ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στο τραπέζι το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία

Στο τραπέζι το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία

Την μετάλλαξη Δέλτα κατονόμασε η νέα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο αυτής της περιόδου σε σχέση με την πανδημία. «Χθες βλέπαμε τα δεδομένα με τον κύριο Τσιόδρα και τον υπουργό και η μετάλλαξη Δέλτα, επικρατεί πράγματι σε περισσότερο από 90% των κρουσμάτων» ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε.

«Άρα, αυτό είναι το πρόβλημά μας αυτή την στιγμή. Νομίζω αυτό που έχει σημασία είναι να πορευτούμε όλοι μαζί με ασφάλεια για την κοινωνία μας και για το μέλλον μας, για την εξασφάλιση της δουλειάς και της καθημερινότητάς μας» συμπλήρωσε η αναπληρώτρια υπουργός. Στη συνέχεια υπογράμμισε την ανάγκη για την συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος.

«Θα σας πω δύο δεδομένα. Το ένα είναι η Δανία, της οποίας το ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει την πρώτη δόση έχει ξεπεράσει το 90%, που πραγματικά είναι πολύ εντυπωσιακό. Ουσιαστικά έχει εμβολιάσει σχεδόν όλους τους ενήλικες. Βλέπουμε ότι δεν έχει κρούσματα και δεν έχει νοσηλείες. Το δεύτερο είναι το Ισραήλ, που είναι σχεδόν στην ίδια κατάσταση», ανέφερε.

Απάντησε σε ερώτηση και σε σχέση με τον ακριβή αριθμό ιατρών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού που μέχρι και σήμερα παραμένει ανεμβολίαστο. Διέψευσε επισήμως την εκτίμηση που κάνει λόγο για 6.000 ανεμβολίαστους γιατρούς, διευκρινίζοντας ότι αυτός ο αριθμός αφορά το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού, σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.

Η “μόδα” των αρνητών

«Είναι ελάχιστοι οι γιατροί που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο… το μεγαλύτερο ποσοστό είναι μη ιατρικό και μη νοσηλευτικό προσωπικό ουσιαστικά» δήλωσε, ενώ αναφέρθηκε και στα σχολεία και την τήρηση των μέτρων από τους μαθητές. «Υπάρχει ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό, ωστόσο, δεν μπορούμε να τον κάνουμε υποχρεωτικό στα παιδιά. Θα παρακολουθούμε την κατάσταση συνεχώς και θέλουμε την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων», προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως «αν υπάρξει μετάδοση, θα κλείσει το σχολείο».

Παράλληλα, προβληματισμό προκαλεί η διαφαινόμενη τάση άνθισης του κινήματος αρνητών των διασωληνώσεων. Εκτός του περιστατικού της 51χρονης γυναίκας στον Ευαγγελισμό που αρνούνταν πεισματικά να διασωληνωθεί, παρά τις συμβουλές των γιατρών με αποτέλεσμα αυτό να συμβεί κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης (και όταν ήταν ήδη πολύ αργά), η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, ενημέρωσε σήμερα για την ύπαρξη κι άλλου τέτοιο “κρούσματος”.

«Το περιστατικό καταγράφηκε χθες. Πολλές φορές ασθενείς και συγγενείς δεν επιτρέπουν στους γιατρούς τη διασωλήνωση. Από δω και πέρα τέτοια περιστατικά θα υπάρχουν, γιατί είναι αρνητές που δε δέχονται τη νόσο και δε θα εμβολιαστούν. Στον Ευαγγελισμό χθες έγινε πάλι το ίδιο… Σε αυτή την περίπτωση οι γιατροί ειδοποιούν τον εισαγγελέα και αυτός δίνει εντολή να συνεχιστεί η διασωλήνωση. Έτσι, καλύπτονται και οι γιατροί για να μη βρουν τον μπελά τους» ανέφερε η κ. Παγώνη.

Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι τα κριτήρια που οδηγούν έναν γιατρό στη διασωλήνωση ασθενούς είναι συγκεκριμένα και δεν πρόκειται για μία διαδικασία και ιατρική πράξη που εναπόκειται στην προσωπική εκτίμηση του εκάστοτε θεράποντος. Πάντως όπως ανακοινώθηκε χθες, έχει διαταχθεί εισαγγελική έρευνα για την περίπτωση της γυναίκας που έχασε τη ζωή της στον Ευαγγελισμό, με τον εισαγγελέα να διερευνά τα αδικήματα της θανατηφόρου έκθεσης, της ηθικής αυτουργίας σε θανατηφόρο έκθεση, αλλά και παραβάσεων του νόμου περί μη μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι