ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό

Ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό

Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κινούνται οι εμβολιασμοί παιδιών και εφήβων ηλικίας 12-17 ετών, καθώς έχουν κλείσει ραντεβού 33.000 παιδιά, ενώ εξ αυτών τα 5.300 παιδιά είναι ηλικίας 12 έως 14 ετών. Στην ευρύτερη ηλικιακή ομάδα 12-17 ετών υπάρχουν πάνω από 10.000 παιδιά με διαβήτη Τύπου Ι, νόσημα που τα καθιστά ιδιαίτερα ευπαθή στον κορονοϊό. Και δυστυχώς υπάρχουν και πολλά παιδιά με άλλα νοσήματα που επίσης ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Ο αριθμός των ραντεβού δεν αποκαλύπτει ποιοι γονείς βιάζονται να κάνουν μέσα στον Αύγουστο το εμβόλιο, αλλά λογικά επισπεύδουν τον εμβολιασμό κυρίως όσοι έχουν παιδιά που κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπλοκές του κορονοϊού, λόγω των υποκείμενων νοσημάτων τους.

Στην Ελλάδα δύο έφηβοι που χρειάσθηκαν ΜΕΘ, είχαν ως μοναδικό πρόβλημα το διαβήτη Τύπου Ι ή νεανικό. Ένα τρίτο κορίτσι, μόλις 16 ετών, πέθανε προτού εισαχθεί σε ΜΕΘ, καθώς η υγεία του επιδεινώθηκε ραγδαία. Οι γιατροί τότε ειχαν πει ότι το κορίτσι είχε αδιάγνωστο διαβήτη. Επίσης παιδιά ευπαθή στον κορονοϊό είναι όσα έχουν συγγενή καρδιοπάθεια, κακοήθεια ή αυτοάνοσα νοσήματα και όσα βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή. Σε ανοσοκαταστολή είναι κυρίως τα παιδιά που παίρνουν αγωγή για αυτοάνοσα νοσήματα ή για κακοήθεια, όσα λαμβάνουν κορτιζόνη και όσα έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνου.

Ραντεβού για τα παιδιά τους κλείνουν και εκείνοι που εκτιμούν ορθά ότι για να αποδώσει το εμβόλιο της Pfizer προτού ανοίξουν τα σχολεία, ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει άμεσα. Η δεύτερη δόση απέχει τρεις εβδομάδες και η ανάπτυξη ανοσίας απαιτεί άλλες δύο εβδομάδες. Οπότε ουσιαστικά αν κάποιος εμβολιαστεί αρχές Σεπτέμβρη, θα έχει αποκτήσει ανοσία στα μέσα του Οκτώβρη.

Εικάζεται ότι ραντεβού κλείνουν και πολλοί γονείς που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας ή ανοσοκαταστολή και δεν μπορούν να ριψοκινδυνεύσουν να κολλήσει το παιδί τους. Την πρώτη μέρα που άνοιξε η πλατφόρμα για αυτές τις μικρές ηλικίες, έκλεισαν ραντεβού μόλις 900 όμως μέσα σε τρεις ημέρες το νούμερο διαμορφώθηκε στα 5.300.

Ο πρώτος 12χρονος που εμβολιάστηκε

Ένας πατέρας από το Διδυμότειχο εν τω μεταξύ ανήρτησε τη φωτογραφία του παιδιού του που ήταν ο πρώτος 12χρονος που έκανε το εμβόλιο στο Διδυμότειχο, χωρίς να πάσχει από κανένα υποκείμενο νόσημα. Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο πατέρας του αγοριού είπε: «Έχουμε να φροντίζουμε την τρίτη ηλικία, γονείς, πεθερικά. Αν σπάσει ο κρίκος φροντίδας τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι;» Eπίσης αναφέρθηκε σε όσους στέλνουν τα παιδιά τους με ψευδή self test στα σχολεία.

Όπως πλέον είναι γνωστό, δυστυχώς πολλοί παραλαμβάνουν τα self test που δικαιούνται (είτε γονείς είτε εργαζόμενοι) και χωρίς καν να μπουν στη διαδικασία να κάνουν την εξέταση, δηλώνουν αρνητικό αποτέλεσμα. Αν αργότερα βρεθούν φορείς, φορτώνουν το “ανακριβές” αρνητικό self test στις εταιρείες παραγωγής, υποστηρίζοντας ότι οι ίδιοι το έκαναν.

Ο 12χρονος από το Διδυμότειχο έκανε το εμβόλιο της Pfizer παρουσία παιδιάτρου στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Πρόκειται για τον Χ.Τ. απόφοιτο της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου, που είναι και ο μικρότερος εμβολιασθείς μέχρι σήμερα στην περιοχή. Σύμφωνα με τo ertnews.gr, o μικρός είναι υπέρμαχος του εμβολίου και με αγωνία περίμενε να ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να εμβολιαστεί πρώτος, για να βρίσκεται ελεύθερα με τους φίλους του. «Πρώτος στο εμβολιαστικό κέντρο Διδυμοτείχου, να είσαι και πρώτος στη ζωή σου παλικάρι μου! Καλή ανοσία!». έγραψε ο πατέρας του στην ανάρτησή του στο Facebook.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι