Σκληρό lockdown σε όλη τη χώρα εξετάζει η κυβέρνηση – Το σχέδιο για το ΕΣΥ

Σκληρό lockdown σε όλη τη χώρα εξετάζει η κυβέρνηση – Το σχέδιο για το ΕΣΥ, slpress

Συναγερμός σήμανε στην κυβέρνηση καθώς, μέσα στο τρίτο lockdown, τα κρούσματα όχι μόνον δεν μειώνονται, αλλά επιβεβαιώθηκαν και οι πληροφορίες που ήθελαν να καταγράφεται σήμερα νέο αρνητικό ρεκόρ. Οι λοιμωξιολόγοι συνεδριάζουν αύριο, Τετάρτη, ήδη όμως έχουν δυναμώσει οι φωνές των ειδικών που ζητούν σκληρότερα μέτρα, ειδικά στην Αττική. Μάλιστα, μετά τη σημερινή εξέλιξη συζητείται πλέον και η επιβολή σκληρού lockdown σε όλη τη χώρα.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.353 νέες μολύνσεις και 23 θανάτους και 422 διασωληνωμένους ασθενείς, το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Πρόκειται για στοιχεία που σοκάρουν και προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία, αν υπολογίσει κανείς, ότι τα 1159 από τα κρούσματα καταγράφηκαν στην Αττική. Εκρηκτική αύξηση σημειώθηκε και στη Θεσσαλονίκη, όπου εντοπίστηκαν 304 κρούσματα, ενώ ακολουθεί η Αχαΐα με 112.

Μετά τις σημερινές εξελίξεις, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά πρόταση για καθολικό lockdown σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Αττική, αφού τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα δεν έχουν κάμψει τη διασπορά του κορωνοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι είναι αυτή τη στιγμή η πρόταση να επιβληθεί ένα lockdown, όπως του περασμένου Μαρτίου, με απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την χώρα.

Έρχεται σκληρό lockdown

Το μέτρο αυτό θα είναι ωστόσο περιορισμένης διάρκειας και ήδη γίνεται λόγος για δύο εβδομάδες, με ορίζοντα την Καθαρά Δευτέρα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα περιλαμβάνει αναγκαστικά ενίσχυση της τηλεργασίας, ενώ συζητείται η εντατικοποίηση των ελέγχων από τα αρμόδια όργανα, καθώς και η αυστηροποίησή τους. Την πρόταση για ένα σκληρό lockdown, όπως του περασμένου Μαρτίου, που θα διαρκέσει όμως περισσότερες από δύο εβδομάδες στηρίζει και ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Ή θα το κάνουμε σοβαρά, ένα ολικό lockdown και θα το εφαρμόσουμε σοβαρά ή πραγματικά θα πρέπει να ανοίξουμε και εκεί πια να λειτουργήσουμε με όσο δυνατόν καλύτερους τρόπους ασφάλειας μπορούμε» επισήμανε, μιλώντας στην ΕΡΤ. Εξήγησε ωστόσο, «ότι θα πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς σε αυτό που η χώρα έβαλε ως στόχο από την αρχή και αρά να πάμε σε ένα αυστηρότερο και σοβαρότερο lockdown».

Ο ίδιος τόνισε ότι «στην πράξη δεν εφαρμόζουμε σωστά τα μέτρα» και πρόσθεσε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα για άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων, στις 16 του Μήνα. «Προφανώς κάποια στιγμή θα υπάρξει η θετική επίπτωση των εμβολίων, αλλά αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι δύσκολη. Ήταν προβλέψιμα δύσκολη αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε τέλος ότι το αυστηρό lockdown πρέπει να εφαρμοστεί από αύριο και να είναι μεγαλύτερης διάρκειας, καθώς «δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε ικανοποιητικούς αριθμούς αποσυμπίεσης σε δύο εβδομάδες».

“Φιλί ζωής” για το ΕΣΥ

Η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική και γενικότερα στη χώρα συζητήθηκε το πρωί σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Στη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα, εκτιμήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού και εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην Αττική, όπου η πίεση είναι αυξημένη.

Συζητήθηκαν επίσης τρόποι για το πως θα γίνουν περισσότερο αποτελεσματικά τα μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης, καθώς και το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, το οποίο θα παρουσιάσει την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Το πρωί της ίδια ημέρας θα συγκληθεί και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα αξιολογήσεικ συνολικά τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με το Open,  το σχέδιο για να αντέξουν τα νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία βρίσκονται σε οριακό σημείο, περιλαμβάνει τη μετατροπή του Σισμανόγλειου σε  νοσοκομείο αναφοράς, το οποίο θα υποδέχεται αποκλειστικά ασθενείς με κορωνοϊό. Για τον λόγο αυτό, όσοι νοσηλεύονται ήδη στο Σισμανόγλειο και δεν είναι περιστατικά κορωνοϊού, θα μεταφερθούν σε ιδιωτικές κλινικές και στο νοσοκομείο Νίμιτς. Οι πληροφορίες θέλουν πάντως συνολικά τρία νοσοκομεία να μετατρέπονται σε νοσοκομεία Covid-19, ενώ υπάρχει πρόβλεψη να γίνει το ίδιο και σε ολόκληρες κλινικές.

Ποια μέτρα εξετάζονται

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο MEGA, ο διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του “Ευαγγελισμού”, Γιώργος Μπουλμπασάκος, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν κενές κλίνες ΜΕΘ Covid-19 στο νοσοκομείο και πρόσθεσε ότι «γίνονται προσπάθειες προκειμένου να απορροφηθούν κάποιοι διασωληνωμένοι».

Σημειώνεται ότι οι ειδικοί μιλούν εδώ και ημέρες για την ανάγκη ενός πιο σκληρού  lockdown και ήδη συζητούνται προτάσεις για την αυστηροποίηση του υπάρχοντος συστήματος. Ανάμεσα σε αυτές είναι και το να μην γίνεται πλέον χρήση του αριθμού 6 για βόλτες στην παραλία και στο βουνό. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να προταθεί ο αριθμός αυτός να χρησιμοποιείται αυστηρά για σωματική άσκηση, κοντά στο σπίτι του πολίτη, και όχι για βόλτες σε άλλους δήμους. Όπως συνέβαινε δηλαδή στο πρώτο lockdown, τον περασμένο Μάρτιο.

Οι ειδικοί αναμένεται να ζητήσουν επίσης αυστηρότερη επιτήρηση από τα αρμόδια όργανα και αύξηση των ελέγχων, ενώ σε επανεξέταση δείχνει να πηγαίνει και το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις έξι το απόγευμα, αντί τις εννέα το βράδυ, που ισχύει για τα Σαββατοκύριακα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας δεν αποκλείεται να εισηγηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα να επιστρέψει στις εννέα το βράδυ. Το μέτρο είχε επικριθεί άλλωστε, εξαρχής, ως μη αποτελεσματικό, ειδικά για την Αττική, όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι