ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πως επηρεάζει η εκτόξευση των θυμάτων τον ρυθμό εμβολιασμού

Πως επηρεάζει η εκτόξευση των θυμάτων τον ρυθμό εμβολιασμού, Όλγα Μαύρου

Σχετικά χλιαρό το ενδιαφέρον για την τρίτη δόση στη χώρα μας, την στιγμή που σημειώνεται εκτόξευση των θυμάτων από κορονοϊό. Βέβαια δεν έχουμε ακόμη συγκριτικά στοιχεία για τα ποσοστά στους πολίτες άλλων κρατών, ώστε να συγκρίνουμε. Στην Ελλάδα πάντως, σύμφωνα με τους αριθμούς που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, έχει εμβολιασθεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 56% των δικαιούχων.

Συγκεκριμένα, οι άνω των 18 ετών που δικαιούνται τρίτης δόσης (ή δεύτερης αν έκαναν το μονοδοσικό) είναι όσοι έκλεισαν έξι μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό τους με δύο δόσεις, ή δύο μήνες από το μονοδοσικό και φθάνουν τα 2.827.574 άτομα. Από αυτά έχει εμβολιασθεί μόνον το 32% και έχουν κλείσει ραντεβού άλλες 700.000 περίπου, δηλαδή ένα επιπλέον ποσοστό της τάξης του 24%. Στις ηλικίες άνω των 85, τρίτη δόση έκανε ή προγραμμάτισε να κάνει το 66%, ενώ το 34% ή 90.000 άτομα φαίνεται πως δεν σκοπεύουν να την κάνουν.

Οι έχοντες ηλικία 70-80 ετών έδειξαν μεγαλύτερη ζέση και έκαναν τρίτη δόση ή έκλεισαν ραντεβού για να την κάνουν, σε ποσοστό 72%-77%. Εκείνοι που είναι ηλικίας 60-70 ετών ενδιαφέρονται ή έκαναν ήδη την τρίτη δόση, σε ποσοστό 55%-64%. Οι 50άρηδες την έκαναν ή την προγραμμάτισαν σε ποσοστό 42%, οι 40άρηδες σε ποσοστό 44% και από τους 30άρηδες, αλλά και τους 25αχρονους, ενδιαφέρεται προς το παρόν μόλις ο ένας στους τρεις δικαιούχους. Το αντίστοιχο ποσοστό στις ηλικίες 18-24 ετών είναι 26%.

Σημειωτέον, ότι αυτά είναι ποσοστά επί του συνόλου όσων έκαναν ήδη τις δύο δόσεις ή των πλήρως εμβολιασθέντων πολιτών, καθώς παραμένει ανεμβολίαστο περίπου το 20% των ηλικιωμένων και το 38% του συνόλου. Όταν λοιπόν εκπνεύσουν τα αντισώματα από την δεύτερη δόση και ο εμβολιασμένος είναι πλέον στην ουσία ανεμβολίαστος, το ποσοστό όσων δεν έκαναν την τρίτη δόση, θα προστεθεί στο 38% των πλήρως ανεμβολίαστων.

Στους 101 οι θάνατοι

Οι νέοι εμβολιασμοί αυξήθηκαν μετά την λήψη των περιοριστικών μέτρων και από 5.000-6.000 την ημέρα έφθασαν  (όπως υποστηρίζει ο κ. Θεμιστοκλέους) τους 20.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Όμως και πάλι τα ποσοστά είναι χαμηλά και για τον πρώτο και για τον τρίτο εμβολιασμό, καθώς οι διασωληνωμένοι έφθασαν τους 600 (οι 105 πλήρως εμβολιασμένοι) και τα κρούσματα τις 7.287. Οι θάνατοι σήμερα έφθασαν τους 101.

Το κάπως χλιαρό ενδιαφέρον ως προς την τρίτη δόση ίσως οφείλεται στο ότι η πολιτεία, προκειμένου να ενταθούν οι εμβολιασμοί, αλλά και η εικόνα της “κανονικότητας”, δεν ανακοινώνει  τους θανάτους εμβολιασθέντων, παρότι αυτοί είναι το 13% του συνόλου των νεκρών (οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, διαβητικοί ή σε ανοσοκαταστολή).

Η επωδός ότι ο εμβολιασμός εξακολουθεί να καλύπτει την συντριπτική πλειοψηφία από την βαριά νόσηση, αποτρέπει πολλούς από την τρίτη δόση, κρίνοντάς την ως μη απαραίτητη, παρότι όλες οι έρευνες (αλλά και οι θάνατοι) δείχνουν ότι μετά από το εξάμηνο, τα αντισώματα είναι ελάχιστα, ειδικά για όσους έχουν ζητήματα υγείας.

Πολλοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι στο εξάμηνο από την δεύτερη δόση, είναι “πρώην εμβολιασμένοι” ή και ανεμβολίαστοι. Θεωρούν ότι αυτή είναι απαραίτητη μόνο στους ηλικιωμένους, αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα ισχύει επτά μήνες μετά την δεύτερη δόση συγκεκριμένα για τους άνω των 60 ετών.

Πόσο γρήγορα ενισχύει η τρίτη δόση

Όπως είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, παιδίατρος-λοιμωξιολόγος στην ειδικότητα, η τρίτη δόση αποδίδει άμεσα και προκαλεί διέγερση του ανοσοποιητικού και παραγωγή αντισωμάτων μέσα σε δύο-τρεις μέρες και όχι σε δύο εβδομάδες όπως οι πρώτες δόσεις. Η διάρκειά της δεν έχει κριθεί ακόμη, αν και το Ισραήλ βλέπει στον ορίζοντα και τέταρτη δόση.

Η κ. Θεοδωρίδου έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου για την γρίπη, που σκοτώνει κάθε χρόνο δεκάδες πολίτες, εκτός από πέρσι λόγω της καραντίνας, οπότε και ο ιός είχε  “εξαφανισθεί”. Όμως κρούσματα γρίπης ήδη καταγράφονται σε γειτονικές μας χώρες, όπου χειμωνιάζει νωρίτερα.

Να υπενθυμίσουμε, αν και δεν αναφέρθηκε από την κ. Θεοδωρίδου αλλά από τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, ότι το αντιγριπικό “πιάνει” στο 40-60% των εμβολιασμένων και ως εκ τούτου, είναι μεν η καλύτερη  άμυνα, όμως όσοι το κάνουν δεν πρέπει να εφησυχάζουν, ότι είναι πλήρως καλυμμένοι. Πρέπει να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό με ενήλικες ή παιδιά ύποπτα για γρίπη.

Νέα αντίδραση της Ιεράς Συνόδου

Η κα Θεοδωρίδου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για όσους εφησυχάζουν επειδή νόσησαν, αναφέροντας μελέτη που δείχνει ότι επαρκή αντισώματα λίγους μήνες μετά από τη νόσηση έχει μόλις το 44% από την μετάλλαξη Άλφα ή βρετανική και το 16% όσων μολύνθηκαν από την Δέλτα ή ινδική. Χθες εξάλλου υπέκυψε ένας νέος άνθρωπος, μόλις 30 ετών, που προ πενταμήνου είχε ξανανοσήσει.

Το αργότερο μέχρι αύριο το μεσημέρι θα έχουν αναρτηθεί και τα εμβολιαστικά σχήματα που ισχύουν για τους νοσήσαντες, καθώς υπάρχουν πολλές υποκατηγορίες, δηλαδή άλλοι νόσησαν μετά την πρώτη δόση, άλλοι μετά την δεύτερη, άλλοι ήταν πλήρως ανεμβολίαστοι. Το σχήμα θα καθοριστεί και από ποιο ήταν το ποιο ήταν το αρχικό εμβόλιο που είχαν κάνει και από το πότε ακριβώς νόσησαν.

Η τρίτη δόση γίνεται με mRNA εμβόλιο και είναι είτε μια δόση του Pfizer είτε μισή δόση του Moderna. Όσοι έκαναν το μονοδοσικό της Tζόνσον, θα κάνουν είτε πάλι Τζόνσον, είτε Pfizer, είτε μισή δόση του Μoderna και δεν υπάρχει προς το παρόν σύσταση για τρίτη δόση σε αυτή την ομάδα.

Στο μεταξύ η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε ότι δεν έχει το κατάλληλο προσωπικό για να ελέγχει αν οι προσερχόμενοι πιστοί είναι εμβολιασμένοι ή έκαναν rapid test, καθώς οι νεοκόροι δεν έχουν κάποια εξουσία όπως οι αστυνομικοί. Το κενό είναι προς συζήτηση για το πώς θα καλυφθεί. Πάντως όταν ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει ότι στις εκκλησίες θα πρέπει να μπαίνουν και εκεί μόνο εμβολιασμένοι, ή άτομα που να έχουν κάνει πρόσφατα rapid test, είπε ότι αυτό θα πρέπει να ελέγχεται και από το προσωπικό των εκκλησιών και από όργανα της πολιτείας, δειγματοληπτικά. Αυτό σημαίνει ότι θα περιμένουν κλιμάκια έξω από τις εκκλησίες για την επιβολή προστίμων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι