ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στο μικροσκόπιο δύο θάνατοι μετά από εμβολιασμό

"Απίστευτα χαμηλά" ποσοστά εμβολιασμού κατά του κορονοϊού και της γρίπης σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Δύο θάνατοι, ένα επεισόδιο μερικής παράλυσης σε νεαρό και μια μυοκαρδίτιδα σε 27χρονο απασχολούν τους αρμόδιους αλλά και τους πολίτες, καθώς και τα τέσσερα συμβάντα συνδέονται με εμβολιασμούς με τρία διαφορετικά εμβόλια (Pfizer, AstraZeneca και Johnson). Οι θάνατοι από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες διερευνώνται από ιατροδικαστικές υπηρεσίες, η μερική παράλυση από τους γιατρούς στο νοσοκομείο “Παπανικολάου” στη Θεσσαλονίκη και η μυοκαρδίτιδα από το νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Αναλυτικά, ο ένας θάνατος που ίσως συνδέεται με εμβολιασμό, αφορά στον 60χρονο Εισαγγελέα Εφετών και ποιητή Γιώργο Τσιρώνη, που παρουσίασε πνευμονική εμβολή μετά τον εμβολιασμό του στην Πάτρα με το AstraZeneca προ πενταμήνου και έκτοτε νοσηλευόταν σε κώμα. Ο εισαγγελέας όμως είχε και πολλά προβλήματα υγείας, οπότε οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο θάνατος δεν συνδέεται με τον εμβολιασμό. Θεωρούν ότι η εμβολή ή θρόμβωση στους πνεύμονες ήταν αποτέλεσμα των νοσημάτων του. Όμως, άλλοι πιστεύουν ότι η θρόμβωση προκλήθηκε από το σκεύασμα.

Οι ειδικοί δέχονται ως παρενέργεια του εμβολίου μόνον ειδικού τύπου σύνδρομα με θρομβώσεις, και η επιπλοκή που παρουσίασε ο εισαγγελέας δεν ήταν μεταξύ αυτών των συνδρόμων. Ο αναπληρωτής καθηγητής Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Κωνσταντίνος Βαθιώτης είχε πει σε συνέντευξή του ότι ο Γιώργος Τσιρώνης αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας από παρενέργειες του εμβολίου, όμως αυτό δεν τεκμηριώθηκε.

Ο Γιώργος Τσιρώνης, που έως το 2018 υπηρέτησε στην Πάτρα ως Αντιεισαγγελέας Εφετών, εμβολιάστηκε με το AstraZeneca τέλη Μαρτίου και 15 μέρες μετά υπέστη πνευμονική εμβολή και εισήχθη σε ιδιωτική κλινική της Πάτρας. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του υπέστη καρδιακή ανακοπή και εισήχθη στη ΜΕΘ όπου και παρέμεινε όλους αυτούς τους μήνες. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος σε ανακοίνωσή του «εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον αδόκητο θάνατο του συναδέλφου, Γεώργιου Τσιρώνη, Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών καθώς και τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του». Η κηδεία του τελείται σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα Πατρών.

Ο 15χρονος στην Αρκαδία

Ο δεύτερος νεκρός είναι ένα 15χρονο αγόρι, παιδί πολύτεκνης οικογένειας στο ορεινό χωριό Μανταίικα της Αρκαδίας, μια κοινότητα μόλις 40-50 οικογενειών, 20 χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη. Το παιδί βρήκαν νεκρό στο κρεβάτι του οι συγγενείς τους τα ξημερώματα της Κυριακής, μια μέρα προτού αρχίσει το σχολείο. Ο πατέρας του έπαθε σοκ και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο. Η οικογένεια έχει άλλα τέσσερα παιδιά.

Το αγόρι είχε κάνει το εμβόλιο της Pfizer δύο ημέρες πριν στην Τρίπολη και δεν είχε κανένα υποκείμενο νόσημα, όπως επιμένουν οι συγγενείς του, οι οποίοι θέλουν να διερευνηθεί αν ευθύνεται το εμβόλιο ή όχι. Το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει συνδεθεί ειδικά στις ΗΠΑ με περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας (φλεγμονές του περικαρδίου και του μυοκαρδίου) αλλά τα περισσότερα από αυτά, υποχώρησαν και αντιμετωπίσθηκαν.

Απαντώντας για τον θάνατο του 15χρονου μετά από εμβόλιο στην Τρίπολη, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε σήμερα ότι «είναι σε εξέλιξη η ιατροδικαστική έρευνα και περιμένουμε τα αποτελέσματα της εξέτασης. Δεν μπορούν κάποιοι να προτρέχουν και να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο». Πληροφορίες θέλουν το παιδί να έκανε το εμβόλιο επειδή δεν είχαν διαδίκτυο στο σπίτι και δεν είχαν την δυνατότητα να δηλώνουν τα δύο εβδομαδιαία self test.

Μυοκαρδίτιδα και μερική παράλυση

Εν τω μεταξύ νοσηλεύεται στην καρδιολογική κλινική του Βοστάνειου Νοσοκομείου Μυτιλήνης ένας νέος 27 ετών που είχε κάνει πριν από τρεις ημέρες το εμβόλιο της Pfizer και εκδήλωσε μυοκαρδίτιδα. Η μυοκαρδίτιδα έχει καταγραφεί ως σπάνια παρενέργεια και μπορεί να παρουσιαστεί σε ένα άτομο στα 10.000, αλλά κατά κανόνα είναι άμεσα αναστρέψιμη. Την παρουσιάζουν συνηθέστερα τα αγόρια παρά τα κορίτσια και ειδικά στους εφήβους η πιθανότητα να παρουσιαστεί εκτιμάται ότι είναι μία στις 5.000, αλλά κυρίως με την δεύτερη δόση, καθώς στην πρώτη δόση οι πιθανότητες είναι μία στις 100.000.

Τα περισσότερα περιστατικά σημειώνονται δύο έως και πέντε μέρες μετά τον εμβολιασμό. Συχνά η μυοκαρδίτιδα είναι ασυμπτωματική, αλλά όταν επιφέρει συμπτώματα, αυτά συνήθως είναι πυρετός και πόνος στην περιοχή του στήθους, αίσθημα κόπωσης που συνοδεύεται από μυϊκούς πόνους, ταχυκαρδία, αρρυθμία και σημεία καρδιακής ανεπάρκειας.

Διαγιγνώσκεται με βιοχημικούς δείκτες όπως τα καρδιακά ένζυμα (τροπονίνη Ι και Τ, κρεατινοφωσφοκινάση, λευκοκυττάρωση και αυξημένες τιμές C-αντιδρώσας πρωτεΐνης), αλλά κυρίως με τρίπλεξ και μαγνητική τομογραφία καρδιάς. Συχνά πάσχουν από αυτήν νεαροί άνδρες που έχουν πολύ ήπια συμπτώματα ή και κανένα, με αποτέλεσμα τον αιφνίδιο θάνατό τους, ειδικά κατά την διάρκεια έντονης άσκησης. Η αιτία της είναι άλλοτε συγγενής (εκ γενετής) και άλλοτε προκαλείται από ιούς ή αναβολικά.

Το “κρούσμα” με Johnson

Ένας άλλος 27χρονος νοσηλεύεται στη Θεσσαλονίκη επειδή παρουσίασε μια σειρά από συμπτώματα, λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό του με το σκεύασμα της Johnson. Ο ίδιος έκανε και ανάρτηση για το πρόβλημά του, όπου εξιστορεί όσα του συνέβησαν. Όπως λέει εμβολιάσθηκε στις 4:00 το απόγευμα στο Νοσοκομείο της Κατερίνης και όλα πήγαν καλά. Ξαφνικά γύρω στις 11:00 τη νύχτα ενώ ήταν ξαπλωμένος, άρχισε να κρυώνει και να νιώθει αδυναμία, ζαλάδα. Ο πυρετός του έφτασε το 39,9.

Στο νοσοκομείο Κατερίνης πήγε στις 04:00 το χάραμα και όσο περίμενε για να μπει στο εξεταστήριο, άρχισε να μην αισθάνεται τα πόδια του. Επειδή το τελευταίο σύμπτωμα απαιτεί νευρολογική εξέταση, διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη. Ο νευρολόγος δεν βρίσκει τίποτα, οι μέρες περνάνε και οι εξετάσεις μέχρι και σήμερα συνεχίζονται, αλλά δεν δείχνουν τίποτα παθολογικό. Οι γιατροί του είπαν ότι «αυτά που παρουσιάζει δεν αναφέρονται ως παρενέργεια του συγκεκριμένου εμβολίου»

Ο ίδιος γράφει σε σχετική ανάρτησή του: «Δωδέκατη μέρα σήμερα και δεν μπορώ να σταθώ όρθιος, ούτε να περπατήσω, τα πόδια μου κάνουν ελάχιστες βασικές κινήσεις, τα νιώθω και τα αισθάνομαι όμως κανονικά. Κάνουν συσπάσεις οι μύες, οπότε δε θεωρούμαι παράλυτος.
Κάνω φυσικοθεραπείες καθημερινά, έχω δει βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες.
Έχω θετικές σκέψεις. Δεν το βάζω κάτω. Θα το παλέψω. Θα προσπαθήσω. Θα κουραστώ.
Θα τα καταφέρω».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι