ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιοί θεωρούνται εμβολιασμένοι στα πλοία

Ποιοί θεωρούνται εμβολιασμένοι στα πλοία

Η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη διευκρίνισε ότι όσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν με πλοίο και έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού, πρέπει να  ξέρουν ότι πλήρως εμβολιασμένος θεωρείται μόνον όποιος έχει κάνει εμβόλιο σε δύο δόσεις ή μία δόση από της Johnson.

Κατά συνέπεια, όπως εξήγησε, όσοι έχουν κάνει μόνον την μια δόση του εμβολίου, θα πρέπει να κάνουν rapid test ή μοριακό έλεγχο πριν ταξιδέψουν. Αν πάλι θέλουν να μετακινηθούν από νησί σε νησί ή να επιστρέψουν στην  ηπειρωτική χώρα από νησί, επειδή στα περισσότερα νησιά δεν υπάρχει η δυνατότητα rapid test, θα πρέπει να κάνουν self test και να υποβάλουν το αρνητικό ή θετικό αποτέλεσμα στην αντίστοιχη πλατφόρμα.

Υπενθυμιζεται ότι σε τρεις ημέρες (στις 5 Ιουλίου) αλλάζει ο τρόπος μετακινήσεις των πολιτών στα νησιά, καθώς πλέον η επιβίβαση στα πλοία δεν θα μπορεί να γίνεται απλά με ένα αρνητικό self test, εκτός και αν πρόκειται για ανήλικους. Ο λόγος που το self test παύει να είναι αποδεκτό (με την προαναφερόμενη εξαίρεση για μετακινήσεις μεταξύ νήσων), είναι, όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ότι «με τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο υπάρχουν ευρύτατα περιθώρια ψευδούς βεβαίωσης».

Αναλυτικά, για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται για τους ενήλικες πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό αποτέλεσμα PCR τεστ των τελευταίων 72 ωρών ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test των τελευταίων 48 ωρών. Για ανήλικους 12 έως 17 ετών θα γίνεται αποδεκτό και το self test που θα δηλώνεται από τους γονείς ή από τους ίδιους.
Οι ανήλικοι κάτω των 12 ετών θα ταξιδεύουν ελεύθερα. Κατά την επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Self test και στα λεωφορεία

Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Kυβέρνησης Αθανάσιος Κοντογεώργης, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα σε συνέντευξή του προς την ΕΡΤ, είπε παρεμπιπτόντως, ότι μελετάται στο άμεσο μέλλον το self test να απαιτείται και για μετακινήσεις μεταξύ νομών, δηλαδή σε χερσαία ταξίδια στην ηπειρωτική χώρα.

Για τα καράβια είπε: «Η επιτροπή Ειδικών του υπουργείου Υγείας κάνει μία αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων και εκτίμηση του κοινωνικού κινδύνου. Προφανώς τα νησιά δέχονται αυτές τις μέρες μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Γι’ αυτό το λόγο μπαίνει και μια επιπλέον δέσμευση για να μπορέσει κάποιος να ταξιδέψει. Μέχρι και τη Δευτέρα μπορεί να πάει κάποιος σε μία δημόσια δομή και να κάνει το PCR test (μοριακό τεστ) ή rapid test για να ταξιδέψει».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα μετακινούμαστε από νησί σε νησί, σε περίπτωση μη εμβολιασμού, ο γ.γ. Συντονισμού της Κυβέρνησης διευκρίνισε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται τεστ αυτοδιάγνωσης (self test).«Για να ξεκινήσει κάποιος από το λιμάνι, πχ. του Πειραιά θα πρέπει να έχει τα απαραίτητα πιστοποιητικά για ταξίδι (πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης, μοριακό τεστ ή rapid). Αλλά για να πάει κάποιος από το ένα νησί στο άλλο, θα απαιτείται self test εκτός κι αν το νησί ανήκει στην ίδια περιφέρεια», είπε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι