Πόσα iPad στοιχίζουν τέσσερις άδειες οπλοφορίας; – Σκάνδαλο στην Apple

Πόσα iPad στοιχίζουν τέσσερις άδειες οπλοφορίας; – Σκάνδαλο στην Apple

Ένα “μικρό” σκάνδαλο βρίσκεται σε εξέλιξη που εμπλέκει το όνομα της γνωστής Apple, με αφορμή την ποινική δίωξη του επικεφαλής ασφαλείας της εταιρείας, Τόμας Μόγιερ. Ο Μόγιερ κατηγορείται για δωροδοκία, όχι με χρήματα αλλά σε είδος, –συσκευές iPad για την ακρίβεια– προκειμένου να εξασφαλίσει άδειες οπλοφορίας για τους υπαλλήλους της εταιρείας.

Ο Μόγιερ φέρεται να υποσχέθηκε ότι θα χαρίσει 200 iPads στο γραφείο του Σερίφη της επαρχίας Σάντα Κλάδα, για… τέσσερις άδειες οπλοφορίας, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Τζέφρι Ρόζεν, στην επαρχία Bay Area, όπου εδρεύει η αμερικανική πολυεθνική. Οι κατηγορίες προέκυψαν στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας με στόχο το σερίφη και από ό,τι φαίνεται ήταν δύο υπαξιωματικοί που απαίτησαν τη δωροδοκία.

Ζήταν δηλαδή μια “δωρεά” σε συσκευές iPad, συνολικής αξίας 70.000 δολαρίων, η οποία αποσύρθηκε βέβαια την τελευταία στιγμή, κατόπιν της έκδοσης ενταλμάτων έρευνας. Ο δικηγόρος του Μόγιερ, από την πλευρά του, ανέφερε όπως ήταν αναμενόμενο ότι ο πελάτης του είναι αθώος και ότι η εμπλοκή του είναι προϊόν της σύγκρουσης που επικρατεί ανάμεσα στον σερίφη και τον εισαγγελέα(!).

Επιβεβαίωσε, πάντως, ότι πράγματι υπήρξε διαδικασία για την πραγματοποίηση της δωρεάς προς τις νέες εγκαταστάσεις εκπαίδευσης των αξιωματικών της επαρχίας. Επίσης επιβεβαίωσε και το αίτημα της Apple για έκδοση και ανανέωση αδειών οπλοφορίας, αλλά αρνήθηκε ότι υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των δύο υποθέσεων.

Τα ακριβά γούστα των αξιωματικών

Η Apple εξέδωσε ανακοίνωση, μέσω email, στην οποία αναφέρει ότι «προσδοκεί πως όλοι οι υπάλληλοι λειτουργούν με ακεραιότητα. Αφού ενημερωθήκαμε για τις κατηγορίες, διεξαγάγαμε εσωτερική έρευνα και δεν εντοπίσαμε τίποτα μεμπτό».

Παρομοίως, οι δικηγόροι των υπαξιωματικών αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πράγματι ο εισαγγελέας Ρόζεν έχει ανοίξει ευρύτατη έρευνα εδώ και δύο χρόνια με στόχο το γραφείο του σερίφη της Σάντα Κλάρα, καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι οι περίπολοι του Σερίφη γυρνούν τη Silicon Valley και αποσπούν συνεχώς δωροδοκίες και “δωρεές” σε αντάλλαγμα αδειών οπλοφορίας. Η έκδοση των αδειών εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του σερίφη.

Η δίκη θα ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου. Εκτός από τον Μόγιερ, ο οποίος είναι εκτός από επικεφαλής εταιρικής ασφαλείας της Apple, και υπεύθυνος για τη διαχείριση κρίσεων, προστασία στελεχών και “μυστικότητα προϊόντων”, κατηγορείται ακόμα και ένας ασφαλιστής. Αυτός φέρεται να υποσχέθηκε να χαρίσει σε αξιωματικό εισιτήρια σε αθλητικές διοργανώσεις χόκεϊ αξίας 6.000 δολαρίων. Ο ίδιος αξιωματικός είχε κατηγορηθεί το 2018 για δωροδοκία και συνωμοσία σχετικά με την επανεκλογή της σερίφη της Σάντα Κλάρα, Λόρι Σμιθ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι