Πώς θα είναι ο άνθρωπος μετά το δεύτερο κύμα του Covid-19;

Σε λίγο πρόσωπα χωρίς μάσκες στους δρόμους

Θα είναι ένας βαρύς χειμώνας με βαριές απώλειες και “εικονική ζωή”. Γι΄ αυτό άλλωστε τα sites προαναγγέλλουν με τυμπανοκρουσίες ποιες σειρές θα δούμε το χειμώνα. Θα είναι ο χειμώνας της επέλασης της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, όλα ανέπαφα και ψηφιακά, χωρίς μετρητά, όλα υπό έλεγχο και επιτήρηση. Μαθήματα, εργασία, θέατρο, μουσική, τέχνες, φλερτ, σεξ, μόνο το φαγητό σε πακέτο που θα φέρνει ο ντελιβεράς, θα είναι πραγματικό. Ίσως και το εμβόλιο, αν δεν είναι placebo. Υπερβολές; Μακάρι. Θα δούμε όμως.

«Έρχεται –λοιπόν– βροχή, έρχεται μπόρα, έρχεται μπόρα και παγωνιά» που ευνοεί τον κορονοϊό, πράγμα που σημαίνει πως το σαββοπουλικόν άσμα πρέπει να διασκευαστεί ως ακολούθως: «έρχεται  κορονοϊός, έρχεται lockdown» όπερ εστί μεθερμηνευόμενο ότι θα κάτσουμε στα σπίτια μας με μια θερμοφόρα στα πόδια μας και τις οθόνες αναμμένες στις πλατφόρμες για να χαθούμε  στις νέες τηλεοπτικές σειρές.

Πως θα είναι ο άνθρωπος μετά το β’ γύρο του Covid-19; Θα είναι μέλος μιας αγέλης λύκων; …ή στο κοπάδι των προβάτων; Πως θα είναι το state of mind του; … η ψυχολογία του; Ο συναισθηματικός του κόσμος; Ποιος θα βγει κερδισμένος πολιτικά-εξουσιαστικά; Οι κυβερνήσεις; οι λαϊκιστές; οι συνομωσιολόγοι; …ο λαός;

Είναι οφθαλμοφανές ότι ο βαρύς χειμώνας του Covid-19 φέρνει ένα ντόμινο lockdown ανά την Ελλάδα και ανά την Ευρώπη. Φέρνει φέρετρα, φτώχεια, απολύσεις-πτωχεύσεις-εξώσεις-πλειστηριασμούς, οργή, κατάθλιψη, αλκοόλ, χάπια και ναρκωτικά, επαυξημένη επιτήρηση των πολιτών, επαυξημένη αστυνόμευση και απαγορεύσεις, ιχνηλάτηση των κοινωνικών επαφών, εγκλεισμό των 65+, διαδηλώσεις, συγκρούσεις κ.ο.κ.

Ο  Covid-19 σαν καταλύτης μοιάζει να επιταχύνει την ιστορία, ευνοεί την γρήγορη υλοποίηση των δρομολογημένων, αλλά βάζει και τα μυαλά να ξαναδουλέψουν. Πολλοί σηκώνονται και από τον καναπέ τους. Αυτή η εντατικοποίηση της ιστορίας συμπυκνώνει τα γεγονότα μέσα στο χρόνο, οι εμφανείς και αφανείς ανταγωνισμοί βγαίνουν στο προσκήνιο, νέες συρράξεις ξεσπάνε.

Είναι ο covid-19 αφροδισιακό;

Στο πρώτο κλείσιμο της Ιταλίας είχε κυκλοφορήσει στα in box ένα σύντομο βιντεάκι που τράβηξε ένας Μιλανέζος από το μπαλκόνι του και έδειχνε τους άδειους δρόμους ενώ του έκανε στοματικό σεξ η φίλη του και το έδειχνε. Μεσολάβησε το πανευρωπαϊκό lockdown κατά το οποίο μετρήθηκε κατακόρυφη άνοδος των views στις πορνογραφικές σελίδες. Το τι έγινε στις κρεβατοκάμαρες δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Γράφεται επίσης πως οι αλγόριθμοι των κοινωνικών δικτύων διαπίστωσαν σημαντική αύξηση  στο ηλεκτρονικό φλερτ και στο ηλεκτρονικό σεξ. Καταγράφτηκε όμως και έξαρση ενδοοικογενειακής βίας και βιασμών.

Είναι τελικά ο covid-19 αφροδισιακό, όπως τα διάφορα τροπικά φρούτα, το πεπεροντσίνι και η μουστάρδα …ή ο “μη παραγωγικός χρόνος” γεμίζεται με πάσης μορφής σεξ, ατομικό, συζυγικό, εξωσυζυγικό, ελεύθερο, ηλεκτρονικό, πορνογραφικό κ.ο.κ.; Ή είναι και τα δύο; Δηλαδή, ο αναγκαστικός εγκλεισμός απελευθερώνει την καταπιεσμένη από την αγωνία της εργασίας libido ή ενεργοποιεί το ένστικτο της διαιώνισης του είδους δια της αναπαραγωγής εξ αιτίας του τρόμου της πανδημίας; Ποιος ξέρει; Ίσως μάθουμε από τις στατιστικές των γεννήσεων αφού αρχίζει να συμπληρώνεται 9μηνο.

Θα είναι το δεύτερο lockdown εξ ίσου σεξουαλικό με το πρώτο ή η libido θα πέσει εξ αιτίας της μεγέθυνσης της απειλής του κορονοϊού; Έμαθα πως ένα παλληκάρι μετά την επιστροφή του στην Αθήνα από την καλοκαιρινή του δουλειά είχε μια επαφή one night stand με μια κοπέλα που δεν ήξερε. Το επόμενο πρωί ξύπνησε με αγωνία αν τσίμπησε κορονοϊό καθώς δεν ήξερε τις συναναστροφές της. Έκανε δυο μέρες για να ηρεμίσει. Η δικιά μου η γενιά είχε να αντιμετωπίσει το AIDS, αλλά εκεί ήταν ξεκάθαρα τα πράγματα, υπήρχε η προφύλαξη. Στον κορονοϊό –αν και δεν είναι σεξουαλικό νόσημα- μπορεί στον δεύτερο γύρο να επηρεάσει αρνητικά τις σεξουαλικές σχέσεις…

Πρόσφατα σε ένα άρθρο μας για την “υπερβατική διάσταση του Covid-19 και η μεταφυσική της πανδημίας” αναφερθήκαμε στην “εγκεφαλική ομίχλη Covid”, μια μορφή εγκεφαλοπάθειας με σύγχυση, ντελίριο και άλλα είδη αλλοιωμένης νοητικής λειτουργίας. Μια γαλλική έρευνα τον Αύγουστο σε 120 ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί βρήκε ότι μήνες μετά το 34% παρουσίαζε απώλεια μνήμης και το 27% είχε προβλήματα συγκέντρωσης. Τώρα το Reuters δημοσίευσε βρετανική έρευνα σύμφωνα με την οποία η μόλυνση από covid-19 μπορεί να προκαλέσει γήρανση του μυαλού κατά μία δεκαετία και στις χειρότερες περιπτώσεις  πνευματική απώλεια ίση με πτώση 8,5 μονάδων του IQ, πέρα από τα ψυχικά προβλήματα που προκαλούνται. Εδώ ο τρόμος πιάνει crescendo.

Γιατί οι ισχυροί τον περνάνε στο πόδι;

Υπάρχει όμως κι ένα απλό ερώτημα που θέτουν οι οπαδοί της συνομωσιολογίας. Πως γίνεται όλοι αυτοί οι πολιτικοί, οι πλούσιοι και άλλοι σπουδαίοι να περνάνε το κορονοϊό στο πόδι; Ο Τραμπ βγήκε σε τρεις μέρες, η Μελάνια τίποτα, οι Κομισάριοι και οι υπουργοί το ίδιο, τον περνάνε τόσο εύκολα. Να’ναι καλά οι άνθρωποι, αλλά είναι ένα ερώτημα. Τι τους δίνουν; Έχουν αντίδοτο; Μάθαμε για το κοκτέιλ-Τραμπ που χορήγησε η εταιρία ενός Ελληνοαμερικανού. Φαίνεται πάντως ότι οι ισχυροί έχουν τον τρόπο τους.

Εάν η παρατήρηση αυτή συνδυαστεί με τις δεκάδες θεωρίες συνομωσίας, τις αντιδράσεις κατά της μάσκας, τα κινήματα κατά των lockdown και το επερχόμενο τσουνάμι ανεργίας, δημιουργούνται εκρηκτικές κοινωνικές συνθήκες. To light lockdown που εισηγήθηκε η Άγκελα Μέρκελ σημαίνει ότι οι οικονομίες  θα βουλιάξουν κι άλλο, τα χρέη θα διογκωθούν.

Η S&P Global Ratings εκτιμά ότι τα χρέη, κρατικά και ιδιωτικά, θα αυξηθούν κατά 10% και θα φτάσουν στο  265%  του ΑΕΠ, δηλαδή στα 200 τρισ. δολαρίων το 2020. Παρ΄ όλα αυτά, κρίση δεν θα υπάρξει, ισχυρίζεται, αλλά ποιος την πιστεύει… Η Γερμανία ρίχνει άλλα 10 δισ. ευρώ για την στήριξη των επιχειρήσεών της, η Λαγκάρντ ετοιμάζει για τον Δεκέμβριο άλλα 500 δισ. ευρώ για τις τράπεζες και η χρηματο-οικονομική φούσκα θα συνεχίσει να διογκώνεται.

Από την αρχή του Οκτωβρίου ήταν ξεκάθαρο πως η Ευρώπη δεν άντεχε ένα συνολικό δεύτερο lockdown και πως είχαν αποφασίσει μια light ανοσία αγέλης. Τότε επισημαίναμε πως εκείνο που φοβούνται κυβερνήσεις, διεθνή συστήματα εξουσίας και τράπεζες, είναι μήπως χρειαστεί να γίνουν haircut στα δάνεια με την ψιλή και να πετάξουν helicopter money με τα τσουβάλια. Κι αυτό γιατί αυτά θα επιφέρουν δομικές αλλαγές με άγνωστα αποτελέσματα και αστάθμητες επιπτώσεις στους κομβικούς μηχανισμούς του συστήματος, όπως στις αγορές και στην παραγωγή.

Η ιστορία των ανθρώπων μπορεί να μοιάζει συχνά πως επαναλαμβάνεται, αλλά αυτό είναι μια στατιστική κοινωνιολογική προσέγγιση. Τα ιστορικά γεγονότα είναι πάντα μοναδικά, επειδή η ιστορία είναι ανθρώπινη, κι ως εκ τούτου ανοιχτή όπως και ο άνθρωπος. Όλα είναι καινούργια στο χώρο και στο χρόνο.  Σημασία έχει πως θα είναι ο άνθρωπος μετά το δεύτερο κύμα του κορονοϊού κι αυτό κανείς δεν το ξέρει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι