Σε ύφεση τα μέτωπα, συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους

Σε ύφεση τα μέτωπα, συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους

Σε ύφεση είναι πλέον οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την περασμένη Δευτέρα στην Κινέτα και την Καλλιτεχνούπολη Αττικής, προκαλώντας τον θάνατο 83 ατόμων και τον τραυματισμό 187, στο Μάτι, τον Νέο Βουτζά και την Ραφήνα.

Σε ό, τι αφορά την φονική πυρκαγιά, που ξεκίνησε από την Καλλιτεχνούπολη αυτή την ώρα επιχειρούν 190 πυροσβέστες, με 96 οχήματα και 90 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η κατάσταση με την πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη, συνεχώς βελτιώνεται και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα. Ωστόσο, οι δυνάμεις κατάσβεσης συνεχίζουν να παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη, καθώς δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων. Αυτή την ώρα επιχειρούν 228 πυροσβέστες με 114 οχήματα, 56 άτομα πεζοπόρο, 13 οχήματα ΟΤΑ, 10 υδροφόρες, 5 μηχανήματα έργου, 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, ενώ αναμένονται σε λίγη ώρα 2 αεροσκάφη δασοπυρόσβεσης από την Ισπανία, ως βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Την ίδια ώρα, οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων συνεχίζονται από περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, τα οποία διεξάγουν έλεγχο σε υπαίθριους χώρους, αυτοκίνητα, αυλές σπιτιών και σπίτια που έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά μερικώς ή ολικώς. Η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής διευκρίνισε ότι στα σπίτια που είναι κλειστά και δεν μπορούν να μπουν προς το παρόν οι περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, δεν έχει γίνει ακόμη έλεγχος. «Συναισθανόμενοι την αγωνία των συγγενών των αγνοούμενων, σας αναφέρουμε ότι οι έρευνες για την αναζήτηση αυτών δεν θα σταματήσουν, προτού ελεγχθούν όλοι οι χώροι και τα σημεία στα οποία εξελίχθηκε η πυρκαγιά», πρόσθεσε η κ.Μαλλίρη.

Εκκλήσεις της Πυροσβεστικής

Παραλλήλως η Πυροσβεστική παρακαλεί τους συγγενείς των αγνοουμένων να προσέρχονται στο αμφιθέατρο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, στην οδό Μικράς Ασίας 75 στο Γουδί, έως και την Παρασκευή 27 Ιουλίου, από τις 08:00 έως τις 20:00, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που ακολουθείται για την ταυτοποίηση των θυμάτων.

Η Πυροσβεστική, στην επίσημη ενημέρωσή της, αναφέρει επίσης ότι  «κάθε πτήση τόσο επανδρωμένων, όσο και μη επανδρωμένων εναερίων μέσων (drones) στην ευρύτερη περιοχή επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, αποτελεί σοβαρή παράβαση και δημιουργεί κινδύνους ασφάλειας πτήσεων». Επισημαίνει μάλιστα ότι «απαγορεύεται αυστηρά η πτήση των συγκεκριμένων μέσων, σε ακτίνα περίπου 10 χιλιομέτρων από το κέντρο της περιοχής», υπογραμμίζοντας ότι η παραβίαση «του υφιστάμενου πλαισίου επισύρει ιδιαίτερα αυστηρές ποινικές και διοικητικές ποινές».

Αισιοδοξία για τα παιδιά που νοσηλεύονται

Την ίδια ώρα αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τα παιδιά που νοσηλεύονται, ελαφρά τραυματισμένα, στα παιδιατρικά νοσοκομεία Αττικής. Από τα 23 παιδιά που διακομίστηκαν συνολικά από τις πληγείσες περιοχές, τέσσερα παραμένουν για νοσηλεία, τα οποία μάλιστα σύντομα αναμένεται να πάρουν εξιτήριο, όπως δήλωσε ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Νίκος Παπαευσταθίου.

Σε νοσοκομεία νοσηλεύονται συνολικά 60 εγκαυματίες, από τους οποίους οι «έντεκα παραμένουν διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε σοβαρή κατάσταση». Αναφερόμενος στην κατάσταση της υγείας των διασωληνωμένων ασθενών, ο κ. Παπαευσταθίου τόνισε ότι «οι εγκαυματίες είναι μια ειδική κατηγορία ασθενών και δεν μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε προβλέψεις για την υγεία τους».

Τι δείχνουν οι αυτοψίες στα καμένα

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις δυο πρώτες ημέρες των ελέγχων των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών, μέχρι στιγμής, έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα 1218 σπίτια στις πληγείσες περιοχές. Πρόκειται για το 48,95% από τα 2.489 κτίρια που έχουν ελεγχθεί έως τώρα. Τα υπόλοιπα 1272, δηλαδή το 51,07%, κρίθηκαν κατοικήσιμα.

Χθες έγιναν 1.740 αυτοψίες, ενώ την Τρίτη 749, στις οποίες μετείχαν 340 μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Παραλλήλως, σε συνεργασία του Υπουργείου με την Περιφέρεια Αττικής, μεταφέρθηκαν 305 κατεστραμμένα αυτοκίνητα, για να ελευθερωθούν οι κλεισμένοι δρόμοι στο Μάτι.

Ανοίγουν τρία σχολεία

Από αύριο Παρασκευή θα είναι ανοιχτά και θα λειτουργούν τρία δημόσια σχολεία σε Ραφήνα και Νέα Μάκρη, σε μια προσπάθεια να βοηθηθούν  γονείς και παιδιά που έχουν πληγεί από τις φονικές πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται στο πρώτο δημοτικό σχολείο και στο ΕΠΑΛ της Ραφήνας καθώς και στο πρώτο γυμνάσιο Νέας Μάκρης και οι γονείς θα μπορούν να πάνε τα παιδιά τους για δημιουργικές απασχολήσεις και συζητήσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι