ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιο εμβόλιο για τον Covid έχει τα περισσότερα αντισώματα

Ποιο εμβόλιο για τον Covid έχει τα περισσότερα αντισώματα

Ερευνητές του Ιδρύματος Ανοσολογίας La Jolla δημοσίευσαν μια πρώτη συγκριτική ανάλυση για τα αντισώματα που παράγουν τέσσερα εμβόλια μέσα σε έξι μήνες–το AstraZeneca δεν συμπεριελήφθη σε αυτά. Η σύγκριση έγινε επί τεσσάρων τύπων κυττάρων του ανοσοποιητικού και εστιάσθηκε στα εμβόλια Pfizer, Moderna, Novavax και Johnson, που “εκπροσωπούν” τρεις διαφορετικούς τύπους εμβολίων. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα επίπεδα των εμβολιασθέντων επί ένα εξάμηνο, αρχής γενομένης από την ημερομηνία εμβολιασμού.

Όμως η μελέτη έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα: είναι άνιση. Συγκεκριμένα για τα τρία εμβόλια ελήφθη αίμα από 30 εθελοντές για το καθένα, δηλαδή συνολικά 90, ενώ για το Novavax ελήφθη αίμα μόνον από 12 άτομα. Επίσης δεν μελετήθηκε η τρίτη δόση σε κανένα ή η δεύτερη στο Johnson. Οι ερευνητές επιμένουν ότι δεν δίνουν “επιδόσεις” εμβολίων, αλλά ότι απλώς ήθελαν μια βαθύτερη κατανόηση της ανοσοαπόκρισης από διαφορετικούς τύπους εμβολίων.

H έρευνά τους έδειξε ότι όσοι έλαβαν το Moderna, έξι μήνες μετά είχαν τα περισσότερα εξουδετερωτικά αντισώματα και ακολουθούσαν εκείνοι που έκαναν τα εμβόλια της Pfizer και της Novavax, με τελευταίο σε αντισώματα, το σκεύασμα της Johnson. Εξέτασαν όμως και τα Β και Τ λεμφοκύτταρα, που αφορούν την “μνήμη” του οργανισμού στις λοιμώξεις και είναι εξίσου κρίσιμα, ιδιαίτερα στην μακροπρόθεσμη ετοιμότητα του οργανισμού.

Όσον αφορά στα B λεμφοκύτταρα, τα πιο πολλά παρήχθησαν μετά από το μονοδοσικό της Johnson. Όσον αφορά στα Τ λεμφοκύτταρα CD4+ όλα τα εμβόλια είχαν παρόμοια “επίδοση” ένα εξάμηνο μετά τον εμβολιασμό. Τέλος, όσον αφορά στα Τ λεμφοκύτταρα CD8+ περισσότερα διέθεταν όσοι είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer, ακολουθούμενοι από όσους είχαν κάνει της Moderna και της Johnson, ενώ χειρότερη απόκριση στη συγκεκριμένη κατηγορία ανοσολογικών κυττάρων είχαν όσοι έκαναν το Novavax.

Η απόδοση του Johnson

Πάντως όσον αφορά στον τέταρτο τύπο άμυνας, δηλαδή τα Τ λεμφοκύτταρα CD8+, μόνον το 60% είχε κάποια από αυτά τα κύτταρα έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό του. Εν γένει τα εμβόλια έχαναν σταθερά την “απόδοσή” τους με το πέρασμα των μηνών, με εξαίρεση της Johnson που την αύξανε. Εντούτοις στο πέρας του εξαμήνου, παρότι το εμβόλιο της Johnson έμενε σταθερό ή και αύξανε σε “απόδοση”, παρέμενε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που είχαν τα άλλα τρία εμβόλια, ακόμα και μετά την εξασθένισή τους στους έξι μήνες.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι αν και είναι δύσκολο να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα τα εξουδετερωτικά αντισώματα μακροχρόνια, το ανοσοποιητικό μπορεί να ενεργοποιηθεί άμεσα αν υπάρξει λοίμωξη στους επόμενους μήνες μετά τον εμβολιασμό, χάρη στη μνήμη των κυττάρων του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι