ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι ισχύει για τον παραγωγό που λέει ότι είναι γιος του Θεοδωράκη

Τι ισχύει για τον παραγωγό που λέει ότι είναι γιος του Θεοδωράκη, Όλγα Μαύρου

Το Πρωτοδικείο της Αθήνας, με προσωρινή διαταγή, απαγόρευσε σήμερα στον ραδιοφωνικό παραγωγό Νίκο Κουρή να χρησιμοποιεί το επώνυμο «Θεοδωράκης» και η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η κόρη του συνθέτη, Μαργαρίτα Θεοδωράκη για το θέμα αυτό, θα εκδικαστεί στις 30 Νοέμβρη. Ο 54χρονος Νίκος Κουρής υποστηρίζει ότι είναι βιολογικός γιος του Θεοδωράκη και ότι θα επιδιώξει εξέταση DNA για να το αποδείξει.

Τα αδέλφια Γιώργος και Μαργαρίτα Θεοδωράκη γνώριζαν από χρόνια τον Νίκο Κουρή, καθώς είχε κάνει πολλά ραδιοφωνικά αφιερώματα στον πατέρα τους και συμμετείχε στον διαδικτυακό σταθμό “Mikis ‘s Radio”, το πρόγραμμα του οποίου είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στην παρουσίαση του ανεκτίμητου έργου του Μίκη Θεοδωράκη. Τα τελευταία χρόνια συστηνόταν ως Νίκος Θεοδωράκης, αλλά η οικογένεια δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στο θέμα, ίσως αποδίδοντάς το στο ότι ο Νίκος Κουρής θεωρούσε τον συνθέτη πνευματικό του πατέρα.

Όμως όταν μετά τον θάνατο του Μίκη, ο Νίκος Κουρής, σε ανάρτησή του σε λογαριασμό στο facebook ως “Νίκος Θεοδωράκης”, έγραψε στις 2 Σεπτεμβρίου «αντίο πατέρα». Τότε ο Γιώργος Θεοδωράκης δημιούργησε ζήτημα και η Μαργαρίτα κατέφυγε στη δικαιοσύνη, θεωρώντας πλέον ότι ο Κουρής απέβλεπε σε κληρονομικά δικαιώματα. Ο ίδιος είπε ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα χρήματα, αλλά και: «Όλο και κάτι θα μου έχει αφήσει ο πατέρας στην διαθήκη του». Υποστήριξε πως ο μόνος λόγος που δεν επεδίωξε να διαπιστωθεί με τεστ DNA η πατρότητα όσο ήταν εν ζωή ο μεγάλος συνθέτης, ήταν ότι δεν ήθελε να προκαλέσει σκάνδαλο.

Στη δική του ανάρτηση ο Γιώργος Θεοδωράκης έκανε λόγο για «την απάτη του αιώνα» προσθέτοντας: «Ο Νίκος Θεοδωράκης δεν είναι γιος του Μίκη. Τον πατέρα του τον λένε Κουρή. Άρα τον λένε Νίκο Κουρή κι όχι Νίκο Θεοδωράκη. Και δεν έχει καμία σχέση με την οικογένειά μας και ολόκληρο το σόι μας. Θα παρακαλούσα πολύ να τον αγνοήσετε και οι δημοσιογράφοι να μη του παίρνουν συνεντεύξεις. Εκτός κι αν θέλει να ξεφτιλίζεται μόνος του».

Χθες (29/9) έξω από το Πρωτοδικείο Αθηνών η Μαργαρίτα Θεοδωράκη είπε πως γνώρισε τον συγκεκριμένο άνθρωπο πριν από μερικά χρόνια και πως δεν είχε δώσει σημασία στην αρχή «αλλά πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει» και ο Κουρής «αποβλέπει στη δημιουργία κληρονομικού δικαιώματος στην περιουσία»

Ο Νίκος Κουρής είπε στο δικαστήριο ότι δεν επιθυμούσε το όλο θέμα να πάρει δημοσιότητα, αλλά αυτή προέκυψε από την «δικαστική επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον του τα δύο παιδιά του συνθέτη».  Προσέθεσε δε τα εξής: «Εγώ υιοθέτησα το επίθετο “Θεοδωράκης” αισθανόμενος ότι θέλω να έρθω κοντά στις ρίζες μου. Είπα ότι είμαι γιος του μετά τον θάνατό του, σεβόμενος τον Μίκη, δεν ήθελα να δημιουργηθεί σκάνδαλο, είχαμε καλή σχέση και δεν ήθελα να τη χαλάσω. Μου είχε πει ότι κάτι θα αφήσει στη διαθήκη και περιμένω».

«Πρωτοήρθε το 2014 στη ζωή μας», είπε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη. «Αν υπολογίσετε την ηλικία του, γιατί είναι 57 ετών, θα καταλάβετε ότι ο πατέρας μου ήταν στην δικτατορία και κρυβόταν. Δεν υπάρχει συγγένεια με τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Είχαμε πολύ καλές σχέσεις, ήθελα να συνεργαστώ μαζί του γιατί είχε έναν ραδιοφωνικό σταθμό, αλλά ήταν κάπως απαράδεκτος. Δεν είχε συστηθεί ως “Θεοδωράκης”. Κατέληξα στα δικαστήρια περισσότερο για χάρη του αδελφού μου», είπε.

Τι ισχυρίζεται η ανιψιά του Μίκη

Πάντως η ανιψιά του Μίκη Θεοδωράκη Ασπασία, κόρη του θανόντα αδελφού του συνθέτη, του ποιητή και δημοσιογράφου Γιάννη Θεοδωράκη, παρενέβει με δημόσια τοποθέτησή της υπέρ του Νίκου Κουρή, λέγοντας ότι ήξερε και η ίδια πως ο Μίκης Θεοδωράκης είχε αποκτήσει εκτός γάμου παιδί με την οικιακή βοηθό του. Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Πέμπτης το δικαστήριο, έβγαλε προσωρινή διαταγή να μην κάνει χρήση του επωνύμου Θεοδωράκης ο Νίκος Κουρής, κατόπιν αίτησης ασφαλιστικών μέτρων της κόρης του συνθέτη, Μαργαρίτας.

Η Ασπασία Θεοδωράκη δήλωσε ότι γνώριζε την ύπαρξη του Νίκου από μικρή ηλικία, γιατί της είχε μιλήσει για το θέμα ο πατέρας της, εξηγώντας της ότι ήταν μυστικό και ζητώντας της να μην μιλάει γι’ αυτό. Της είχε, όμως, κάνει σαφές, ότι ο Νίκος Κουρής- Θεοδωράκης, ήταν ξάδελφός της και μέλος της οικογένειας. «Ήξερα από μικρό παιδί για τον Νίκο Κουρή- Θεοδωράκη. Είχα δει τη φωτογραφία του στο σπίτι του πατέρα μου Γιάννη, αδελφού του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο πατέρας μου μού είχε πει ότι ο Νίκος είναι γιός του Μίκη και είναι εξάδελφός μου. Ήδη από τα 12 μου το ήξερα και μου είχε πει ο πατέρας μου να μην μιλάω γι’ αυτό. Το ήξερε όλη η οικογένεια. Άλλωστε και η ομοιότητα είναι μεγάλη. Δεν ξέρω αν το ήξεραν η Μαργαρίτα και ο Γιώργος. Αν ήξεραν για την ύπαρξη του Νίκου. Ήθελα να ζητήσω από την οικογένεια να γίνει ένα DNA να λήξει όλη αυτή η ιστορία. Εγώ τον δέχομαι ως εξάδελφό μου. Τα παιδιά του Μίκη τι ξέρουν, δεν το γνωρίζω. Επειδή με ρωτάνε πολλοί, εγώ νομίζω ότι είναι γιός του Μίκη», ήταν η δήλωση της ανιψιάς του Μίκη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι