Ποιά θέση κατέχει το ΕΜΠ στον κόσμο

Ποιά θέση κατέχει το ΕΜΠ στον κόσμο

Σπουδαία διάκριση έλαβε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην κατάταξη της Σαγκάης (Shanghai Ranking) του 2021, για το αντικείμενο του Πολιτικού Μηχανικού, και η Σχολή ήρθε 4η στην παγκόσμια κατάταξη και 2η στην Ευρώπη, παρά τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Στο αντικείμενο αυτό, το  ΕΜΠ ήταν πάντα υψηλά στις διεθνείς κατατάξεις, αλλά είχε φτάσει μέχρι την 7η θέση τα προηγούμενα χρόνια. Παρέμενε σταθερά στις 50 πρώτες σχολές στους Διεθνείς Πίνακες Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS. Όμως, φέτος ήταν για πρώτη φορά μεταξύ της πρώτης πεντάδας. Επίσης το ΕΜΠ διακρίθηκε συνολικά σε 15 αντικείμενα.

«Το ΕΜΠ φιλοδοξεί και έχει το δυναμικό να φτάσει πολύ ψηλά», αναφέρει μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Ανδρέας Μπουντουβής. «Το αποτέλεσμα αυτό», επισημαίνει στην σχετική ανακοίνωση ο κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, Νίκος Λαγαρός, «έρχεται σε μια στιγμή που χρειαζόμαστε μια διεθνή ηθική επιβράβευση, αφού η χώρα μας όχι απλά δεν μας επιβραβεύει, αλλά τα μέτρα που έχει πάρει την τελευταία δεκαετία έχουν πλήξει τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών όσο καμιά άλλη. Το καθηγητικό προσωπικό μας έχει μειωθεί στο μισό και ο προϋπολογισμός μας στο ένα δέκατο».

Η κατάταξη της Σαγκάης του 2021 περιέλαβε συνολικά 54 γνωστικά αντικείμενα στο χώρο των φυσικών επιστημών, της τεχνολογίας, των βιοεπιστημών, των ιατρικών επιστημών και των κοινωνικών επιστημών. Εξέτασε 4.000 πανεπιστήμια από 93 χώρες και στους πίνακες της κατάταξης περιέλαβε πάνω από 1.800 απ’ αυτά. Για την ποσοτικοποίηση της επίδοσης των πανεπιστημίων ανά τον κόσμο χρησιμοποίησε πέντε ακαδημαϊκούς δείκτες και συγκεκριμένα αυτούς των ερευνητικών δημοσιευμάτων, της ερευνητικής επιρροής, της διεθνούς συνεργασίας, της ποιότητας της έρευνας και των διεθνών ακαδημαϊκών βραβείων

Τα άλλα πανεπιστήμια

Άλλα ένδεκα πανεπιστήμια της χώρας μας διακρίθηκαν επίσης. Το  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διακρίθηκε για 22 αντικείμενα, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για 15 αντικείμενα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης για 8, το Πανεπιστήμιο Πατρών επίσης για 8, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για 4, καθώς και το  Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για τρία αντικείμενα, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για δύο αντικείμενα, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο για ένα και το Πανεπιστήμιο Πειραιά επίσης για ένα..

Ανεξαρτήτως των αντικειμένων, όμως, αν και το ΕΜΠ ξεχωρίζει επειδή σε ένα τομέα είναι κορυφαίο, εν συνόλω, το Καποδιστριακό είναι μέσα στα πρώτα 400, το Αριστοτέλειο στα πρώτα 600, το ΕΜΠ στα πρώτα 700 και της Κρήτης και των Ιωαννίνων στα πρώτα 900.  Στο ΕΜΠ πάντως εξαιρετική σειρά έχει και το τμήμα Θαλάσσιας και Ωκεάνιας μηχανικής (είναι 41ο). Από τα αντικείμενα του Καποδιστριακού είναι στα πρώτα 150 η Φυσική, η Οδοντιατρική  και η Νοσηλευτική.

Στο Αριστοτέλειο μεταξύ των εκατό πρώτων είναι η σχολή της Μηχανικής Τηλεπικοινωνιών και μεταξύ των πρώτων 150 η Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και  η Σχολή Δημόσιας Υγείας. Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει διακριθεί μεταξύ των πρώτων 75, η Σχολή Δημόσιας Υγείας και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχουν διακριθεί μεταξύ των πρώτων 150 η Κτηνιατρική και η Σχολή Τουριστικής Διοίκησης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι