ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιους “φάγανε” ευσχήμως από τη νέα Επιτροπή δημόσιας Υγείας

Ποιους “φάγανε” ευσχήμως από τη νέα Επιτροπή δημόσιας Υγείας

Οι αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων τελειωμό δεν έχουν εδώ και μήνες, καθώς ναι μεν το αρχικό 33μελές σχήμα ήταν όντως “μη ευέλικτο”, πλην όμως παρείχε μια κάποια πολυφωνία. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι η νέα Επιτροπή που παρουσίασε (με 23 μέλη) δεν θα έχει ως αντικείμενο την πανδημία. Όμως δημόσια υγεία χωρίς κορονοϊό δεν νοείται! Επομένως, προφανώς και η νέα Επιτροπή θα έχει λόγο και για την πανδημία και μένει να δούμε αν θα λειτουργήσει συμπληρωματικά της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ποιοι αποτελούν την σημερινή (τελική;) Επιτροπή. Βέβαια, σε όλα τα σχήματα της τελευταίας διετίας, πρόεδρος παραμένει σταθερά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Το υπουργείο Υγείας χαρακτηρίζει την νέα Επιτροπή ως «Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας», δηλώνοντας πως έχει ως αντικείμενο όλα όσα αφορούν στην υγεία των πολιτών συνολικά, όχι αποκλειστικά τον κορονοϊό.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι καθήκον της 33μελης Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων (που παραμένει εντούτοις αρμοδιότητα της ΕΕΔΥ, δηλαδή της νέας Επιτροπής) είναι να εισηγείται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη δημόσια Υγεία, να γνωμοδοτεί για υγειονομικά θέματα, κατόπιν ερωτήματος του Γενικού Γραμματέα δημόσιας Υγείας και «καθίσταται καθολικός διάδοχος όλων των λοιπών Επιτροπών δημόσιας Υγείας, και παραλαμβάνει την έκθεση πεπραγμένων και το αρχείο τους μετά από σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο των διατάξεων του παρόντος νόμου».

Οι αυξομειώσεις στα μέλη

Υπενθυμίζεται ότι προ διμήνου η κυβέρνηση θέλοντας να κηρύξει το “τέλος” της πανδημίας, έκρινε αρχικά ότι ίσως δεν χρειαζόταν ούτε η 33μελής Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, αποφασίζοντας να “αραιώσει” και τις τηλεοπτικές ενημερώσεις, προκειμένου να “φύγει” από το επίκεντρο ο κορονοϊός. Όμως η έξαρση της πανδημίας  άλλαξε τα σχέδια, οπότε ναι μεν το αφήγημα για “τέλος” της πανδημίας εγκαταλείφθηκε, αλλά η κυβέρνηση εμμένει στην  “επιστροφή στην κανονικότητα”, με ορισμένες “απώλειες”, μεταξύ των οποίων και (μερικώς) την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Όπως επισήμως ανακοινώθηκε και από το νέο υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη: «την Επιτροπή τη σεβόμαστε και τη συμβουλευόμαστε όποτε το κρίνουμε αναγκαίο, αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει να κρύβεται πίσω από τους ειδικούς και οι αποφάσεις είναι πολιτικές σε τελική ανάλυση». Επίσης κατά καιρούς έχει δηλωθεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο ότι ακόμα κι αν η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγηθεί lockdown, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην αποδεχθεί την εισήγηση των ειδικών. Αυτές οι δηλώσεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο ρόλος της 33μελούς Επιτροπής των ειδικών έχει υποβαθμιστεί.

Στο πλαίσιο της “νέας κανονικότητας” αποφασίστηκε αρχικά να σχηματιστεί μια οκταμελής Επιτροπή που να είναι πιο εύκολο να συνεδριάζει, μόνο που η προσπάθεια τελικώς “σκόνταψε”, καθώς θα κόβονταν αναπόφευκτα 25 καθηγητές ή συνδικαλιστές ή εκπρόσωποι φορέων. Οπότε ανακοινώθηκε ένα σχήμα που να τους εξυπηρετεί όλους, δηλαδή μια 60μελής Επιτροπή, που όμως ήταν καθαρά “παιδί” της Ιατρικής Αθηνών.

Ποια είναι η νέα Επιτροπή 

Σήμερα ανακοινώθηκε η νέα Επιτροπή, προφανώς για να υπάρχει μια πιο συμπαγής ομάδα ειδικών, στην οποία ουσιαστικός είναι ο πυρήνας της εκτελεστικής επιτροπής των ένδεκα μελών, εκ των συνολικά 23. Έτσι πολλοί παραμένουν μετέχοντες στην 60μελή ή στην 33μελή επιτροπή, αφού αυτές θεωρητικά εξακολουθούν να λειτουργούν και κάποιοι μπαίνουν και στην 23μελή. Όμως ούτε η 23μελής είναι απαραίτητο να συνεδριάζει σε ολομέλεια και θεωρείται ότι συνεδριάζει όταν συγκαλείται η 11μελής εκτελεστική.

Στην 33μελή πάντως μετείχαν και ειδικοί που πλέον είχαν κουρασθεί ή είχαν εκφράσει και ενστάσεις για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην πανδημία. Στην 23μελή εκπροσωπούνται και άλλα Πανεπιστήμια και όχι μόνο των Αθηνών, ενώ στην 60μελη εκπροσωπούνταν σχεδόν αποκλειστικά η Ιατρική Αθηνών. Επίσης και τα 23 μέλη της νέας επιτροπής έχουν αναπληρωτές, οπότε ουσιαστικά μετέχουν 46 ειδικοί, όλοι πάντως ορισθέντες από την κυβέρνηση.

Στην 11μελή εκτελεστική επιτροπή της 23μελούς πρόεδρος είναι Σωτήρης Τσιόδρας με αναπληρωτή τον λοιμωξιολόγο Μάριο Λαζανά, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS. Όμως αντιπρόεδρος της επιτροπής ορίσθηκε ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο οποίος και θα εκπροσωπεί τον Σωτήρη Τσιόδρα όταν κωλύεται.

Τα υπόλοιπα μέλη

Τα άλλα δέκα μέλη είναι η Παγώνα Λάγιου, καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας (με αναπληρωτή τον Δημήτρη Παρασκευή, αναπληρωτή Καθηγητή Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), η βιοστατιστικός Γεωργία Κουρλαμπά, επίκουρη καθηγήτρια Μεθοδολογίας Έρευνας στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (με αναπληρωτή τον επίκουρο καθηγητή Γεώργιο Μαρίνο) και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας (με αναπληρωτή τον ογκολόγο Βασίλη Ραμφίδη, πανεπιστημιακό  συνεργάτη στο “Σωτηρία”).

Στην 11μελή μετέχει ως αντιπρόεδρός της ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (με αναπληρώτρια την Βαρβάρα Μουχτούρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο). Επίσης ο Χαράλαμπος Οικονόμου, επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πάντειο (με αναπληρώτρια την Φωτεινή Τζαβέλλα, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου).

Μέλος της 11μελούς είναι και ο Κωνσταντίνος Αθανασάκης, επίκουρος Καθηγητής στα Οικονομικά της Υγείας (με αναπληρώτρια την Όλγα Σίσκου, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιά) και ο Νικολαος Πολύζος, καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (με αναπληρώτρια την Βασιλική Παπανικολάου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας).

Επίσης, στην εκτελεστική επιτροπή είναι και η Μαρία Θεοδωρίδου, ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (με αναπληρωτή τον Ευάγγελο Φραγκούλη, γενικό γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής). Μέλος και ο Εμμανουήλ Λασκαρίδης, διδάκτωρ Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης με ειδίκευση στην Βιοηθική (με αναπληρώτρια την Αικατερίνη Σκουτέλη, επίσης διδάκτορα Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ) και τέλος ο Ιωάννης Μανιός, καθηγητής Διατροφικής Αγωγής στο Χαροκόπειο (με αναπληρώτρια την Μαρία Γιαννακούλια, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ίδιο αντικείμενο).

Οι υπόλοιποι δώδεκα

Οι υπόλοιποι δώδεκα είναι: ο Γεώριος Καλαμίτσης, αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας (με αναπληρωτή τον Γεώργιο Τσιακαλάκη, διευθυντή Ένωσης Ασθενών Ελλάδας), ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Επιδημιολογίας Θεοκλής Ζαούτης, που εξαρχής ήθελε μικρότερη επιτροπή και έχει επικεντρωθεί εξάλλου στον ΕΟΔΥ πλέον. Αναπληρωτής του είναι ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος.

Επίσης μετέχουν ο Αθανάσιος Θεοχάρης, πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ (Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών) και αναπληρωτής του είναι ο αντιπρόεδρος του ίδιου οργανισμού. Ως εκπρόσωπος του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) ορίσθηκε ο ψυχίατρος Χρήστος Λιάπης με αναπληρώτρια την κοινωνιολόγο Φωτεινή Λεομπίλλα, αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ.

Στην επιτροπή εκπροσωπείται και ο ΕΟΦ, από τον καθηγητή Ιατρικής Αντώνιο Μαζαράκη και αναπληρωτή τον Δημήτριο Φιλίππου, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού εκπροσωπείται από τον βιολόγο Παναγιώτη Γκιργκινύδη, με αναπληρωτή την ψυχίατρο Γεώργιο Νικολαϊδη, ενώ το Ινστιτούτο Παστέρ εκπροσωπείται από τον Εμμανουήλ Αγγελάκη.

Εκπροσωπείται επίσης ο ΕΟΠΠΥ με τον Θεόδωρο Πασχάλη, προϊστάμενο του Τμήματος Διασφάλισης Ποιότητας και Αποτελεσματικότητας της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού ΕΟΠΥΥ, ενώ εκπρόσωποι της περιφέρειας είναι ο περιφερειάρχης Αττικής Γεώργιος Πατούλης, αντιπρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με αναπληρώτρια την Μαργαρίτα Σπυριδάκου, περιφερειακή Σύμβουλο Πελοποννήσου. Ως εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) μετέχουν ο Ιωάννης Λυμπέρης, δήμαρχος Ήλιδας, Πρόεδρος Επιτροπής Υγείας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με αναπληρωτή τον  Γιάννη Ταγκαλέγκα, δήμαρχο Λεβαδέων.

Τέλος, ως εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου μετέχουν ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ αγγειοχειρουργός Γεώργιος Ελευθερίου, και ως αναπληρωτής του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Τα άτομα με αναπηρία εκπροσωπούνται από τον Χρήστο Δαραμήλα, αναπληρωτή γραμματέα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ.).

Ποιοι δεν περιλαμβάνονται

Η νέα επιτροπή προβάλλεται ως πιο “σφαιρική” και με περισσότερες ειδικότητες από την 33μελή. Δεν περιλήφθησαν σε αυτήν ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο πρόεδρος της εταιρείας Λοιμώξεων Παναγιώτης Γαργαλιάνος, ο καθηγητής παθολογίας λοιμώξεων Χαράλαμπος Γώγος και ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο τελευταίος πρόσφατα ενόχλησε επειδή, ενώ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επικριτικός προς την κυβέρνηση, εντούτοις είχε πρόσφατα την άποψη ότι το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να απέχει χρονικά από το εμβόλιο του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να τον μεμφθεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Επίσης απών ο καθηγητής παθολογίας λοιμώξεων Γεώργιος Δαϊκος, οι εκπρόσωποι των νοσηλευτών, αλλά και η καθηγήτρια παιδιατρικής Βασιλική Παπαευαγγέλου που όμως είναι εκπρόσωπος της επιτροπής των 33, ο λοιμωξιολόγος Γεώργιος Σαρόγλου, πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ (νυν ΕΟΔΥ), ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νικολαος Σύψας (που από πέρσι είχε πάρει αποστάσεις λόγω της μη χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους) ο καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, καθώς και η Αναστασία Κοτανίδου, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

Η κ. Κοτανίδου είναι πάντως αναπληρώτρια πρόεδρος στην 60μελή επιτροπή που θεωρητικά εξακολουθεί να υπάρχει. Εκεί παραμένουν μέλη και ο Γκίκας Μαγιορκίνης. όπως και οι κ. Σύψας και Τσακρής. Απών από την 23μελή, αλλά παραμένει μέλος της 33μελούς και ο καθηγητής Δημόσια Υγείας Τάκης Παναγιωτόπουλος. Ο τελευταίος έχει επικρίνει ως «αντιεπιστημονικό» το μήνυμα ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα, ότι πρέπει να επανέλθουν οι 6.000 ανεμβολίαστοι νοσηλευτές αφού «στενάζει το ΕΣΥ» και ότι κακώς δεν λαμβάνονται μέτρα και για τους εμβολιασμένους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι