ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πόσο επιβιώνει η Όμικρον στις επιφάνειες

Πόσο επιβιώνει η Όμικρον στις επιφάνειες

Μια ερμηνεία για την κυριαρχία της παραλλαγής Όμικρον πιθανόν να παρέχεται από το εύρημα μελέτης Ιαπώνων λοιμωξιολόγων, που διαπίστωσαν πόση ώρα ζει η κάθε παραλλαγή του ιού σε πλαστικές επιφάνειες και στο ανθρώπινο δέρμα. Η Όμικρον και η Δέλτα ζουν και στις δύο επιφάνειες πολλαπλάσιες ώρες σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος της Κίνας. Πιο σημαντικό θεωρείται το πόσο ζει στα χέρια, καθώς το χέρι είναι εκείνο που φέρνει κάποιο συχνά στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια του και όχι τα πλαστικά.

Όμως και οι πλαστικές επιφάνειες είναι ένα σοβαρό ζήτημα, καθώς αποτελούν το αμπαλάζ των περισσότερων προϊόντων που αγοράζει κάποιος. Πλαστικές είναι και πολλές καρέκλες ή τραπέζια σε σπίτια και χώρους εστίασης, δηλαδή επιφάνειες που αγγίζει κάποιος συχνά με τα χέρια του. Έχει δε ενδιαφέρον γιατί ο ιός μένει πολύ ώρα και πάνω στα γάντια, που παρότι θεωρητικά είναι μιας χρήσης, όλοι τα χρησιμοποιούν διαρκώς για να προστατεύονται (μάλλον οι ίδιοι παρά οι άλλοι).

Δηλαδή ο πωλητής που πηγαίνει με τα ίδια γάντια από το ένα προϊόν στο άλλο, απλά μεταφέρει το ιικό φορτίο παντού. Το ίδιο κάνει και ο νοσηλευτής, όταν πηγαίνει με τα ίδια γάντια σε όλους τους ασθενείς. Το γάντι προστατεύει το άτομο επειδή όση ώρα το φοράει, ενστικτωδώς δεν πιάνει με αυτό το πρόσωπό του και φέρει κάτι που του θυμίζει διαρκώς να προσέχει. Όμως για να προστατευθεί ο άλλος, πρέπει να χρησιμοποιείται και στην πράξη ως μιας χρήσης.

Ρεκόρ επιβίωσης της Όμικρον

Αυτό που διαπίστωσαν οι Ιάπωνες με τη συγκεκριμένη έρευνα, ήταν πως η παραλλαγή Όμικρον επιβιώνει 193 ώρες στο πλαστικό, όπως και η λεγόμενη βρετανική μετάλλαξη που είχε σαρώσει την Ευρώπη. Η Δέλτα επιβιώνει αντίστοιχα 114 ώρες και το αρχικό κινεζικό στέλεχος μόλις 56. Όσον αφορά στο δέρμα μας, το κινεζικό στέλεχος επιβιώνει οκτώ ώρες, η βρετανική παραλλαγή ή Άλφα 18 ώρες, η Δέλτα 17 ώρες και η Όμικρον 21 ώρες.

Επειδή στο δέρμα και στο πλαστικό δύο άλλες παραλλαγές που τελικά δεν διαδόθηκαν ιδιαίτερα (η Βήτα και η Γάμα, η μια νοτιοαφρικανική και η άλλη βραζιλιάνικη), επιβιώνουν περίπου όσο το κινεζικό στέλεχος, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η αντοχή των παραλλαγών στις επιφάνειες και στο δέρμα έπαιξαν μάλλον σημαντικό ρόλο στη μετάδοση των παραλλαγών Άλφα, Δέλτα και Όμικρον.

Εντούτοις και οι ίδιοι τονίζουν ότι δεν γνωρίζουν αν οι ιοί μετά από μία ώρα στο πλαστικό ή στο χέρι μας έχουν την ίδια μεταδοτικότητα που θα είχαν αν εισπνέαμε σταγονίδια πχ. από έναν φορέα που μιλάει στο κινητό του δίπλα μας στο μετρό. Πολύωρη επιβίωση και προσαρμογή στο περιβάλλον (του ιού) δεν συνεπάγεται και μολυσματικότητα. Η τελευταία συνδέεται περισσότερο εξάλλου με την ποσότητα, δηλαδή με το πόσο ιικό φορτίο δέχεται κάποιος από το περιβάλλον του.

Κλειδί ο ρινοφάρυγγας

Παραμένει, γενικά, πιθανότερο ότι η Όμικρον μεταδίδεται πιο εύκολα επειδή ο ιός σε αυτήν την παραλλαγή “ενδιαφέρεται” κυρίως για το ανώτερο αναπνευστικό και όχι για τους πνεύμονες, δηλαδή πολλαπλασιάζεται και “ευημερεί” στο λαιμό και στη μύτη μας. Άγνωστο για ποιο λόγο δεν πολλαπλασιάζεται στους πνεύμονες, όσο οι άλλες παραλλαγές του.

Αυτό οι ειδικοί δεν γνωρίζουν αν οφείλεται σε προτίμηση ή αδυναμία, δηλαδή αν ο ιός έχει λόγω των μεταλλάξεών του προσαρμοστεί περισσότερο στον ρινοφάρυγγα και “αδιαφορεί” για τους πνεύμονες ή αν –και πάλι λόγω των μεταλλάξεών του– δεν έχει τη δυνατότητα να πολλαπλασιαστεί εύκολα στο κατώτερο αναπνευστικό, οπότε εστιάζεται στη μύτη και στο φάρυγγα.

Ένα άλλο εύρημά τους είναι ότι η Δέλτα όπως και η Όμικρον, αλλά και η Άλφα (δηλαδή παραλλαγές με μεγάλη εξάπλωση στην Ευρώπη) έχουν λίγο μεγαλύτερη αντίσταση στο οινόπνευμα σε επιφάνειες σε σύγκριση με τις άλλες παραλλαγές. Το ευχάριστο (σχετικά) είναι ότι οι Ιάπωνες δοκίμασαν τι γίνεται ειδικά στο ανθρώπινο δέρμα, όταν κάποιος βάζει αντισηπτικό στα χέρια του και το αφήνει 15 δευτερόλεπτα. Παρότι οι “μεταδοτικότερες” παραλλαγές ήθελαν 2%-5% ισχυρότερο οινόπνευμα, όλες τους έχαναν κάθε αναπαραγωγική δυνατότητα μετά από τη χρήση ενός μέσου αντισηπτικού μετά από 15 δευτερόλεπτα στο ανθρώπινο δέρμα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι