ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πόσο κινδυνεύει από τον καπνό το Λεκανοπέδιο – Συστάσεις των ειδικών

Πόσο κινδυνεύει από τον καπνό το Λεκανοπέδιο - Μέτρα προστασίας, Όλγα Μαύρου,

Χάρτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την ποιότητα του αέρα στην Αττική δείχνει πόσο επιβαρύνθηκε η ατμόσφαιρα πάνω από το Λεκανοπέδιο, από τη φωτιά στην Πάρνηθα, με μεγάλη αύξηση των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5, που είναι επικίνδυνα για πνευμονοπάθειες, εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια. Η κατάσταση είναι στο “κόκκινο” στη δυτική Αττική και τον Πειραιά.

Να τονίσουμε το θλιβερό γεγονός ότι σταθμοί μέτρησης λειτουργούν μόνο στην Αττική και ουδείς γνωρίζει τι έχουν εισπνεύσει οι άτυχοι κάτοικοι της Ρόδου επί δεκαήμερο ή τώρα οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης, καθώς και όσοι ζουν σε περιοχές της Μακεδονίας και της Ηπείρου από όπου λόγω των ανέμων ταξιδεύει το νέφος από την μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο.

Στις ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές συνιστάται για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, άτομα με καρδιοαναπνευστικές παθήσεις) η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους, με κλειστά παράθυρα. Οδηγίες για πνευμονοπαθείς και καρδιοπαθείς και γενικά μέτρα προστασίας μπορείτε να δείτε και εδώ. Χθες πάντως οι χάρτες του υπουργείου Περιβάλλοντος έδιναν μια σχεδόν ειδυλλιακή εικόνα για την ατμόσφαιρα στην Αττική, ενώ η κάπνα είχε απλωθεί στο μισό Λεκανοπέδιο.

Όλοι θα πρέπει στις περιοχές με πολλά μικροσωματίδια να φορούν μάσκα υψηλής προστασίας, γιατί αυτά μπορεί να επηρεάσουν το καρδιαναπνευστικό και σε υγιείς. Υπενθυμίζεται ο θάνατος υγιούς 39χρονου εθελοντή πυροσβέστη στη Ρόδο, που πέθανε αιφνιδίως (πιθανόν από έμφραγμα) δύο μέρες μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και όσους έχουν χρόνια νοσήματα, που καλό είναι να μην εκτεθούν ούτε μισή ώρα σε κάπνα. Όμως εν γένει, θεωρείται ότι ένας ένας υγιής οργανισμός δεν θα πάθει κάποια μόνιμη βλάβη από τα μικροσωματίδια αν είναι περαστικός από σημείο με πυρκαγιά ή αν αυτή κατασβεσθεί σύντομα. Το πρόβλημα για υγιείς -και πολύ περισσότερο βεβαίως για μη υγιείς, είναι η παρατεταμένη έκθεση σε νέφος από πυρκαγιά.

Απομάκρυνση των ευπαθών 

Στις γενικές συστάσεις συνιστάται οι ευάλωτοι να απομακρύνονται από περιοχές με κάπνα και να φορούν καλά εφαρμοσμένη μάσκα Ν95. Όσοι δεν μπορούν να φύγουν, πρέπει να μένουν σε σπίτι με κλειστά πορτοπαράθυρα και ει δυνατόν με βρεμένες πετσέτες στις χαραμάδες, να πίνουν πολλά νερά και να έχουν κλιματισμό που ανακυκλώνει τον εσωτερικό αέρα. Χρήσιμα είναι και τα μηχανήματα καθαρισμού αέρα με φίλτρα HEPA.

Μπορείτε να παρακολουθείτε την ποιότητα του αέρα εδώ: https://air-quality.gr/ όπου οπτικοποιούνται από ειδική ομάδα τα συναφή  δεδομένα των μετρήσεων σε ωριαία βάση. Ο παρακάτω χάρτης ίσχυε το πρωί, αλλά τώρα παραμένουν στο κόκκινο μόνον δυτικές περιοχές και Πειραιάς, κάτι όμως που μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Η κατωτέρω εικόνα αυτή τη στιγμή έχει βελτιωθεί σε πολλές περιοχές, όμως μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει λόγω των ανέμων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι