ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συνδέεται η τεχνητή οδοντοστοιχία με τον κορονοϊο;

Συνδέεται η τεχνητή οδοντοστοιχία με τον κορονοϊο;

Οι ασθενείς με κορονοϊό που τυχαίνει να φέρουν και τεχνητή οδοντοστοιχία, σύμφωνα με νεότερη έρευνα Ιρανών ειδικών, κινδυνεύουν από πρόσθετες λοιμώξεις. Οι ερευνητές συνέκριναν τους μικροοργανισμούς που βρήκαν στις τεχνητές οδοντοστοιχίες 30 υγειών Ιρανών, με όσα βρήκαν στις οδοντοστοιχίες 30 ασθενών με κορονοϊό και κατέληξαν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Οι ειδικοί από τρεις οδοντιατρικές Σχολές (των Πανεπιστημίων Τεχεράνης, Ούρμια και Γιασούτζ), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Προσθετικής Οδοντιατρικής “Journal of Prosthetic Dentistry”, διαπίστωσαν παρουσία ειδών στρεπτόκοκκου στο 93,3% των ασθενών Covid-19 έναντι 40% στις τεχνητές οδοντοστοιχίες των υγιών.

Επίσης βρήκαν βακτήριο της κλεμπσιέλλα πνευμονίας στο 46,7% στις μασέλες των ασθενών έναντι 13,4% στων υγιών. Εκτιμούν ότι αυτοί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν επιπρόσθετες βακτηριακές λοιμώξεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωση της υγείας τους, π.χ. προκαλώντας σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας ή πνευμονία.

Οι ερευνητές συστήνουν να ελέγχεται η μασέλα των ασθενών Covid-19 και να χορηγείται η κατάλληλη θεραπεία για την αποτροπή κάποιας δυνητικά επικίνδυνης βακτηριακής λοίμωξης, ιδίως στους πιο ευπαθείς ασθενείς. Γίνεται εμφανής η σημαντικότητα της στοματικής καθαριότητας, ακόμη και σε ό,τι αφορά ένα ζήτημα όχι άμεσα σχετικό.

Οδοντοστοιχία και παθογένειες

Η ύπαρξη περισσότερων παθογόνων στις οδοντοστοιχίες των ασθενών αποδίδεται κυρίως στο καταπονημένο ανοσοποιητικό σύστημά τους, που δίνει την ευκαιρία στους μικροοργανισμούς να αναπτυχθούν περισσότερο. Παλαιότερη έρευνα Βρετανών είχε επίσης επισημάνει συγγενές πρόβλημα ως προς την περιοχή, δηλαδή έλκη στην στοματική κοιλότητα (πχ. άφθες και έρπης).

Οι ερευνητές τότε είχαν ξεκαθαρίσει ότι οι περισσότερες στοματικές λοιμώξεις παρατηρούνταν αρκετές μέρες μετά την έναρξη του πυρετού και επειδή σε μια μερίδα κόσμου αποτελούσαν συμπτώματα των τριών πρώτων ημερών από την λοίμωξη. Επιπλέον, συνιστούσαν να γίνεται και εξέταση της στοματικής κοιλότητας σε κάθε διαγιγνωσκόμενο φορέα φαινομενικά ασυμπτωματικό.

Και κατά την ανάρρωση από τον ιό πάντως, η στοματική κοιλότητα συνεχίζει να απασχολεί πολλούς ασθενείς, καθώς σε πρώτη φάση οι γιατροί φρόντισαν όπως είναι φυσικό να αντιμετωπίσουν το οξύ πρόβλημα, που είναι της βαριάς πνευμονίας και άφησαν σε δεύτερη μοίρα άλλα ζητήματα. Ειδικά στην Ινδία και μέχρι στιγμής όχι σε άλλες χώρες έχει αρχίσει να καταγράφεται και μια πολύ σοβαρή μυκητίαση που προσβάλλει τα ιγμόρεια και τα ούλα και τις παρειές και λέγεται μουκορμύκωση. Μοιάζει να οφείλεται σε σπάνιο, αλλά πολύ επιθετικό μύκητα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx