Πόσο κινδυνεύουν οι διαβητικοί από τον κορονοϊό

Κρούσματα, διασωληνώσεις, θάνατοι – Η επιδημιολογική εικόνα σήμερα, slpress

Ένας στους πέντε ασθενείς με διαβήτη που εισάγονται στο νοσοκομείο λόγω λοίμωξης COVID-19 υποκύπτει στη νόσο μέσα σε ένα μήνα, σύμφωνα με την μελέτη CORONADO που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Diabetologia.

Οι ίδιοι ερευνητές τον περσινό Μάιο είχαν διαπιστώσει ότι το 10% των ασθενών με διαβήτη που νοσούν βαριά από COVID-19 πεθαίνουν εντός επτά ημερών από την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. Τώρα ανέλυσαν δεδομένα από 2.796 ασθενείς σε 68 γαλλικά νοσοκομεία με μέσο όρο ηλικίας τα 70 έτη και με μέσο δείκτη μάζας σώματος 28 kg/m², δηλαδή σχετικά υπέρβαροι. Πολλοί από αυτούς είχαν μικροαγγειακές και μακροαγγειακές διαβητικές επιπλοκές.

Οι 1.404 ασθενείς (το 50% των εξεταζομένων περιστατικών) πήραν εξιτήριο με ενδιάμεσο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο τις εννέα ημέρες, ενώ οι 577 (21%) απεβίωσαν. Οι υπόλοιποι ασθενείς νοσηλεύθηκαν για μεγαλύτερο διάστημα ή διακομίσθηκαν σε άλλα κέντρα νοσηλείας και δεν γνωρίζουν οι ερευνητές την εξέλιξη της νόσου -εστιάσθηκαν στο διάστημα των 28 ημερών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες κάποιος υπέρβαρος διαβητικός να πάρει εξιτήριο, αυξάνουν αν έπαιρνε μετφορμίνη και αν ειναι σχετικά νεότερος. Οι πιθανότητες για εξιτήριο απεναντίας μειώνονται αν ο διαβητικός έπαιρνε ινσουλίνη, είχε ιστορικό αγγειακών ζητημάτων (διαβητική νεφροπάθειας, έλκη στα πόδια, ισχαιμική καρδιοπάθεια, ιστορικό εγκεφαλικού, σοβαρή στένωση περιφερειακών αγγείων ή επέμβαση για θρόμβωση σε περιφερειακά αγγεία), αν ο ασθενής λάμβανε ήδη αντιπηκτική αγωγή για κίνδυνο θρομβώσεων, αν είχε δύσπνοια κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο, μη φυσιολογικά ηπατικά ένζυμα και αυξημένη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (δείκτης φλεγμονής).

Στατίνες

Επίσης κινδύνευαν περισσότερο όσοι είχαν ανεβασμένη ασπαρτική αμινοτρανσφεράση (AST) ή αλλιώς οξαλοξική τρανσαμινάση (SGOT) και γενικά όσοι είχαν υψηλούς δείκτες φλεγμονής. Ως προς τις θεραπείες που ακολουθούσαν προτού νοσήσουν από κορονοϊό, οι διαβητικοί ασθενείς που λάμβαναν ινσουλίνη είχαν κατά 44% αυξημένο κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με τους διαβητικούς που δεν ήταν ινσουλινοεξαρτώμενοι.

Ένα μη αναμενόμενο εύρημα της μελέτης CORONADO ήταν ο κατά 42% υψηλότερος κίνδυνος θανάτου των ασθενών με διαβήτη που λάμβαναν στατίνες για τη διαχείριση της υπερχοληστερολαιμίας. Ωστόσο, επειδή η έρευνα είχε στόχο την παρατήρηση ενός συγκεκριμένου συσχετισμού, δεν ήταν δυνατόν να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για άλλους συσχετισμούς, όπως αυτός με τις στατίνες, με τους αναστολείς ασβεστίου και με όλες τις θεραπείες που μπορεί παράλληλα να λάμβαναν πριν από την εισαγωγή τους για κορονοϊό οι διαβητικοί.

Πιθανόν π.χ. ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου να συνδεόταν με την γενική βλάβη που ειχε ήδη προκαλέσει η χοληστερίνη στα αγγεία τους, κάτι που δεν ήταν δυνατόν να διερευνηθεί από την συγκεκριμένη  μελέτη. Oι ίδιοι σημειώνουν ότι κινεζική έρευνα δείχνει απεναντίας ότι οι στατίνες μείωναν τον κίνδυνο θανάτου από κορονοϊό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι