ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στην Σκιάθο το πλωτό παλάτι του σεΐχη του Κατάρ

Στην Σκιάθο το πλωτό παλάτι του σεΐχη του Κατάρ

Με ένα τεράστιο γιοτ που θα μπορούσε να είναι και φορτηγό πλοίο με τόσο τονάζ και που για την κατασκευή του ξοδεύτηκαν 250 εκατομμύρια δολάρια, έφθασε στη Σκιάθο για ολιγοήμερες διακοπές ο πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ με την πολυμελή του οικογένεια. Έχει δύο συζύγους και δεκαπέντε παιδιά. Το μόνο που ζήτησε ο σεΐχης, ήταν σε μια περιοχή όπου θα κάνουν μπάνιο οι δεκάδες συγγενείς του, σε έναν κολπίσκο στην μεγάλη ακτή Μάραθα, να έχουν (και για λόγους ασφαλείας) την ησυχία τους, τουτέστιν να είναι μόνοι και να μην πλησιάσουν φωτογράφοι.

Ο σεΐχης έχει προσωπικές σχέσεις και με τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Skiathos Palace στην περιοχή εκείνη, Κώστα Δερβένη αλλά και με τον 40αχρονο δήμαρχο του νησιού Θεόδωρο Τζούμα, ο οποίος είναι χημικός και γεωπόνος. Το γιοτ του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος εκτιμάται ότι έχει περιουσία 1,8 δισ., είναι σχεδόν μονίμως “δεμένο” στη Ζέα και έχει πολλά έργα τέχνης. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ αυτών είναι οι “Γυναίκες στο Αλγέρι” του Πικάσο, του στοίχισαν περίπου όσο το μισό γιοτ, 180 εκατομμύρια δολάρια.

Prime Minister and Minister of Foreign Affairs for the State of Qatar (5570842645).jpg

Άλλο θαυμαστό είναι ότι εκτός από την κοινή πισίνα που διαθέτει στη λιακάδα, έχει και εσωτερική πισίνα, χαμηλά, η οποία με ειδικό μηχανισμό επικοινωνεί με τη θάλασσα ή τον ωκεανό.  Διαθέτει επίσης μια αίθουσα για κινηματογραφικά έργα, ελικοδρόμιο, τζακούζι, γυμναστήριο, SPA, δύο ανελκυστήρες και μπαρ κοντά στην πισίνα. Τα έπιπλα είναι ξυλόγλυπτα στο χέρι, τουλάχιστον όσα είναι στις δύο σουίτες και στο σαλόνι.

Αναπτύσσει ταχύτητα 21 κόμβων (περίπου 40 χλμ. την ώρα) και έχει μήκος 131 μέτρα. Διαθέτει 34 δωμάτια-διαμερίσματα για 50 άτομα, με δικό τους μπάνιο και μπαλκόνι, χώρια οι κοιτώνες του πληρώματος και των απασχολουμένων (60 μέλη, 45 ναυτικοί, καμαρότοι και πολλές άλλες ειδικότητες). Το γιοτ έχει μοριακό αναλυτή για PCR test και συνταξιδεύει μονίμως ένας γιατρός και ένας νοσηλευτής. Η θαλαμηγός ναυπηγήθηκε πριν από 12 χρόνια.

Ποιος είναι

Ο σεΐχης Χαμάντ ιμπν αλ Θάνι, 62 ετών, ήταν ο ισχυρός άνδρας του Κατάρ εδώ και πολλά χρόνια, όμως το 2013, τον έπαυσε από πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτειρκών ο νέος εμίρης (που είναι κι αυτός της δυναστείας αλ Θάνι). Ο νέος εμίρης, σημειωτέον, ανέτρεψε το 2013 τον πατέρα του και άλλαξε όλο το υπουργικό συμβούλιο, όπως είχε ανατρέψει και ο πατέρας του τον παππού του. Ο αλ Θάνι (ο μέχρι τότε πρωθυπουργός) ήταν επί 30 χρόνια σε θέσεις μεγάλης επιρροής και ο προηγούμενος εμίρης τον ειχε εκ δεξιών του.

Τον είχε κάνει όχι μόνον πρωθυπουργό, αλλά και υπουργό Εξωτερικών, ενώ ουσιαστικά του εμπιστεύθηκε και τον τομέα της ενέργειας. Μαζί ουσιαστικά δημιούργησαν τον ενημερωτικό κολοσσό του αραβικού κόσμου, το κανάλι Al Jazeera, με τον οποίο το Κατάρ ασκούσε και ασκεί μεγάλη επιρροή. Όμως ο νέος εμίρης (ένα από τα 23 παιδιά του ανατραπέντα εμίρη) έκρινε σκόπιμο να στηριχτεί σε άλλους “αλ Θάνι”, καθώς η οικογένεια έχει 6.000 μέλη να παίρνουν σειρά…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι