“Προστασία από τους ανθρώπους” – Πουλάνε καταφύγια και για τον κορονοϊό!

"Προστασία από τους ανθρώπους" – Πουλάνε καταφύγια και για τον κορονοϊό!

Από την έναρξη του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, “χρυσές” δουλειές κάνει η αμφιλεγόμενη εταιρεία “Vivos”, της οποίας τα καταφύγια για την προστασία από το επερχόμενο “τέλος του κόσμου”, γίνονται ανάρπαστα! «Κανείς δεν θέλουμε να μείνει απ’ έξω», είναι το μότο της εταιρείας, που η επωνυμία της σημαίνει “Ζωντανοί”, με τις πωλήσεις της να έχουν αυξηθεί κατά 2000%.

Σε ανύποπτο χρόνο ο ιδρυτής της εταιρείας Robert Vicino δήλωνε «μία φωνή μου έλεγε στο μυαλό μου να χτίσω βαθιά υπόγεια και αποθήκες, για να σώσω χιλιάδες ανθρώπους από κάτι κακό που έρχεται». Καθώς η πανδημία και τα lockdowns φέρνουν σε όλους μας εικόνες που παραπέμπουν σε ταινίες καταστροφής του Χόλυγουντ και σε σκηνικά Αποκάλυψης, ο Vicino δήλωνε τον περήφανα τον Απρίλιο: «σκεφτείτε το ως φρούριο, θα είστε απολύτως ασφαλείς από τις συμμορίες κακοποιών», που θεωρεί πως αυτές θα κυριαρχήσουν σε μία ενδεχόμενη ολοκληρωτική κατάρρευση τους κράτους.

Η έδρα της εταιρείας είναι στην Νότια Ντακότα και χρησιμοποιεί ως βασικό καταφύγιο μία παλιά αποθήκη του αμερικανικού στρατού, ενώ διαθέτει εκατοντάδες αποθήκες εκτός δικτύου, που μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 5000 άτομα. Το πελατολόγιο της Vivos δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ, που αποτελεί την “κοιτίδα” όλων των θεωριών συνωμοσίας περί επερχόμενης “Αποκάλυψης” και εισβολής εξωγήινων, αλλά έχει παρουσία στην Λατινική Αμερική, στην Αυστραλία, ακόμα και στην Ευρώπη, με περίπου 1000 πελάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Καταφύγια “τεσσάρων αστέρων”!

Σύμφωνα με τον Vicino, τα υπόγεια καταφύγια του είναι σχεδιασμένα να αντέξουν εκρήξεις μέχρι 500.000 λιβρών και μπορούν να εξασφαλίσουν την επιβίωση των φιλοξενούμενων ατόμων για έναν ολόκληρο χρόνο, με ειδικά φίλτρα καθαρισμού του αέρα. Η Vivos έχει φροντίσει να παρέχει τρόφιμα, φάρμακα, καθαριστικά και παροχή ρεύματος, ενώ έχει προβλέψει ακόμα και την πρόσβαση σε πηγάδια με υπολογισμένη ποσότητα πόσιμου νερού.  Επιπλέον, η εταιρεία διαφημίζει ότι τα καταφύγια παρέχουν, κουζίνες, μπάνια, πλυντήρια, ακόμα και μάσκες χημικού πολέμου!

Οι τιμές ξεκινήσουν από δύο εκατομμύρια δολάρια για τα καταφύγια “τεσσάρων αστέρων” της Vivos, ένα πλήρες εξοπλισμένο διαμέρισμα 240 τετραγωνικών. Όμως, με 35.000 δολάρια το άτομο, ο πελάτης εξασφαλίζει την επιβίωση του από το “τέλος του κόσμου”, απλώς θα υποχρεωθεί να κάνει ορισμένες εκπτώσεις στις “ανέσεις” του και να μοιραστεί ορισμένους κοινόχρηστους χώρους!

Μάλιστα, με τιμές που ξεκινούν από 90.000 δολάρια, η “Vivos” μπορεί να μετατρέψει σε καταφύγιο ακόμα και την αυλή του σπιτιού μας, με την εταιρεία να εγγυάται την ασφάλεια του, μόλις για μισό χρόνο. Σε κάθε περίπτωση οι αγοραστές συμπληρώνουν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο της εταιρείας για τυχόν φάρμακα που μπορεί να έχουν ανάγκη, ενώ έχουν το ελευθέρας να επεκτείνουν τις ενεργειακές υποδομές του καταφυγίου, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τα έξοδα.

«Ο φόβος είναι εκεί έξω»

Τι λένε όμως οι πελάτες αυτής της, μάλλον ιδιαίτερης, εταιρείας; Ο 51χρονος Μάικλ είχε δηλώσει κατηγορηματικά στο Atlantic.com, χωρίς να δώσει τα πλήρη στοιχεία του, πως δεν είναι αυτός «παρανοϊκός», αλλά η ίδια η εποχή! Ο Μάικλ, εκτός από τον κορονοϊό και τον κίνδυνο ενός οικονομικού κραχ, ανησυχεί για την κατάσταση στο εσωτερικό των ΗΠΑ, που θυμίζει όλο και περισσότερο «τριτοκοσμική χώρα». «Χάσει-νικήσει ο Τραμπ τα πράγματα θα πάνε το ίδιο άσχημα», είχε δηλώσει προ εκλογών και προφανώς η εκλογή Μπάιντεν δεν θα τον καθησυχάσει!

Ένας Βρετανός αγοραστής, ο Tom Soulsby, βρίσκει την αγορά ενός καταφυγίου τόσο «παρανοϊκή, όσο και να έχεις έναν πυροσβεστήρα στο σπίτι σου»! Σε συνέντευξη του στο Sky News, ανέφερε πως ήταν ο κορονοϊός που τον οδήγησε να πάρει αυτήν απόφαση, θεωρώντας πως η κυβέρνηση είναι ανίκανη να τον προστατέψει από «τον μεγαλύτερο κίνδυνο, τους ανθρώπους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Αν η ζήτηση για τα καταφύγια της “Vivos” αυξήθηκε λόγω κορονοϊού, η εταιρεία επαίρεται πως μπορεί να προσφέρει προστασία από ενδεχόμενη έκρηξη ηφαιστείου, πτώση κομήτη, το ξέσπασμα ενός εμφυλίου, ακόμα και από επιδρομή εξωγήινων! Πάντως, στις κατηγορίες πως εκμεταλλεύεται τους φόβους εύπιστων και ανασφαλών ανθρώπων, ο Vicino είναι κατηγορηματικός: «Αρκεί να ακούσετε τις ειδήσεις. Δεν δημιουργούμε, δεν καλλιεργούμε εμείς τον φόβο. Ο φόβος είναι εκεί έξω». Το σίγουρο είναι πως το, πολυσυζητημένο 2020, αποδείχτηκε “χρυσορυχείο” για τον ιδιοκτήτη της Vivos!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι