ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ψηφιακά θα έρχεται ο τροχονόμος στο σπίτι – Με ένα κλικ το πρόστιμο

Ψηφιακά θα έρχεται ο τροχονόμος στο σπίτι – Με ένα κλικ το πρόστιμο

Η νέα ψηφιακή υπηρεσία που ετοιμάζει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα δίνει άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες της Τροχαίας, του υπουργείου Συγκοινωνιών και του υπουργείου Οικονομικών (ίσως και του δήμου) σε ό,τι αφορά τυχόν οφειλές ή παρατυπίες στα αυτοκίνητά μας.

Οι υπηρεσίες βαφτίστηκαν myAuto και Audit-Car και στις πλατφόρμες θα καταχωρούνται πληροφορίες για όλα τα οχήματα ακόμα και αν οι ιδιοκτήτες έχουν καταθέσει τις πινακίδες και το όχημα δεν κυκλοφορεί αφού έχει τεθεί σε καθεστώς ακινησίας. Αυτό προβλέπει το άρθρο 31 του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που τέθηκε από χθες σε δημόσια διαβούλευση. Αναφέρει την υλοποίηση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών παροχής πληροφοριών οχημάτων (myAuto» και Audit-Car) μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-Ε.Ψ.Π.).

Θα αναγράφεται η ημερομηνία εξόφλησης (ή μη) των τελών κυκλοφορίας, η ημερομηνία ελέγχου (ή μη ελέγχου) από ΚΤΕΟ και στοιχεία για την ασφάλιση του οχήματος, η περίοδος δηλαδή ασφαλιστικής κάλυψης που είναι σε ισχύ, το ιστορικό ασφαλιστικών αποζημιώσεων,  όπως και τα βασικά στοιχεία όπως η ημερομηνία έκδοσης και ανάκλησης της άδειας κυκλοφορίας. Επίσης θα αναγράφεται αν εισήχθη μεταχειρισμένο, τα διανυθέντα χιλιόμετρα, ο τύπος και το μοντέλο, η θέση του οχήματος (εν κυκλοφορία ή εν ακινησία) καθώς και αν έχει ενταχθεί στο Μητρώο Κλεμμένων Οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι δημόσιες υπηρεσίες θα πληροφορούνται τα πάντα με ένα κλικ. Για να υλοποιηθεί αυτό, οι ψηφιακές υπηρεσίες για τα ΙΧ ή τα επαγγελματικά οχήματα θα διασυνδέονται με πληροφοριακά συστήματα των φορέων του δημοσίου τομέα, και ιδίως του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Με αυτό τον τρόπο το δημόσιο (αστυνομία, ελεγκτές εφορίας, ΑΑΔΕ) θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να γνωρίζουν ποια αυτοκίνητα κυκλοφορούν και ποια σύμφωνα με τον νόμο δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν στους δρόμους καθώς έχουν τεθεί σε καθεστώς ακινησίας ή είναι ανασφάλιστα ή τα τέλη κυκλοφορίας δεν έχουν πληρωθεί από τους κατόχους τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι