ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πετρούνιας: Ας πάρει το ποτάμι τα λάθη της ΕΡΤ – Γλεντάει το Twitter

Πετρούνιας: Ας πάρει το ποτάμι τα λάθη της ΕΡΤ – Γλεντάει το Twitter

Με νέα ανάρτησή του ο εκπληκτικός Λευτέρης Πετρούνιας που ήρθε πρώτους στους προκριματικούς αλλά… κανείς δεν τον είδε, προτείνει να δοθεί τέλος στην όλη υπόθεση της μη προβολής της προσπάθειάς του από την κρατική τηλεόραση και να δοθεί έμφαση στην καλή επίδοση και σε όσα αυτή συνεπάγεται.

Υπενθυμίζεται ότι το μόνο βίντεο που είχαμε μέχρι αργά το μεσημέρι, ήταν από το κινητό ενός Έλληνα ο οποίος έτυχε να βιντεοσκοπήσει τον Ολυμπιονίκη! Η ΕΡΤ μετά το σάλο που προκλήθηκε προσπάθησε να βρει πλάνα, όμως όχι ακαριαία. Δηλαδή, προφανώς, κανείς δεν παρακολουθούσε ώστε να ξέρει ότι οι Ιάπωνες δεν κάλυπταν τον Πετρούνια και η ΕΡΤ “ξύπνησε” από το σάλο. Αφού βλέπαμε επί ώρες τον Πετρούνια από το ερασιτεχνικό βιντεο, βρέθηκε κι αυτό (όχι από την ΕΡΤ αλλά από το eurosport):

Όλοι οι Έλληνες που αδημονούσαν να τον δουν, απογοητεύθηκαν, αλλά δεν περίμεναν κιόλας ότι κανείς δεν θα έχει μαγνητοσκοπήσει την προσπάθεια. Ο ίδιος ο Πετρούνιας, που τώρα θέλει να δώσει τέλος, έμεινε εμβρόντητος όταν πληροφορήθηκε ότι τον σνόμπαραν οι Ιάπωνες και τον ξέχασε (!) η ΕΡΤ.  Συγκεκριμένα, η κρατική τηλεόραση δεν είχε συνεργείο για να καλύψει τον αγώνα και δεν έκανε το αυτονόητο, να ζητήσει να πάρει πλάνα και το feed του αγωνίσματος των κρίκων.

Υπενθυμιζεται επίσης ότι αντί εξαρχής να ζητήσει συγγνώμη για το ανθρώπινο λάθος η ΕΡΤ και να τελειώσει η ιστορία, επέρριψε ευθύνες στην ιαπωνική τηλεόραση που δεν κάλυψε την προσπάθεια του Ολυμπιονίκη και κατηγόρησε τον Ιάπωνα αρμόδιο. Μάλιστα χωρίς ίχνος μεταμέλειας η ΕΡΤ ανακοίνωνε μέσω των social media ότι «δεν φέρει ευθύνη για τη σκηνοθεσία των Ολυμπιακών Αγώνων και μεταδίδει τις πηγές και τις εικόνες που επιλέγουν οι Ιάπωνες σκηνοθέτες».

Η ανακοίνωση

Αναλυτικά η πρώτη ανακοίνωση της ΕΡΤ αναφέρει τα εξής: «Σχετικά με την μη live μετάδοση της επιτυχημένης προσπάθειας του Λευτέρη Πετρούνια: Η ΕΡΤ δεν έχει την παραμικρή ευθύνη για τη σκηνοθεσία των Ολυμπιακών Αγώνων. Μεταδίδει τις πηγές και τις εικόνες που επιλέγουν οι Ιάπωνες σκηνοθέτες. Έγινε αμέσως διάβημα στο Τόκυο και το βίντεο του πρωταθλητή μας θα μεταδοθεί μαγνητοσκοπημένο αμέσως μόλις αποσταλεί στην ΕΡΤ».

Οι Ιάπωνες όμως εκνευρίσθηκαν και τόνισαν ότι η ΕΡΤ ενώ όφειλε, δεν ανέφερε τον Λευτέρη Πετρούνια μεταξύ εκείνων που ήθελε να καλυφθεί τηλεοπτικά. Η ΕΡΤ απολογήθηκε ότι θεωρούσε… αυτονόητο πως οι Ιάπωνες θα κάλυπταν την προσπάθεια του Πετρούνια και γι΄αυτό δεν ζήτησαν ειδική κάλυψη!

Στο πλαίσιο της εκπομπής Τόκιο 2020, ο Διευθυντής Αθλητικής Ενημέρωσης της ΕΡΤ, Γιώργος Λυκουρόπουλος, υποστήριξε τα ίδια (περί αυτονόητου). Μεταξύ άλλων είπε: «Μεταφέραμε κι εγώ προσωπικά στον Λευτέρη, τη συγγνώμη και την κατανόηση, να καταλάβει ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση από πλευράς ΕΡΤ, να γίνει αυτό που έγινε και να μην μεταδοθεί ζωντανά η προσπάθειά του, που είναι κι αλάνθαστη, φανταστική προσπάθεια, τη δείξαμε μετά διορθώνοντας ένα τεχνικό λάθος. Μεταφέραμε στο περιβάλλον του Λευτέρη Πετρούνια και τη Βασιλική Μιλλούση, τους οποίους έχουμε προσκαλέσει πολλές φορές εδώ, να κατανοήσουν ότι δεν υπήρχε πρόθεση, ως αίσθηση συγγνώμης απέναντι στο περιστατικό» είπε ο Γιώργος Λυκουρόπουλος που δεν έχει μεταβεί στο Τόκιο, αλλά όπως είπε, “συντονίζει το ρεπορτάζ από την Αθήνα”.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι θα υπάρξει σύντομα τοποθέτηση από την ΕΡΤ αναφορικά με τη συνεργασία με τους Ιάπωνες (!) για την προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων, ουσιαστικά επιρρίπτοντας και πάλι την ευθύνη στους Ιάπωνες! Ο ίδιος ο Πετρούνιας συγκρατημένα μίλησε στην αρχή για «ατόπημα της ΕΡΤ» αλλά εν συνεχεία έκρινε σκόπιμο να θεωρήσει το ζήτημα λήξαν.

Τα φάουλ της ΕΡΤ

Η ΕΡΤ πάντως έχει ξαναπάθει νίλα από λάθος της και μάλιστα από δική της λανθασμένη εκτίμηση, έχασε την προσπάθεια Έλληνα αθλητή –μια προσπάθεια που έφερε χρυσό μετάλλιο–  στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, όταν ο Πύρρος Δήμας ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Για να μην επαναληφθεί το φιάσκο καθιερώθηκαν έκτοτε τα  OBS (Olympic Broadcasting Services), λύνοντας το πρόβλημα που ταλάνιζε όλα τα εθνικά προγράμματα.

Με αυτό υπάρχουν πλέον δεκάδες διαφορετικά unilateral feeds,  δηλαδή πολλές ανεξάρτητες παραγωγές που τροφοδοτούν με live εικόνα όλα τα δίκτυα του πλανήτη, ώστε να μην χάνεται δευτερόλεπτο δράσης. Το δε κόστος αυτό είναι εξαιρετικά χαμηλό και δίνει σε κάθε χώρα τη δυνατότητα να έχει εικόνα από κάθε αθλητή της, ανεξάρτητα από το τι προβάλλει η ιαπωνική ή όποια τηλεόραση καλύπτει το κυρίως γεγονός. Ο δε επικεφαλής του συστήματος (του OBS) είναι Έλληνας….

Η ΕΡΤ αντί να ζητήσει συγγνώμη για το φάουλ, ανακοινωσε πάντως και πάλι ότι… ζητάει τα ρέστα από τους Ιάπωνες και είναι σε επικοινωνία μαζί τους. Πολύ θα θέλαμε να δούμε τον γραπτό διάλογο επ΄αυτού καθώς έχουμε την απορία μήπως θεωρήθηκαν και άλλα αυτονότητα…

Εν τω μεταξύ το γλεντάνε πικραμένοι και στο twitter

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι