταία χρόνια μεγάλη ζήτηση, δηλαδή στα Οικονομίας και Πληροφορικής.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, τα άριστα γραπτά αυξήθηκαν σημαντικά και αυτό θα εκτοξεύσει τις βάσεις στις ιατρικές σχολές. Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, πάλι λόγω της αύξησης των αριστούχων θα σημειωθεί άνοδος των βάσεων ακόμη και στα χαμηλόβαθμα τμήματά του. Μεγάλη άνοδος αναμένεται και στη Σχολή Αστυφυλάκων και εν γένει στις στρατιωτικές σχολές.

Γενικά οι επιδόσεις φέτος σε βασικά μαθήματα δεν ήταν αξιοζήλευτες. Στο μάθημα της Έκθεσης το 20,37% των υποψηφίων έγραψε κάτω από την βάση, κάτι εντυπωσιακό αφού παλιά ήταν το μάθημα στο οποίο όλοι πόνταραν για να πάρουν σίγουρα έστω και έναν καλό βαθμό. Αυτό τα τελευταία χρόνια ίσως οφείλεται στη συμμετοχή πλέον πολλών παιδιών μεταναστών που αν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, δεν είχαν τα ελληνικά ως μητρική τους γλώσσα.

Πού έγραψαν κάτω από τη βάση

Στα Αρχαία Ελληνικά κάτω από την βάση έγραψε το 45,26% των υποψηφίων ενώ άριστη βαθμολογία (από 18 έως 20) έλαβε μόλις το 3,83% των εξετασθέντων, γεγονός που δείχνει τη φθορά που υφίσταται πλέον το συγκεκριμένο μάθημα στη χώρα παρά τις προσπάθειες των φιλολόγων να σταματήσει η υποβάθμισή του. Στην Ιστορία, αν και ήταν σχετικά εύκολα τα θέματά της, κάτω από την βάση έγραψε το 51,19%. Αντιδιαμετρικά, οι αριστούχοι στο συγκεκριμένο μάθημα συνιστούσαν το 13,65% των εξετασθέντων.

Αλλά και στα Μαθηματικά, που επίσης δεν θεωρήθηκαν δύσκολα φέτος, κάτω από τη βάση έγραψε το 31,8%, ενώ αντιθέτως οι αριστούχοι στο Τμήμα αυτό έφθασαν το 19,1%. Στη Φυσική έγραψε κάτω από τη βάση το 44%. Στο μάθημα της Φυσικής των Επιστημών Υγείας κάτω από τη βάση έγραψε το 47,43% των υποψηφίων και το 18,39% πήρε βαθμολογία 18-20. Στο μάθημα της Χημείας του ίδιου πεδίου έγραψε κάτω από τη βάση το 38,66%, ενώ αρίστευσε το 15,38%. Στα Μαθηματικά στο 4ο Πεδίο το 72,76% έγραψε κάτω. Στην Πληροφορική του 4ου Πεδίου κάτω από την βάση έγραψε το 41,68%

Υπενθυμίζεται ότι πολλά παιδιά κάνουν στο μηχανογραφικό κάτι που οι εκπαιδευτικοί θεωρούν σοβαρό λάθος. Το συμπληρώνουν με βάση τις εκτιμήσεις για την πορεία των μορίων, είτε ανοδική είτε καθοδική, ενώ κάτι τέτοιο μπορεί να τους κοστίσει πολύ ακριβά και να μην εισαχθούν πουθενά. Στο μηχανογραφικό τα παιδιά συνετό είναι να επιλέξουν με βάση τις πραγματικές επιθυμίες τους και τους βαθμούς τους.

Εκτιμήσεις για τις βάσεις

Οι εκτιμήσεις των βάσεων δεν θα πρέπει να τα αποπροσανατολίσουν, γιατί ειδικά φέτος είναι πολύ αμφίβολο ότι θα επαληθευτούν, καθώς υπάρχει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η πανδημία παράλληλα αλλάζει πολύ την “ζήτηση” σχολών από τους υποψηφίους. Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι 25.000 έως 30.000 περισσότερα υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι θα αποκλειστούν από τα πανεπιστήμια.

Ζητεί να μη μείνει κενή ούτε μία από τις 77.415 που το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι διατίθενται στα Πανεπιστήμια. Βασικό επιχείρημα είναι  ότι η πανδημία χτύπησε άνισα κάποιες κοινωνικές ομάδες και πολλά παιδιά προετοιμάστηκαν με ιδιαίτερες δυσκολίες για τις Πανελλήνιες βιώνοντας την ανεργία ή την μεγάλη οικονομική υποβάθμιση των γονιών τους.

«Είναι τα παιδιά της πανδημίας, που η κυβέρνηση τιμώρησε με την “Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής”, ώστε ό,τι κι αν έγραφαν, να είναι σε ένα μεγάλο μέρος τους καταδικασμένα να βρουν την πόρτα των Πανεπιστημίων κλειστή», αναφέρει ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε δήλωσή του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι