Προκαλεί πλέον η γκρίνια των φαρμακοποιών

Προκαλεί πλέον η γκρίνια των φαρμακοποιών

Ενώ όλες οι ελληνικές οικογένειες περιμένουν με αδημονία τα rapid test ή αυτοδιαγνωστικά self test που θα γίνονται κατ΄οίκον, ώστε να γλιτώσουν τα τρεχάματα σε ιατρικά κέντρα και τα 25 ευρώ κάθε φορά που αγωνιούν για κάποιο μέλος τους, οι φαρμακοποιοί εγείρουν διαρκώς ενστάσεις, που φτάνουν στο σημείο να προκαλούν το δημόσιο αίσθημα.

Αυτή τη φορά τους πείραξε το γεγονός ότι τα τεστ είναι σε συσκευασία των 25 τεμαχίων, κάτι πολύ σύνηθες πάντως, που και οι ίδιοι πολύ καλά γνωρίζουν, για να μειώνεται και η τιμή ανά τεμάχιο. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) που εξαρχής αντέδρασε, όπως και της Αττικής, είχε δίκιο σε ό,τι αφορά στον πελάτη και το κοινό εν γένει, μόνον σε ένα ζήτημα: στο ότι τα φαρμακεία δεν πρέπει να λειτουργούν ως κέντρα εξέτασης όπου όποιος θέλει θα ζητεί από τον φαρμακοποιό να διενεργήσει το τεστ.

Όντως στο χώρο του φαρμακείου εισέρχονται και ευπαθείς, αλλά ούτε και οι φαρμακοποιοί οι ίδιοι είναι σκόπιμο να εκτίθενται. Όμως όλα τα άλλα ήταν τόσο συντεχνιακά, που προκαλούν. Ίσως αν πωλούνταν από τα σούπερ μάρκετ να ήταν όλα απλούστερα. Έφθασαν να τα “καταγγείλουν” ότι δεν πρόκειται για self test αλλά για rapid test, επειδή κατά τη γνώμη τους (ενώ αυτά τα τεστ κυκλοφορούν παντού στον κόσμο) τα δεύτερα δεν είναι για “τον απλό πολίτη” αλλά για μικροβιολογικά εργαστήρια.

Όμως, είναι για τον απλό πολίτη στη μισή Ευρώπη και στις ΗΠΑ, με βασική διαφορά την τιμή: οι ατομικές έτοιμες συσκευασίες έχουν δεκαπλάσιο κόστος. Πρόκειται για τεστ ταχείας ανίχνευσης με μπατονέτα και αντιδραστήριο όπως όλα τα self test, κι ας επιμένουν οι φαρμακοποιοί ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ self test και rapid test.

Σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε ο ΠΦΣ κάνει λόγο για «αναστάτωση, αστοχίες και παραλείψεις, καθώς οι φαρμακοποιοί με έκπληξη διαπίστωσαν ότι οι παραδόσεις της εταιρείας Roche στα φαρμακεία είναι πολυσυσκευασίες οι οποίες περιέχουν 25 self tests». Μέσα στις συσκευασίες περιλαμβάνονται ισάριθμες, δηλαδή 25 αναλυτικές οδηγίες του συγκεκριμένου test με φωτογραφική αναπαράσταση, μαζί με τα 25 τεμάχια με βαμβακοφόρο στυλεό (μπατονέτα) για τη λήψη ρινικού επιχρίσματος 25 δοκιμαστικού σωληνάρια με ενσωματωμένο το υγρό αντιδραστήριο και 25 ειδικά προσαρμοζόμενα πώματα για το σωληνάριο που λειτουργεί ως σταγονόμετρο καθώς και 25 πλακίδια διεξαγωγής του self test.

Τι ενοχλεί τους φαρμακοποιούς

Εκείνο που τους πείραξε είναι ότι θα πρέπει να βγάλουν από το κιβώτιο ένα ένα τα τεμάχια…Ουσιαστικά τα “κομμάτια” είναι οι οδηγίες χρήσης, η μπατονέτα, το αντιδραστήριο, το πώμα και το πλακίδιο. Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, «η εταιρεία όφειλε να παρέχει όλα τα ανωτέρω σε ατομικές συσκευασίες. Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι φαρμακοποιοί να διανείμουν τα αντιδραστήρια τοποθετώντας τα μέσα σε εκατομμύρια ατομικές συσκευασίες. Η πολιτεία είχε υποχρέωση να ελέγξει τη διαδικασία και να διασφαλίσει την ορθότητα των συσκευασιών».

Όπως πληροφορήθηκε ο ΠΦΣ, το πρόβλημα αφορά μόνο στη συγκεκριμένη εταιρεία και όλες οι επόμενες παραδόσεις των άλλων εταιρειών δεν θα έχουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. «Ο ΠΦΣ απαιτεί από την Πολιτεία να μεριμνήσει και να διασφαλίσει ότι τα tests των επομένων διαγωνισμών θα είναι αποκλειστικά σε ατομικές συσκευασίες», καταλήγει  ο σύλλογος.

Υπενθυμίζεται ότι εξαρχής είχαν αντιδράσει οι φαρμακοποιοί στα τόσο χρήσιμα (για εντοπισμό ολιγοσυμπτωματικών φορέων) τεστ, που θα έδιναν πρόσβαση και στους μη έχοντες οικονομικές δυνατότητες, αλλά και σε συγγενείς απρόθυμων νέων που –συχνά με το δίκιο τους–  “δεν θέλουν να τραβολογιούνται” για “τεστ εδώ κι εκεί “και να δίνουν και ένα 25άρι”. Αυτά τα τεστ, παρά τη μειωμένη σε σχέση με τα μοριακά τεστ αξιοπιστία τους, θα αποτελέσουν ένα συμπληρωματικό εργαλείο στα τεστ του ΕΟΔΥ, τα οποία η πολιτεία δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει, αλλά και κάποιες έως πολλές οικογένειες κυριολεκτικά θα σωθούν. Ο λόγος είναι ότι πλέον θα ελέγχονται εβδομαδιαίως όλοι.

Τα κρούσματα

Στις αρχικές ενστάσεις τους ανέφεραν και μέχρι “ποιος θα πρέπει να αναφέρει το κρούσμα” και “δεν είναι επιτήρηση αυτή”. Και ο πρόεδρος του συλλόγου Αττικής είχε αντιδράσει στην αρχική ανακοίνωση λέγοντας ότι  «η κυβέρνηση ανήγγειλε τα δωρεάν τεστ χωρίς να μας ρωτήσει. Εάν τα δίνουμε δωρεάν, εμάς ποιος θα μας τα δώσει; Οι φαρμακαποθήκες; Οι συνεταιρισμοί; Το κράτος; Πως θα πηγαίνουν κάθε μέρα τέστ σε 11.000 φαρμακεία της χώρας; Επίσης πόσα τεστ θα πάρει το κάθε φαρμακείο; Και κυρίως, όταν ο ασθενής κάνει το τεστ σπίτι του, ποιος θα είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει για το θετικό αποτέλεσμα;»

Ο πρόεδρος εξέφρασε την επιφύλαξή του εάν πολίτες που θα διαγνωστούν θετικοί στον κορονοϊό θα το αποκαλύψουν και ότι πιθανόν να θελήσουν να  αποκρύψουν το αποτέλεσμα. Λογικά όμως ο διαγνωσμένος θα θελήσει να προφυλάξει την οικογένειά του και τον εαυτό του, οπότε θα απευθυνθεί στην πολιτεία για θεραπεία και ιχνηλάτηση. Ακόμα κι αν δεν το κάνει όμως, και πάλι υπάρχει όφελος, γιατί ο συγκεκριμένος (ο απρόθυμος να δηλώσει το κρούσμα του), δεν θα είχε κάνει το τεστ, ούτε σε ιατρικό κέντρο ούτε στον ΕΟΔΥ. Θα ήταν ούτως ή άλλως ένα μη καταγεγραμμένο κρούσμα.

Πλέον θα ξέρει ότι είναι φορέας και θα μεριμνήσει τουλάχιστον για τους οικείους του ακόμη κι αν δεν το δηλώσει στον ΕΟΔΥ. Εξάλλου δεκάδες χώρες που αντιμετωπίζουν τον πολίτη ως ενήλικα, κάνουν το ίδιο. Γιατί στην Ελλάδα ειδικά το άτομο πρέπει να επιτηρείται; «Το φαρμακείο είναι ένας χώρος που πληρώνουμε ενοίκιο και έχουμε δουλειά. Δεν είμαστε ούτε κέντρο υγείας, ούτε εμβολιαστικό κέντρο», είπε ο πρόεδρος του συλλόγου Αττικής τότε.

Αλλά και της Θεσσαλονίκης ο σύλλογος έθετε ζητήματα παρόμοια εξαρχής: «πώς διασφαλίζεται ότι θα γίνονται με τον σωστό τρόπο ώστε το αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;” και “πώς θα διασφαλίζεται η σωστή εκτίμηση του αποτελέσματος;” και “πώς θα ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ” αλλά και “πώς θα απορρίπτονται τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος διασποράς από τα θετικά tests;». Φυσικά τα σκουπίδια της Ελλάδας είναι ήδη γεμάτα από μάσκες και γάντια και χαρτομάντηλα με ιούς, αλλά θα επιβαρυνθεί το οικοσύστημα από τα τεστ…

Οι τιμές

Νωρίτερα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως «δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο άλλη συσκευασία από αυτή των 25 τεμαχίων. Υπάρχουν στη Γερμανία ατομικά που πωλούνται όμως πολύ ακριβότερα. Τα δωρεάν self test είναι σε 25άδες σε όλο τον πλανήτη. Ήταν σε πλήρη γνώση των φαρμακοποιών». Ο μη φαρμακοποιός εύλογα αναρωτιέται για ποιο λόγο γίνεται όλος αυτός ο θόρυβος και μήπως το ζητούμενο είναι τελικά το κέρδος του φαρμακείου και ότι το φαρμακείο θα ήθελε ακριβά ατομικά τεστ προς διάθεση, κάτι που όμως θα προβλημάτιζε τον άμεσα ενδιαφερόμενο, δηλαδή… όποιον δεν ειναι φαρμακοποιός.

Στη Γερμανία τα τεστ που θέλουν προφανώς να εισάγουν κάποιοι στην Ελλάδα, κοστίζουν από 20 έως 50 ευρώ, και στις ΗΠΑ επίσης γύρω στα 50 δολάρια, τιμή απαγορευτική για να εξετάζει τον συγγενή ή τον εαυτό του ένας μέσος πολίτης στην Ελλάδα. Τα rapid test που κάνει εδώ και ένα χρόνο ο ΕΟΔΥ αγοράστηκαν 4-5 ευρώ το ένα πάντως.

Είναι δηλαδή κι αυτά από τα φθηνά. Όμως σε αυτά στηρίχθηκαν όλα τα κράτη, με επίγνωση βεβαίως της κάπως μειωμένης αξιοπιστίας τους, αλλά στηριζόμενα στο σχετικά σημαντικό όφελος. Αν λοιπόν τα τεστ ταχείας ανίχνευσης ήταν κακής ποιότητας και καλά – κατά τη γνώμη κάποιων– ήταν μόνον τα ακριβά, τότε ο ΕΟΔΥ θα έπρεπε να κάνει ημερησίως μόνον 5.000 rapid test σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και να κοιμόμαστε ήσυχοι ότι στην Ελλάδα έχουμε μόνο 100 κρούσματα την ημέρα…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι