ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ρομά ξανάκλεισαν την Αττική Οδό στον Ασπρόπυργο – Κλιμακώνεται η ένταση

Επίδειξη δύναμης από "στρατό" πάνοπλων Ρομά στα Λιόσια (video)

Ομάδα από κυρίως νεαρούς Ρομά έκλεισε την Αττική Οδό στο ύψος του Ασπροπύργου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον 20χρονο νεκρό ομόφυλό τους στην καταδίωξη του Περάματος. Πετάγανε πέτρες στους παρατεταγμένους αστυνομικούς και έχουν κάψει ένα όχημα της εταιρείας  “Αττική Οδός”.

Η Αττική Οδός έκλεισε στον κόμβο στο ρεύμα προς Μαγούλα. Και χθες το βράδυ Ρομά έκαιγαν λάστιχα στον Ασπρόπυργο και είχαν κλείσει το δρόμο, αλλά η συγκέντρωση εκείνη έληξε χωρίς σοβαρά επεισόδια. Στη Θεσσαλονίκη χτες το βράδυ αντιεξουσιαστές έκαναν πορεία για τον ίδιο λόγο, για χρήση υπερβολικής βίας από την Αστυνομία, ενώ έγιναν και τέσσερις συλλήψεις νέων. Σύμφωνα με την Αστυνομία τραυματίσθηκε ένας αστυνομικός και ένας διαδηλωτής. Στη συγκέντρωση της συμπρωτεύουσας νεαροί έσπασαν βιτρίνες και η ΕΛΑΣ έκανε χρήση χημικών.

Σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισκέφθηκε στα κρατητήρια της Ασφάλειας Αθηνών τους επτά κατηγορούμενους για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο αστυνομικούς (έξι αστυφύλακες και ένας υπαστυνόμος), τηλεφώνησε δε για συλλυπητήρια στον πατέρα του 20χρονου. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και οπλοχρησία.

Οι συλληφθέντες ένστολοι θα κρατηθούν μέχρι την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία θα παρουσιαστούν για απολογία στον ανακριτή. Την υπεράσπισή τους ανέλαβε το γραφείο του δικηγόρου Αλέξη Κούγια, που ανακοίνωσε ότι «η ένωση αστυνομικών συμπαρίσταται στους συλληφθέντες, αλλά δεν με προσέλαβε, έχω προσληφθεί από τους κατηγορουμένους».

Τι θα πουν στην απολογία

Δεν ανακοινώθηκε η υπερασπιστική γραμμή, αλλά σε παρόμοιο περιστατικό του 2016 στην Καλλιθέα, το δικαστήριο αθώωσε τον αστυνομικό που είχε σκοτώσει κλέφτη αυτοκινήτου που τον εμβόλισε, γιατί δέχτηκε ότι κλέφτης αυτοκινήτου ήταν άοπλος, αλλά θεωρείται εν προκειμένω όπλο και το ΙΧ. Επίσης σε εκείνο τον θάνατο, η σφαίρα που είχε σκοτώσει το θύμα, το είχε πλήξει από εξοστρακισμό.

Ήδη οι συνάδελφοί τους δηλώνουν μέσω των σωματείων τους, ότι οι αστυνομικοί βρέθηκαν εν αμύνη, αφού απειλήθηκε η ζωή τους από τον εμβολισμό των μοτοσικλετών τους. Επίσης ότι το όχημα ορθά καταδιώχθηκε. Θεωρήθηκε ύποπτο ότι ήταν κλεμμένο, έγινε σήμα στον οδηγό να σταματήσει για έλεγχο σε ασφαλές σημείο, αλλά ο οδηγός διέφυγε. Οι συνδικαλιστές λένε ότι «δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει το γεγονός ότι εμβολίστηκαν πέντε μηχανές. Αυτοί οι αστυνομικοί βρίσκονται σε άμυνα και υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ζωή τους. Όλα θα ερευνηθούν, όπως διέταξε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και να γίνει και επιχειρησιακός έλεγχος για να δούμε τι ακριβώς συνέβη».

Οι συγγενείς του θύματος

Ο πατέρας του 20χρονου είπε: «Θέλω Δικαιοσύνη από το Κράτος. Δεν ήταν αστυνομικοί αυτοί που κυνήγησαν τα παιδιά; Τι πήρανε; Ένα αυτοκινητάκι πήρανε. Τι ήταν; Εγκληματίες ήταν; Δεν μπορούσαν να τους σκάσουν τα λάστιχα, δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι να τον τραυματίσουν, δεν μπορούσαν να τον συλλάβουν;». Η σύζυγος του νεκρού, που είναι έγκυος στο τρίτο τους παιδί, απείλησε ότι θα σκοτώσει με τα χέρια της αυτόν που σκότωσε τον άντρα της. Η δε μητέρα του 16χρονου κατήγγειλε ότι δεν την αφήνουν να δει το παιδί της και ότι ενώ της είπαν πως έχει τραύμα στο χέρι, έμαθε ότι έχει σφαίρα στην κοιλιά.

Τα υπηρεσιακά όπλα εξετάζονται για να διαπιστωθεί από ποιο όπλο έφυγε η σφαίρα που σκότωσε τον 20χρονο. Η ιατροδικαστική εξέταση θα γίνει αύριο αν και ατύπως έχει ήδη εξεταστεί η σορός, χωρίς όμως ανακοινώσεις, ίσως επειδή οι Ρομά απειλούν με αντίποινα. Δεν έχει γίνει γνωστό πόσες σφαίρες είχε το σώμα του νεκρού, αλλά είναι γνωστό ότι έπεσαν 39 σφαίρες, καθώς τόσοι κάλυκες βρέθηκαν. Επίσης τραυματίσθηκε από σφαίρα και ένας 16χρονος επιβάτης στο κλεμμένο ΙΧ (αυτό είχε κλαπεί λίγη ώρα πριν τα γεγονότα, από τον Ρέντη). Τρίτος επιβαίνων, επίσης 16χρονος, διέφυγε.

Ο υπουργός μετά την επίσκεψή του στην ΓΑΔΑ και την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πατέρα του νεκρού, ανακοίνωσε τα εξής: «Επισκέφθηκα στη ΓΑΔΑ τους επτά αστυνομικούς που κρατούνται για την αιματηρή υπόθεση στο Πέραμα την Παρασκευή το βράδυ. Η κίνησή μου είχε αποκλειστικά ανθρώπινο και συμβολικό χαρακτήρα, για να στηρίξω ψυχικά νέους ανθρώπους που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία. Από εκεί και πέρα, η δικαστική εξέλιξη και οι πειθαρχικές διαδικασίες θα εξελιχθούν όπως προβλέπουν οι νόμοι.

»Επίσης, επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον πατέρα του νεαρού που σκοτώθηκε στο συγκεκριμένο περιστατικό στο Πέραμα. Του εξέφρασα τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου. Η κοινωνία μας χρειάζεται ανθρωπιά, ηρεμία και ασφάλεια για να προχωρήσει μπροστά. Σε όποια θέση και αν βρισκόμαστε, ιδιαίτερα αν υπηρετούμε τον δημόσιο βίο, οφείλουμε αυτό να το έχουμε καλά στο μυαλό μας».

Ερωτηματικά

Ο ίδιος ζήτησε να έχει ολοκληρωθεί εντός πέντε ημερών ο πειθαρχικός έλεγχος για την αιματηρή καταδίωξη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ έθεσαν ζήτημα υπέρμετρης βίας και μάλιστα σε κατοικημένη περιοχή, και ζητούν εξηγήσεις για το πώς μια καταδίωξη για ένα κλεμμένο ΙΧ κατέληξε σε νεκρό και τραυματίες. Οι διάλογοι πάντως του Κέντρου με τους αστυνομικούς στο Πέραμα δείχνουν ότι παρότι οι μοτοσικλέτες των ενστόλων εμβολίστηκαν, αυτοί δεν τραυματίσθηκαν. (Υπενθυμίζεται ότι κατά την καταδίωξη το ΙΧ των Ρομά εγκλωβίστηκε από λεωφορείο και τότε ο οδηγός και νεκρός πλέον 20χρονος, έκανε όπισθεν και έπεσε πάνω στις πέντε μοτοσικλέτες των αστυνομικών)

Οι διάλογοι έχουν ως εξής: Ακούγεται αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ να απαντά στο κέντρο «Μέχρι να κατέβουμε από τις μηχανές, έκανε όπισθεν και παρέσυρε πέντε δίκυκλα». Το κέντρο ρωτάει: «Συνάδελφοι τραυματίες υπάρχουν;» Αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ: «Κέντρο, έχει παρασύρει πέντε δίκυκλα δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος. Αναγκαστήκαμε να ενεργήσουμε Ε23 (πυροβολισμοί) γιατί κινήθηκε με θανατηφόρο πρόθεση εναντίον συναδέλφων». Εν τω μεταξύ δεν είναι σαφές πότε ακριβώς δόθηκε η εντολή να σταματήσει η καταδίωξη και αν αυτή δεν ακούσθηκε από τον ασύρματο, ή αν ακούσθηκε, αλλά δεν εισακούσθηκε. Ούτε είναι γνωστό πόσοι πυροβόλησαν κατά των νεαρών από τους παρισταμένους αστυνομικούς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι