Στο κόλπο με τις “πράσινες κάρτες” το Facebook

Facebook: Ένα μεταμοντέρνο "αυγό του φιδιού", Νίκος Ζάππας

Για… αντίστροφες διακρίσεις κατηγορεί το Facebook η κυβέρνηση Τραμπ, καταγγέλλοντας τον ψηφιακό κολοσσό ότι “κρατά” παράνομα τις καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας μόνο για μετανάστες, στους οποίους λειτουργεί ως σπόνσορας μόνιμης κατοικίας. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε αγωγή, μάλιστα, λέγοντας ότι το Facebook δεν κάνει έρευνα στην αγορά εργασίας για να συμπεριλάβει και Αμερικανούς πολίτες που θα ήταν κατάλληλοι υποψήφιοι.

Η αγωγή εντάσσεται στην εκπεφρασμένη θέση του Ντόναλντ Τραμπ και των Ρεπουμπλικάνων ενάντια στον “εκτοπισμό” των Αμερικανών εργαζόμενων. Το τμήμα πολιτικών δικαιωμάτων του υπουργείου ανέφερε ότι η πολυεθνική εταιρεία διαφήμισε ανεπαρκώς τουλάχιστον 2.600 θέσεις εργασίας, την περίοδο 2018-2019, οι οποίες τελικά καλύφθηκαν από αλλοδαπούς επαγγελματίες με βίζα τύπου Η-1Β. Σε μια περίοδο δηλαδή που η εταιρεία επεδίωκε να γίνει χορηγός τους για την απόκτηση άδειας μόνιμης κατοικίας, της λεγόμενης “πράσινης κάρτας”.

Ως είθισται, στις ΗΠΑ οι επιχειρήσεις που σπονσοράρουν αλλοδαπούς εργαζόμενους είναι υποχρεωμένες βάσει νόμου να αποδείξουν ότι κατά τη διαδικασία αιτήσεων και συνεντεύξεων δεν μπόρεσαν να βρουν τους κατάλληλους υποψηφίους από την εσωτερική αγορά. Σημειώνεται ότι σε αυτή την αγορά συμπεριλαμβάνονται όλοι όσοι είναι Αμερικανοί πολίτες, ανεξαρτήτως καταγωγής.

Σύμφωνα με το έγγραφο της αγωγής, το υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίζεται ότι υπήρξαν περιπτώσεις που το Facebook αναζητούσε επαγγελματίες, όπως art director, τεχνικούς πληροφορικής αλλά και υποψηφίους γενικών καθηκόντων. Θα έπρεπε, κατά τους ενάγοντες, να βρει εύκολα Αμερικανούς πολίτες για να καλύψει τις θέσεις, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν ακολούθησε τις συνήθεις διαδικασίες διαφήμισής τους.

Για παράδειγμα –πάντα σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του υπουργείου– το Facebook δεν ανήρτησε τις σχετικές αγγελίες στην ιστοσελίδα του και ζήτησε οι αιτήσεις να γίνουν ταχυδρομικά αντί για διαδικτυακά, όπως συνήθως γίνεται. Μόνον μία αίτηση έλαβε τελικά από πολίτη των ΗΠΑ, για το σύνολο των θέσεων που εξετάστηκαν, αντί για τις εκατοντάδες που λαμβάνει συστηματικά.

Αλλά και στις περιπτώσεις που έλαβε αιτήσεις από Αμερικανούς, το Facebook τους προσέλαβε σε διαφορετικές θέσεις, «κρατώντας τις [επίμαχες] θέσεις για αιτούντες Η-1Β. Με απλά λόγια, το Facebook διατηρεί αυτές τις θέσεις για όσους έχουν προσωρινή άδεια διαμονής», κατέληξε το έγγραφο.

Μια ακόμα κόντρα Τραμπ με τις Big Tech

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα βίζας Η-1Β αποτελεί τον πιο συνηθισμένο τρόπο, με τον οποίο όσοι αλλοδαποί φοιτούν στα αμερικανικά ιδρύματα καταφέρνουν να μείνουν στις ΗΠΑ μετά την αποφοίτησή τους. Μεγάλες εταιρείες το χρησιμοποιούν για να βρουν δυναμικό με εξειδίκευση, την οποία πολλές φορές δεν διαθέτουν οι Αμερικανοί απόφοιτοι, ιδίως σε ειδικότητες όπως μηχανικοί υπολογιστών, επιστήμονες διαφόρων πεδίων κ.ά.

Ωστόσο, ο Τραμπ και το επιτελείο του θεωρούν ότι αρκετοί εργοδότες εκμεταλλεύονται το πρόγραμμα για να προσλάβουν υπαλλήλους και στελέχη που έχουν μικρότερες μισθολογικές απαιτήσεις, ενόψει της απόκτησης της “πράσινης κάρτας”. Με βάση τη “γραμμή” αυτή, κατά τη θητεία Τραμπ αυξήθηκαν οι απορριφθείσες αιτήσεις, φτάνοντας το 21% το 2019, έναντι 6% για παράδειγμα που ήταν το 2015. Φέτος, από το καλοκαίρι απορρίπτονταν αμέσως, ένεκα της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ πέρασε ρύθμιση με την οποία οι μισθοί των αλλοδαπών αιτούντων Η-1Β αυξάνονται σημαντικά. Αυτές οι δύο κινήσεις, όμως, ανεστάλησαν από τα ομοσπονδιακά δικαστήρια.

Εκπρόσωπος του Facebook, πάντως, ανέφερε ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, διέψευσε τους ισχυρισμούς που αφορούν στις κατηγορίες αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω. Η αγωγή έρχεται να προστεθεί σε ένα πλήθος επιθετικών πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση Τραμπ απέναντι στο Facebook και γενικότερα τις εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας, με κυριότερο παράδειγμα την έρευνα antitrust των προηγούμενων μηνών και την προσπάθεια τροποποίησης των ασυλιών που απολαμβάνουν κατά την αμερικανική νομοθεσία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι