ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε σκάνδαλο εξελίσσεται η υπόθεση Βαλυράκη

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Βαλυράκη

Οι νομικοί που εκπροσωπούν την οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στις 24 Ιανουαρίου του 2021 στην Ερέτρια, ζητούν από τον εισαγγελέα Εφετών Χαλκίδας να συνεχιστεί η έρευνα και να μην κλείσει η υπόθεση, επιμένοντας ότι τα 15 χτυπήματα στο σώμα του πολιτικού δείχνουν εγκληματική ενέργεια.

Υπενθυμίζεται ότι ήταν απορριπτική η πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας στην άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση και κατά συνέπεια, αν η πρόταση γίνει δεκτή, η υπόθεση κλείνει οριστικά. Οι δικηγόροι της οικογένειας άσκησαν έφεση ώστε να επανεξεταστεί η υπόθεση.

«Η δικογραφία, σχετικά με την διερεύνηση των αιτιών θανάτου του Σήφη Βαλυράκη δεν έχει τεθεί στο αρχείο, όπως λανθασμένα ευρέως διαδόθηκε, λόγω της διάταξης που εκδόθηκε από τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας, ούτε και πρέπει να τεθεί. Και αυτό γιατί, από σωρεία ευρημάτων και στοιχείων της δικογραφίας προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο θάνατός του δεν οφείλεται σε ατύχημα αλλά σε ανθρωποκτονία από πρόθεση», αναφέρουν οι δικηγόροι της οικογένειας.

Όπως επισημαίνουν, από τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης, προκύπτει ότι τα 15 χτυπήματα που έφερε ο θανών, τα περισσότερα στο κεφάλι, πρόσωπο, αυχένα και αλλού, έχουν προκληθεί από διαφορετικά όργανα. Η συμβατότητα ορισμένων από τα χτυπήματα αυτά με προπέλα σκάφους δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά έχουν προκληθεί από αυτήν.

Οι μάρτυρες και τα χτυπήματα

«Οι περιστάσεις και τα ευρήματα σχεδόν αποκλείουν οποιαδήποτε προσέγγιση του σώματος του θανόντος με την προπέλα του δικού του σκάφους», αναφέρουν οι δικηγόροι, «ενώ επίσης από τα ίδια ευρήματα και στοιχεία αποκλείεται η περίπτωση της εκούσιας πτώσης του στη θάλασσα και η ανατροπή του σκάφους από θαλασσοταραχή ή άλλη αιτία».

Στο κείμενό τους αναφέρουν παράλληλα, ότι από το βιντεοληπτικό υλικό που βρίσκεται στη δικογραφία προκύπτει προσέγγιση άλλου σκάφους δίπλα στο φουσκωτό σκάφος του Σήφη Βαλυράκη και η πραγματοποίηση κυκλικών κινήσεων γύρω από αυτό. Και συνεχίζουν:«Από τις καταθέσεις δύο αυτοπτών μαρτύρων προκύπτει ότι το σκάφος το οποίο προσέγγισε το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη ήταν αλιευτικό, οι επιβαίνοντες στο οποίο προκάλεσαν λογομαχία μαζί του, ενώ ο δεύτερος εκ των μαρτύρων περιγράφει ότι ο ένας από τους αλιείς έπληξε σκόπιμα στο κεφάλι με κοντάρι τον Σήφη Βαλυράκη, με αποτέλεσμα αυτός να πέσει πλέον στην θάλασσα».

Στην επιχειρηματολογία τους για συνέχιση της διερεύνησης, οι δικηγόροι αναφέρουν ότι τα άτομα που κατονόμασε ο αυτόπτης έχουν ταυτοποιηθεί και εκλήθησαν σε ανωμοτί κατάθεση και έγγραφες εξηγήσεις. «Δημιουργεί εύλογες απορίες για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης», αναφέρουν, επισημαίνοντας ότι, «παρά τα προαναφερόμενα στοιχεία, εκδόθηκε απορριπτική διάταξη από τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας, με φανερά ελλιπείς τις κατά νόμο επιβαλλόμενες έρευνες των πραγματικών περιστατικών της υπόθεσης από τις αρμόδιες προανακριτικές αρχές».

Ελλιπείς έρευνες

Ως σημαντικά στοιχεία αναφέρουν τον γεωγραφικό εντοπισμό του ύποπτου σκάφους, την κίνηση των άλλων αλιευτικών σκαφών στην επίδικη περιοχή τη συγκεκριμένη ώρα, τον γεωγραφικό εντοπισμό των ίδιων των υπόπτων και την  πληρέστερη επεξεργασία του φωτογραφικού και βιντεοληπτικού υλικού.

«Η οικογένεια του εκλιπόντος άσκησε, ως είχε δικαίωμα, προσφυγή στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών Χαλκίδας, όπου και εκκρεμεί η κρίση της απορριπτικής διάταξης σε δεύτερο βαθμό, με την εύλογη αξίωση και προσδοκία να μην κλείσει η υπόθεση, αλλά να συνεχιστεί η ανάκριση και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Είναι αυτονόητο ότι η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη ούτε κατασκευάζει ενόχους ούτε έχει οποιοδήποτε συμφέρον από τον χαρακτηρισμό του θανάτου του ως ανθρωποκτονίας», αναφέρουν οι δικηγόροι

«Θα αποτελούσε ύβρη προς τη δικαιοσύνη και προς την ιστορία του Σήφη Βαλυράκη, μίας εμβληματικής φυσιογνωμίας της αντίστασης ενάντια στη δικτατορία, να κλείσει η υπόθεση αυτή τόσο επιπόλαια και να χαρακτηριστεί ως ατύχημα μία πράξη που όλα δείχνουν ότι είναι δολοφονία», καταλήγουν οι δικηγόροι της οικογένειας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι