Πόλεμος των εμβολίων – Η ΕΕ ξεμένει από δόσεις

Πόλεμος των εμβολίων – Η ΕΕ ξεμένει από δόσεις, Γιώργος Πρωτόπαπας

Σε πόλεμο εμβολίων εξελίσσονται οι προσπάθειες των φαρμακευτικών εταιριών για να μπορέσουν να παράγουν περισσότερες δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού και οι αντιπαραθέσεις κρατών για άμεση διασφάλιση παραγγελίας εμβολίων. Η ΕΕ βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς η έλλειψη εμβολίων αναγκάζει κράτη-μέλη της, Ισπανία και Τσεχία να αναστείλουν τους εμβολιασμούς.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη καθώς ΕE και η αγγλοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca δεν κατόρθωσαν να βρουν λύση για τις καθυστερημένες παραδόσεις εμβολίων, σύμφωνα με δήλωση της Επιτρόπου Υγείας  Στέλλας Κυριακίδου. H ΕΕ έχει δώσει στην AstraZeneca 336 εκατ. ευρώ, για να διασφαλίσει ότι η εταιρεία θα αυξήσει τις διαδικασίες παραγωγής και διάθεσης του εμβολίου της. Ωστόσο, η μείωση στις παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca φτάνει πλέον στο 75%.

Οι καθυστερήσεις ανατρέπουν το σχεδιασμό της Κομισιόν για τους σχεδιασμούς και ήδη καταγράφονται οι πρώτες επιπτώσεις. Οι υγειονομικές αρχές της Μαδρίτης σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο της περιφέρειας της Ιγνάθιο Αγουάδο ανέστειλαν τους εμβολιασμούς αυτήν και την ερχόμενη εβδομάδα καθώς τελειώνουν οι δόσεις που έχουν στη διάθεσή τους.

Η περιφέρεια της Μαδρίτης έχει εμβολιάσει ήδη 180.000 ανθρώπους αφότου ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμών. Ταυτόχρονα, και το υπουργείο Υγείας της Τσεχίας πρότεινε να σταματήσουν οι εμβολιασμοί για την πρώτη δόση για δύο εβδομάδες. Η πρόταση απευθύνεται στον εκάστοτε περιφερειακό συντονιστή που θα πρέπει να αξιολογήσει την κατάσταση κάθε συγκεκριμένης περιοχής.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ, επιδιώκουν να προμηθευτούν επαρκείς ποσότητες εμβολίων ώστε να καταφέρουν να επανεκκινήσουν την οικονομία τους, που έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό από τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού και τα αλλεπάλληλα lockdown. Η γερμανική εταιρεία BioNTech που συνεργάζεται με την αμερικανική Pfizer, αποφάσισε να συνεργαστεί με το γαλλικό φαρμακευτικό κολοσσό Sanofi, με στόχο των παραγωγή εμβολίων που θα προμηθευτεί η ΕΕ.

Πόλεμος εμβολίων και συνεργασίες

H αγγλοσουηδική AstraZeneca παράγει ήδη εμβόλια κορονοϊού σε συνεργασία με την ινδική εταιρεία Serum Institute of India. H AstraZeneca δέχτηκε τις επικρίσεις της ΕΕ ότι δεν έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα για τις παραδόσεις των εμβολίων. Η Κομισιόν, που έχει επικριθεί από τα κράτη-μέλη για το πως χειρίστηκε τις παραγγελίες, βρέθηκε αντιμέτωπη με σοβαρό έλλειμμα εμβολίων και από τη στιγμή που και η Pfizer είχε ανακοινώσει καθυστέρηση στις παραδόσεις εμβολίων προς την ΕΕ. Η Κομισιόν φέρεται να κατηγόρησε την Βρετανία ότι είχε ειδική μεταχείριση στην παράδοση των δόσεων από την αγγλοσουηδική Pfizer.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες δημιουργούν και τις δικές τους συμμαχίες, όπως η AstaZenecα που έχει κοινή παραγωγή με την Ινδία. Όμως, η κυβέρνηση του Νέου Δελχί, σύμφωνα με την αμερικανική VOAnews, προχώρησε σε μια ασυνήθιστη διπλωματική πρωτοβουλία, αποφασίζοντας να δωρίσει εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca που παράγεται και στη Ινδία, σε γειτονικά έθνη της Νότιας Ασίας.

Η κίνηση εντάσσεται στην “διπλωματία εμβολίων” που στοχεύει στην ανάδειξη του παγκόσμιου προφίλ της Ινδίας  με στόχο την αντιμετώπιση της Κίνας, η οποία επεκτείνει την επιρροή της στη Νότια Ασία. Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει ήδη διανεμηθεί σε Μπουτάν, Νεπάλ, Μπαγκλαντές, Μαλδίβες, Μιανμάρ, Μαυρίκιο και Σεϋχέλλες, λίγες μόνο ημέρες μετά την έναρξη της ινδικής εθνικής στρατηγικής εμβολιασμού. Επίσης, εικάζεται ότι η Ινδία θα κρατήσει και δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca για αποκλειστική της χρήση, για τον πληθυσμό της.

Όμως, η συνεργασία της BioNTech με το γαλλικό φαρμακευτικό κολοσσό Sanofi, επικεντρώνεται αποκλειστικά στον εφοδιασμό της ΕΕ με εμβόλια κατά του κορονοϊού. H γαλλική εταιρεία αναμένεται να παράγει περισσότερες από 125 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου. Ο επικεφαλής της Sanofi Ολιβιέ Μποζιγιό, δήλωσε στο ραδιόφωνο RTL ότι η παραγωγή εμβολίου ανταγωνιστών γίνεται για πρώτη φορά στην φαρμακευτική βιομηχανία. Η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία να παραδώσει πάνω από 125 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου στην Ευρώπη

Ανοικτά μέτωπα

Η Sanofi συνεργάζεται με τη βρετανική GlaxoSmithKline για την ανάπτυξη δύο εμβολίων, όμως το σχέδιό της καθυστερεί και δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά πριν από τα τέλη του 2021. Οι προμήθειες εμβολίων παραπέμπουν σε ενα “πόλεμο” εταιριών και κρατών που αναδεικνύουν τις οικονομικές ανισότητες των κρατών-μελών, αλλά και συνέργειες εταιρειών και εκτός της ΕΕ.

Η Γερμανία ως γνωστόν έχει προχωρήσει για την παραγγελία εμβολίων και σε ιδιωτικές συμφωνίες για να καλύψει τις ανάγκες της. Μάλιστα, είχε αναφερθεί ότι ότι Γερμανία και Ρωσία ενδέχεται να συνεργαστούν για την παραγωγή εμβολίων. Επίσης, και η Γαλλία που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στον εμβολιασμό, ενθαρρύνει το φαρμακευτικο κολοσσό Serafin, να προχωρήσει σε νέες συνεργασίες. Η απόκτηση εμβολίων που να επαρκούν για τον εμβολιασμό όλων πολιτών, αποτελεί προτεραιότητα για τις κυβέρνησεις των κρατών που αντιμετωπίζουν εσωτερικά προβλήματα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι