Πόσα κρούσματα δείχνουν τα λύματα στην Αττική

Πόσα κρούσματα δείχνουν τα λύματα στην Αττική, Όλγα Μαύρου

Σταθεροποίηση του ιικού φορτίου παρατηρείται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο λεκανοπέδιο της Αττικής σύμφωνα με την ανάλυση των λυμάτων της Ψυττάλειας, που “δείχνουν” 20.000 ενεργά κρούσματα, τόσο συμπτωματικών όσο και ασυμπτωματικών φορέων. Με δεδομένο ότι νοσηλεύονται μόνον 2.000 άτομα στην Αττική (σε απλές κλίνες) όλοι οι άλλοι ασθενείς ή φορείς, είτε αγνοούν ότι νοσούν, είτε βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι με σχετικά ήπια συμπτώματα, είτε έχουν πάρει εξιτήριο.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης δήλωσε σχετικά ότι «δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι πως σταμάτησε η διασπορά του κορονοϊού, διότι παρατηρούμε και ανιχνεύουμε συνεχώς ιικό φορτίο, ωστόσο είναι σαφώς μικρότερο από την κορυφή του δεύτερου κύματος που ήταν μεταξύ 30 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου».

Στην Αττική υπάρχουν περίπου 10.000-20.000 ασυμπτωματικοί και συμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί φορείς του ιού, ενώ στις αρχές Νοεμβρίου ήταν περίπου 60.000, έφτασαν παροδικά τα 80.000 (σύμφωνα πάντα με τα λύματα) και εν συνεχεία άρχισαν να μειώνονται, πέφτοντας τις 40.000, εν συνεχεία στις 20.000 και τώρα σε λιγότερο από 20.000.

Ο ιός στο αποχετευτικό σύστημα μιας πόλης κάνει την εμφάνισή του σύμφωνα με τους αναλυτές περίπου 3-4 ώρες μετά την λοίμωξη του ατόμου, ακόμα και όταν ο φορέας αγνοεί ότι έχει μολυνθεί. Το σύστημα καθιερώθηκε από την άνοιξη σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, για να υπάρχει ένας τρόπος έγκαιρης προειδοποίησης για τη δεύτερη φάση της πανδημίας.

Αναλύσεις των λυμάτων 

Εντούτοις στην πράξη δεν αξιοποιήθηκε ιδιαίτερα στην Αθήνα το καλοκαίρι, ούτε στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο, ως πρόληψη. Στη Θεσσαλονίκη η απότομη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα σημειώθηκε ξαφνικά. Ομως δεν ξέρουμε αν αυτός ήταν ο λόγος, που δεν τέθηκαν σε εφαρμογή εγκαίρως κάποια μέτρα.

Οι αναλύσεις των λυμάτων πάντως ήταν και είναι καθημερινές και αποστέλλονται επίσης καθημερινά στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και στον ΕΟΔΥ. Ακόμα κι αν στην Θεσσαλονίκη η αύξηση ήταν απότομη, στην Αττική η σημαντική αύξηση είχε παρατηρηθεί ήδη από τον Ιούλιο.

Οι δειγματοληψίες συνεχίζονται σε καθημερινή βάση μέχρι σήμερα, ενώ τα δείγματα φυλάσσονται στους -80 βαθμούς, με σκοπό να δημιουργηθεί μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βάση δεδομένων, όταν τα δείγματα αυτά θα εξεταστούν. Υπήρξε σχεδιασμός το σύστημα της παρακολούθησης των λυμάτων να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, όμως δεν υλοποιήθηκε. Το θέμα είναι αν υπάρχουν υποδομές και πρόθεση να αξιοποιηθεί αυτός ο δείκτης, για το τρίτο κύμα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι