ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έπληξε και την Αττική η κακοκαιρία “Genesis” (upd)

Πως θα κινηθεί σήμερα η κακοκαιρία "Genesis"

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία “Genesis”, η οποία έπληξε  μεγάλες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, όπως και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, με την κακοκαιρία να πλήττει και την Αττική. Δρόμοι στην Ηλιούπολη πλημμύρισαν, ενώ έχει κληθεί και η πυροσβεστική υπηρεσία για απάντληση υδάτων.

Η κακοκαιρία “GENESIS” επηρέασε και τη Ραφήνα, όπου αυτή την ώρα πέφτει καταρρακτώδης βροχή όπως φαίνεται και στο βίντεο του irafina.gr. Όσο αφορά την Ανατολική Αττική, αναφορές υπάρχουν για βροχές και καταιγίδες, στο Κορωπί, στην Αρτέμιδα, στα Σπάτα, σε Νέα Μάκρη και στον Μαραθώνα.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, βελτίωση του καιρού αναμένεται από αύριο, οπότε το βαρομετρικό χαμηλό θα μετακινηθεί προς την Τουρκία. Πάντως τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με βροχές και καταιγίδες, θα διατηρηθούν τουλάχιστον έως και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα.

Σήμερα προβλέπονται κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία στα Δωδεκάνησα. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Λόγω των ισχυρών κατά τόπους φαινομένων που θα προκαλέσουν ενδεχομένως πλημμύρες, των ισχυρών ριπαίων ανέμων στις περιοχές εκδήλωσης καταιγίδων και των κεραυνών, συνίσταται προσοχή τόσο στις μετακινήσεις όσο και στις υπαίθριες και θαλάσσιες δραστηριότητες.

Οι νότιες περιοχές της Ηπείρου, η Δυτική Στερεά και τα δυτικά τμήματα της Θράκης δέχτηκαν τα μεγαλύτερα ποσά βροχής με τον υψηλότερο αθροιστικό υετό να καταγράφεται στα Λεπιανά Άρτας (97 χιλιοστά), στην Ξάνθη (96 χιλιοστά) και στην Αμφιλοχία (92 χιλιοστά). Τα φαινόμενα αστάθειας θα παραμείνουν σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας για τουλάχιστον 24 ώρες ακόμη.

Ο καιρός το Σάββατο

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται έως το πρωί στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, στο Ιόνιο, στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο και στην Κρήτη. Στη συνέχεια φαινόμενα θα σημειωθούν στο σύνολο της χώρας με τα ισχυρότερα να αναμένονται στα βόρεια ηπειρωτικά, στο Βόρειο Αιγαίο και στην Πίνδο όπου και υπάρχουν πιθανότητες χαλαζόπτωσης.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 17 έως 27, στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά και στην Ανατολική Πελοπόννησο από 17 έως 29, στην Ήπειρο από 13 έως 27, στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική Πελοπόννησο από 16 έως 27, στα νησιά το Ιονίου από 19 έως 29, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και στις Σποράδες από 20 έως 28, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 19 έως 26 και στην Κρήτη από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ όμως σταδιακά έως το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 2 έως 4 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελεί ο Θερμαϊκός και η περιοχή των Σποράδων όπου οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και από το μεσημέρι 2 έως 4 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.

Οι κεραυνοί της “Genesis”

Προηγουμένως, δρόμοι και υπόγεια κατοικιών πλημμύρισαν, τόσο στην πόλη της Δράμας, όσο και σε παραλιακές περιοχές του δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας, κοντά στην περιοχή του Στρυμονικού κόλπου. Οι ορμητικοί χείμαρροι που σχηματίστηκαν στη Δράμα παρέσυραν πολλά αυτοκίνητα, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν και στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, κυρίως σε αγροτικούς δρόμους και επαρχιακές οδικές αρτηρίες. Μεγάλα προβλήματα αναφέρθηκαν και στην Ξάνθη.

https://twitter.com/i/status/1535254190729093125

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας ήταν οι κεραυνοί στις περιοχές που επλήγησαν. Χθες το σύστημα καταγραφής κεραυνών “ΖΕΥΣ” του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περισσότερους από 27.000 κεραυνούς. Από τον Χάρτη 1 όπου φαίνεται η πυκνότητα των κεραυνών, προκύπτει ότι οι περισσότεροι από αυτούς έπεσαν στα δυτικά τμήματα της Θράκης, στην Χαλκιδική, στις Σποράδες, στα νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, στην Βόρεια Εύβοια, στη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο και στο Ιόνιο.

Πλημμύρες σε Κοζάνη-Λάρισα

Η κακοκαιρία Genesis έπληξε την Λάρισα, περιοχές της επαρχίας Αγιάς και του δήμου Κιλελέρ προς τον κάμπο της Κάρλας. Η έντονη βροχόπτωση και η χαλαζόπτωση ήταν έντονη τις μεσημβρινές ώρες και για περίπου 50 λεπτά σε Κιλελέρ, Μελία, Νίκαια και άλλες περιοχές. Παράλληλα χτυπήθηκαν και πεδινές περιοχές του Δήμου Αγιάς, Ελευθέριο, Αμυγδαλή, Δήμητρα. Η χαλαζόπτωση προκάλεσε -για άλλη μια φορά- ζημιές σε καλλιέργειες σε περιοχές του κάμπου της Λάρισας.

Ταυτόχρονα, σφοδρή βροχόπτωση σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης και στην Κοζάνη. Όπως μαρτυρούν εικόνες από την πόλη, οι δρόμοι πλημμύρισαν με αποτέλεσμα τα οχήματα να κινούνται με δυσκολία. Τα βουλωμένα φρεάτια δρόμων σε συνδυασμό με το μεγάλος ύψος της βροχής δημιούργησαν αρκετά προβλήματα. Από την ισχυρή νεροποντή δεν έλειψαν και οι εγκλωβισμοί οδηγών μέσα στα οχήματά τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι