Που στρέφονται οι έρευνες για Καραϊβάζ – Συγκλονιστικές αποκαλύψεις

Που στρέφονται οι έρευνες για Καραϊβάζ – Συγκλονιστικές αποκαλύψεις

Νέα στοιχεία έρχονται διαρκώς στο φως για την μαφιόζικη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, την ώρα που οι αρχές έχουν καταλήξει ότι πρόκειται για κοινό έγκλημα και “συμβόλαιο θανάτου”. Οι αστυνομικοί έχουν πάρει υλικό από κάμερες στη γύρω περιοχή, ενώ η δημοσιοποίηση βίντεο με τους δράστες προκάλεσε βροχή τηλεφωνημάτων από πολίτες.

Οι αστυνομικές αρχές δέχθηκαν περισσότερες από 100 τηλεφωνικές κλήσεις από άτομα, τα οποία μεταφέρουν πληροφορίες. Κάποιες από αυτές ελέγχεται μάλιστα αν μπορούν να αξιοποιηθούν, προκειμένου οι αστυνομικοί να φτάσουν στα ίχνη και την ταυτότητα των δραστών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι άτομα που βρίσκονταν κοντά στο σημείο, όπου έγινε η δολοφονία, αλλά και σε άλλα σημεία, μετέφεραν στους αστυνομικού ότι είδαν δίκυκλο, στο οποίο επέβαιναν άτομα με τους σωματότυπους και το ρουχισμό των δραστών.

Ήθελαν νεκρό τον Καραϊβάζ

Την ίδια ώρα, συγκλονίζουν τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έρευνας, από την οποία γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρο ότι οι δολοφόνοι ήταν αποφασισμένοι να σκοτώσουν τον δημοσιογράφο και όχι να στείλουν κάποιο μήνυμα. Η νεκροψία-νεκροτομή που ολοκληρώθηκε το Σάββατο, έδειξε ότι ο Γιώργος Καραϊβάζ δέχτηκε συνολικά 10 από τις 13 σφαίρες του εκτελεστή στο σώμα του. Οι έξι από αυτές κατέληξαν στον θώρακα, μία στον λαιμό και μία στην αριστερή παλάμη.

Ενδεικτικό του ότι οι δολοφόνοι ήθελαν τον δημοσιογράφο νεκρό είναι και το γεγονός ότι δέχθηκε δύο χαριστικές βολές στο κεφάλι, προκειμένου να είναι σίγουροι για τον βέβαιο θάνατό του. Έγινε επίσης γνωστό ότι αυτές οι δύο βολές ήταν στον κρόταφο, κάτι που ενισχύει την πιθανότητα να δέχτηκε την δεύτερη, ενώ είχε πέσει ήδη κάτω. Η έρευνα έδειξε και ότι κάποιες από τις έξι βολές που δέχθηκε ο δημοσιογράφος στον θώρακα προκάλεσαν διαμπερή τραύματα, ενώ η πύλη εισόδου ήταν από μπροστά. Με βάση το τελευταίο στοιχείο θεωρείται βέβαιο ότι αυτές ήταν οι πρώτες που δέχτηκε.

Παραλλήλως, το είδος των θανατηφόρων τραυμάτων φαίνεται ότι έδειξε πως ο Γιώργος Καραϊβάζ χτυπήθηκε από τον δολοφόνο του και ενώ έσκυβε για να αποφύγει τις βολές του. Τέλος, σε ό,τι αφορά το τραύμα στην παλάμη, εκτιμάται ότι ο δημοσιογράφος άπλωσε ενστικτωδώς το χέρι του για να προστατευτεί από τις σφαίρες.

Μυστήριο με το σκούτερ

Προβληματισμό στις αρχές προκαλεί το γεγονός ότι οι δολοφόνοι χρησιμοποίησαν σκούτερ για να μεταβούν στον τόπο του εγκλήματος. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που δράστες χρησιμοποιούν σε ενέδρα θανάτου δίκυκλο μικρού κυβισμού, παρότι αυτό θα ήταν αναποτελεσματικό σε περίπτωση καταδίωξης. Οι αστυνομικοί διακρίνουν, ωστόσο, σε αυτήν επιλογή ότι το σκουτεράκι μπορεί να ελιχθεί ευκολότερα σε πόλεις όπως η Αθήνα, περνώντας παραλλήλως απαρατήρητο.

Σε αυτό συμβάλλει κατά τους αστυνομικούς και το γεγονός ότι πρόκειται για ένα από τα πλέον δημοφιλή δίκυκλα, τα οποία κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα. Οι αστυνομικοί εξετάζουν πάντως ως επικρατέστερο το σενάριο, οι δράστες κατά την απομάκρυνσή τους από την περιοχή να χρησιμοποίησαν και άλλο όχημα, αφού πρώτα ξεφορτώθηκαν, με κάποιον τρόπο, το δίκυκλο.

Με δεδομένο πάντως ότι το δίκυκλο έχει καταγραφεί από κάμερες, οι αστυνομικοί προσπαθούν από την πινακίδα να εντοπίζουν σε ποιον ανήκει. Πρώτος στόχος τους παραμένει βέβαια να ξεκαθαρίσουν εάν αυτό είχε κλαπεί ή εάν νοικιάστηκε από κάποια εταιρία μίσθωσης οχημάτων. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι οι αστυνομικοί δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα, ενώ το δίκυκλο δεν έχει εντοπιστεί ακόμη.

Τι ερευνούν οι αστυνομικοί

Οι αρχές εκτός από το σκούτερ αναζητούν και το πιθανό κρησφύγετο των δραστών και για τον λόγο αυτόν, σύμφωνα με πληροφορίες ελέγχονται ξενοδοχεία και μισθώσεις Airbnb, αλλά και καταστήματα. Το σενάριο ότι οι δολοφόνοι ενδεχομένως να ήρθαν από το εξωτερικό έχει βάλει στο μικροσκόπιο των αστυνομικών και τις αφίξεις στα αεροδρόμια, όπως και στις άλλες πύλες εισόδου στη  χώρα.

Με δεδομένο μάλιστα ότι το σενάριο αυτό, δηλαδή οι δύο δράστες να ήταν πληρωμένοι εκτελεστές από το εξωτερικό, εξετάζεται ως το βασικότερο, οι αρχές ερευνούν και τις αναχωρήσεις μετά την δολοφονία. Κι αυτό γιατί πιθανολογούν ότι, ενδεχομένως, οι δολοφόνοι να κατάφεραν να φύγουν ήδη από τη χώρα. Μια άλλη παράμετρος που απασχολεί τις αρχές είναι και το από που αγόρασαν οι δράστες τα ρούχα που φορούσαν. Κι αυτό γιατί σε τέτοιου είδους επιθέσεις και εφόσον οι δολοφόνοι είναι από το εξωτερικό, συνηθίζεται να αγοράζουν τα ρούχα που θα φορούν κατά την εκτέλεση του εγκλήματος.

Στο στόχαστρο των αρχών έχουν μπει και οι τηλεφωνικές κλήσεις που έγιναν κοντά στο σημείο της δολοφονίας, λίγη ώρα πριν και μετά τη δολοφονία. Οι αστυνομικοί προσπαθούν να εντοπίσουν αν οι δύο δολοφόνοι είχαν μιλήσει με κάποιο τρίτο πρόσωπο για να ενημερωθούν σχετικά με τις κινήσεις του Γιώργου Καραϊβάζ. Ερευνούν επίσης, αν υπήρξε κάποια επικοινωνία, με την οποία οι δράστες ενημέρωσαν με κάποιο τρόπο για την ολοκλήρωση της αποστολής τους.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα κίνητρα των δολοφόνων και του “εντολέα” της μαφιόζικης εκτέλεσης οι αστυνομικοί έχουν βάλει, ήδη από το Σαββατοκύριακο, στο μικροσκόπιο των ερευνών τους τα δημοσιεύματα του δημοσιογράφου. Ενδελεχώς ερευνώνται και τα θέματα με τα οποία είχε κατά καιρούς ασχοληθεί ο Γιώργος Καραϊβάζ, προκειμένου να οριοθετηθούν οι σχετικές έρευνες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι