ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οριοθετήθηκε η φωτιά στα Πυργιώτικα Ναυπλίου – Ρεκόρ πυρκαγιών στην Ευρώπη

Ρεκόρ δασικών πυρκαγιών στην Ευρώπη και αγωνία για τη συνέχεια,

Μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται στα Πυργιώτικα Ναυπλίου, στην Αργολίδα, που ξέσπασε το μεσημέρι από το μεσημέρι. Η φωτιά καίει πολύ κοντά στο ξενοδοχείο Περιβόλι Country Hotel & Retreat, που εκκενώθηκε προληπτικά, ενώ απειλούνται και σπίτια του χωριού. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να διασώσουν το ξενοδοχείο, ενώ κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Στην περιοχή επιχειρούν 57 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 14 Νορβηγών πυροσβεστών, 13 οχήματα, 1 ελικόπτερο και 4 αεροσκάφη. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις, καθώς στην περιοχή πνέουν πολύ δυνατοί άνεμοι.

Ρεκόρ πυρκαγιών στην ΕΕ

Την ίδια στιγμή, μαύρα είναι τα μαντάτα του συστήματος της ΕΕ για την ενημέρωση αναφορικά με τις δασικές πυρκαγιές EFFIS για την φετινή χρονιά. Με βάση τα στοιχεία του δορυφορικού συστήματος Copernicus, πάνω από 6,6 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων έχουν καεί από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, ρεκόρ από το 2006 που συλλέγονται και αναλύονται στοιχεία του δορυφόρου. Το προηγούμενο θλιβερό ρεκόρ για την αντίστοιχη χρονική περίοδο του έτους, ήταν το 2017 με 4,2 εκατομμύρια στρέμματα και η χρονιά εκείνη έκλεισε με περίπου 10 εκατομμύρια στρέμματα καμένα.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου, οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει 6.627.760 στρέμματα δασών στις χώρες της ΕΕ. Το EFFIS συλλέγει τα στοιχεία και εκπονεί συγκριτικές στατιστικές από το 2006 χάρη στις δορυφορικές εικόνες του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus. Το πρόγραμμα έχει επίσης αποτυπώσει την υποχώρηση των υδάτων στα ευρωπαϊκά ποτάμια, τα αποτελέσματα της ξηρασίας σε καλλιεργημένες εκτάσεις και μη, αλλά και την επίδραση των υψηλών θερμοκρασιών που έχουν καταγραφεί φέτος στην Ευρώπη.

Το 2022 είναι η χειρότερη χρονιά εδώ και 16 χρόνια, για τις δασικές πυρκαγιές στη Γαλλία, σύμφωνα με τους αριθμούς, εξαιτίας -κυρίως των δύο μεγάλων διαδοχικών πυρκαγιών στο νομό Ζιρόν, νοτιοδυτικά. Δεν είναι όμως μόνον η Γαλλία, ή η Βρετανία που δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ και επίσης διανύει ένα από τα πιο θερμά και ξηρά καλοκαίρια των τελευταίων έξι δεκαετιών και πολλές δασικές πυρκαγιές ιδίως στα ανατολικά. ΄

Η κατάσταση είναι επίσης σοβαρή στην κεντρική Ευρώπη. Στη Σλοβενία πέρασαν σχεδόν δύο εβδομάδες για να σβηστεί η φωτιά στον κεντρικό δρυμό. Σε βοήθεια πήγαν πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Κροατία, τα οποία όμως ανακλήθηκαν γιατί και η Κροατία αντιμετώπισε μεγάλες δασικές πυρκαγιές. Πολυήμερες δασικές πυρκαγιές αντιμετώπισε και η Γερμανία, στα δυτικά και νοτιοδυτικά, ενώ επί ημέρες έκαιγε και η φωτιά στο δάσος του Βερολίνου, παρά την τεράστια κινητοποίηση πυροσβεστικών δυνάμεων από όλη τη χώρα.

Η Ισπανία, όπου η ξηρασία χαρακτηρίζεται πρωτοφανής στα χρονικά της μετεωρολογικής υπηρεσίας της χώρας, έχει χάσει φέτος 2.462.780 στρέμματα από πυρκαγιές, ιδιαίτερα στη βορειοδυτική Γαλικία. Και η Πορτογαλία αντιμετωπίζει φέτος τεράστια προβλήματα με τις δασικές πυρκαγιές, οι οποίες έχουν αρχίσει από τις αρχές Ιουνίου και δεν λένε να σταματήσουν.

Σύμφωνα με τους αριθμούς καμένων εκτάσεων, μετά την Ισπανία ακολουθεί η Ρουμανία με 1.505.280 στρέμματα, η Πορτογαλία με 752.770 στρέμματα και η Γαλλία 612.890 στρέμματα. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP το προηγούμενο θλιβερό ρεκόρ για την Ευρώπη ήταν το 2017, όταν 4.209.130 στρέμματα είχαν καεί μέχρι τις 13 Αυγούστου και 9.880.870 στρέμματα σε όλη την διάρκεια του χρόνου. Το 2017 και το 2018 είχαν καταγραφεί ως ιδιαίτερα ξηρές χρονιές, με παρατεταμένα καλοκαίρια και αποτέλεσμα οι πιο καταστροφικές πυρκαγιές να σημειωθούν στις αρχές φθινοπώρου ακόμη και τον Οκτώβριο σε πολλές περιοχές. Αναλυτικά ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών και ο μέγεθος των καταστροφών ανά χώρα, έτσι όπως αποτυπώνεται από την υπηρεσία EFFIS.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι