Στο “κόκκινο” η Ευρώπη – Στον αστερισμό του lockdown και η Ελλάδα

Στο "κόκκινο" η Ευρώπη – Στον αστερισμό του lockdown και η Ελλάδα

Μετά το διάγγελμα Μακρόν που ανακοίνωσε τα πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας από την περασμένη άνοιξη και το μερικό lockdown που επέβαλε η γερμανική κυβέρνηση, πλέον και η Αυστρία κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως προανήγγειλε ο ίδιος ο καγκελάριος της χώρας.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ανέφερε σε δραματικούς τόνους πως «δεν θα επιτρέψει μία κατάσταση που οι γιατροί θα αποφασίζουν ποιος πρέπει και ποιος δεν πρέπει να βοηθηθεί», μία επιχειρηματολογία που θυμίζει και την αντίστοιχη του Γάλλου προέδρου, ο οποίος είχε αναφέρει στο χτεσινό του διάγγελμα πως όσο είναι είναι πρόεδρος δεν θα «επιτρέψει ποτέ να εφαρμοστεί η ανοσία της αγέλης».

Το γεγονός ότι τα κρούσματα «διπλασιάζονται μέσα σε μία βδομάδα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κουρτς κάνουν επιτακτική για την αυστριακή κυβέρνηση την υιοθέτηση νέων περιοριστικών μέτρων, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για τις αντοχές του συστήματος υγείας. Τα νέα μέτρα δεν θα είναι τόσο δραματικά όσο της περασμένης άνοιξης και φαίνεται πως θα θυμίζουν το μερικό lockdown που επιβλήθηκε στην Γερμανία, καθώς αναμένεται να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το κλείσιμο των σινεμά και των καταστημάτων εστίασης.

Κλείνει τα σύνορα της η Καταλονία

Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην Ισπανία, μία από τις ευρωπαϊκές που επλήγη βάναυσα από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Μέσα σε ένα 24ωρο τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 20.000 και στο σύνολο τους ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο. Η ισπανική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης κατά έξι μήνες, από 15 μέρες που προέβλεπε η αρχική επιβολή της, την περασμένη Κυριακή.

Η κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης επιτρέψει στην ισπανική κυβέρνηση να επιβάλει περιορισμούς στην κυκλοφορία στο σύνολο της χώρας και δίνει το πράσινο φως στις περιφέρειες να κλείσουν τα σύνορα τους, για να περιορίσουν τα έξαρση των κρουσμάτων.

Την αρχή έκανε η Καταλονία που επέβαλε δεκαπενθήμερη απαγόρευση στις μετακινήσεις εντός και εκτός της περιφέρειας, ενώ αναμένεται να παρατείνει το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης. Ο  Ισπανός υπουργός Υγείας προειδοποίησε «πως δεν ήρθε η ώρα για χαλάρωση των μέτρων καθώς έχουμε μπροστά μας πολλές δύσκολες εβδομάδες, ίσως και μήνες». Την ίδια στιγμή η ισπανική κυβέρνηση ψήφισε την έκτακτη ενίσχυση των υγειονομικών δαπανών της χώρας.

Lockdown στην Βόρεια Ελλάδα

Ανησυχητική είναι όμως και η κατάσταση στην χώρα μας, καθώς ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη περνούν στο “Επίπεδο 4”, αυξημένου επιδημιολογικού συναγερμού. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 1955 ενεργά κρούσματα με 4.399 στενές επαφές, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων είναι στα 35 έτη. Στην Λάρισα, τα ενεργά κρούσματα είναι 343 με 721 στενές επαφές, ενώ στην Ροδόπη υπάρχουν 217 ενεργά κρούσματα και 488 στενές επαφές, με μέσο όρο ηλικίας τα 30 έτη.

Τα μέτρα που ισχύουν για τις “κόκκινες περιοχές” του “Επιπέδου 4” προβλέπουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, την απαγόρευση μετακίνησης εκτός της περιφερειακής ενότητάς, καθώς και την αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Τα αυξημένα μέτρα που προβλέπει στο “Επίπεδο 4” θα εφαρμοστούν από το πρωί της Παρασκευής, με εξαίρεση την απαγόρευση μετακινήσεων εκτός νομού, που θα ισχύσει από τη Δευτέρα για πρακτικούς λόγους. Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία μιας σειράς επιχειρήσεων όπως των κινηματογράφων, των καταστημάτων εστίασης (λειτουργούν μόνο delivery και take away), παιδότοπων, γυμναστηρίων, αθλητικών εκδηλώσεων, ενώ οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου και παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής), λειτουργούν υπό αυστηρούς υγειονομικούς κανονισμούς.

Νέα μέτρα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός

Έπειτα από την αύξηση των κρουσμάτων και την την ένταξη της Βόρειας Ελλάδας στο επιδημιολογικό “Επίπεδο 4”, ο Έλληνας πρωθυπουργός προανήγγειλε στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, τα οποία θα ανακοινώσει την προσεχή Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή των λοιμωξιολώγων εισηγείται στην υιοθέτηση δύο οριζόντιων μέτρων σε πανεθνικό επίπεδο, την γενικευμένη χρήση μάσκας και την αναστολή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων.

Στις “πορτοκαλί περιοχές”, δηλαδή τις περιοχές αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων να εισηγείται επιπλέον περιοριστικά μέτρα, όπως την μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, ακόμα και την χρήση μάσκας στο εσωτερικό των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Το δεύτερα κύμα του κορονοϊού, που σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο “αιφνιδίασε” με την φονικότητα του, θέτει σε “κόκκινο συναγερμό” σύσσωμη την Ευρώπη, με την πλειονότητα των Ευρωπαίων ηγετών να προκρίνουν την «προστασία της ανθρώπινης ζωής», φοβούμενοι πως το ρίσκο της καταφυγής σε υγειονομικούς πειραματισμούς θα έχει βαρύτατο ανθρώπινο κόστος που οι ίδιοι και οι κοινωνίες τους αδυνατούν να αντέξουν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι