ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πύρινα μέτωπα και αναζωπυρώσεις – Θρίλερ με καμένο κρανίο στην Πάρνηθα

Πύρινα μέτωπα και αναζωπυρώσεις – Θρίλερ με καμένο κρανίο στην Πάρνηθα

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε Έβρο, Ροδόπη, Πάρνηθα και Βοιωτία, αλλά και στις δύο μεγάλες φωτιές που ξέσπασαν χθες σε Άνδρο και Φθιώτιδα. Συνολικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 122 φωτιές σε όλη τη χώρα, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 75 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Άλλη μία δύσκολη νύχτα πέρασαν ο Έβρος και η Ροδόπη, ενώ ολονύκτια μάχη με τη φωτιά έδωσε και η Άνδρος. 

Μήνυμα του 112 εστάλη για εκκένωση της περιοχής Κασσιτερά Ροδόπης και των περιοχών Αύρα, Ατάρνη, Πλάκα Έβρου και Γίδες Άνδρου. Μήνυμα για εκκενώσεις εστάλη και σήμερα το μεσημέρι στην Κασσιτερά Ροδοπής και στη Λευκίμμη Έβρου, όπου μαίνονται τα πύρινα μέτωπα.

Απευθυνόμενος στους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο Πάπας Φραγκίσκος μετά την ολοκλήρωση της σημερινής λειτουργίας αναφέρθηκε στις πυρκαγιές που πλήττουν την Ελλάδα. «Προσεύχομαι υπέρ των θυμάτων των πυρκαγιών που ξέσπασαν τις ημέρες αυτές στις βορειοανατολικές περιοχές της Ελλάδας και εκφράζω την αλληλέγγυα εγγύτητά μου στον ελληνικό λαό», τόνισε στο μήνυμά του ο Πάπας Φραγκίσκος.

Σύσκεψη ενημέρωσης του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, για την κατάσταση των πύρινων μετώπων στον Έβρο, έγινε το πρωί, στην Αλεξανδρούπολη, σε αίθουσα του αεροδρομίου Δημόκριτος, όπου έφτασε νωρίτερα ο υπουργός. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Έβρου, Σταύρος Κελέτσης, ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος. Μέτσιος, ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς, ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος καθώς και εκπρόσωπος του δήμου Αλεξανδρούπολης. Ο υπουργός πέταξε μετά πάνω από τις καμένες περιοχές με ελικόπτερο, για να έχει ίδια εικόνα.

Τα ερωτήματα του Κικίλια

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα Real News o κ. Κικίλιας αφήνει υπονοούμενα για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού εις βάρος της Ελλάδας και ειδικά για τον παραμεθόριο Έβρο λέγοντας τα εξής: «Όταν αυτό συμβαίνει σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη εθνικά ακριτική περιοχή της πατρίδας μας, στον Eβρο, με 15 πυρκαγιές στην ίδια νοητή ευθεία Δαδιάς – Αλεξανδρούπολης, τότε τα ερωτήματα τίθενται επιτακτικά. Όσο ανεύθυνο θα ήταν να βγάλουμε αστήρικτα πρόωρα συμπεράσματα για ύποπτα κίνητρα και οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού σε μια νευραλγικής σημασίας περιοχή, άλλο τόσο ανεύθυνο και επικίνδυνο θα ήταν να μην εξεταστεί σοβαρά, μεθοδικά και σε βάθος αυτό το σενάριο. Και αυτό κάνουμε, μαζί με την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ». 

Σε δηλώσεις του στην Αλεξανδρούπολη ο υπουργός δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτά τα ερωτήματα που θέτει. Σημείωσε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Έβρο θα ενισχυθούν περαιτέρω.

Θρίλερ στην Πάρνηθα

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες σχετικά με το κρανίο που βρέθηκε στην Πάρνηθα το βράδυ του Σαββάτου. Στις εικόνες που μετέδωσε το Star φαίνεται το σημείο όπου βρέθηκε το κρανίο στην Πάρνηθα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, το ανθρώπινο κρανίο βρέθηκε το βράδυ της 26ης Αυγούστου επί της οδού Ανθέων, στη Χασιά, και έχει αποσταλεί για ανθρωπομετρικές και ανθρωπολογικές εξετάσεις στον αρμόδιο φορέα.

Αυτό που μπορεί να διαπιστωθεί είναι εάν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα αλλά και η εθνικότητα. Από εκεί και πέρα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει κάποιο άλλο στοιχείο, αφού θα πρέπει να βρεθεί κάποιος ιστός που δεν έχει καεί. Κάτι που δεν συγκεντρώνει και πολλές πιθανότητες.

Τα πύρινα μέτωπα

– Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

– Στον Έβρο, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις έχουν εκδηλωθεί στη Δαδιά, στην Αισύμη και στο Σουφλί. Επίσης, αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν μέτωπα πυρκαγιών εκδηλώθηκαν στις περιοχές Αύρα, Ατάρνη, Πλάκα και Κασσιτερά Έβρου γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλείς κατευθύνσεις.

– Αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Δίστομο και Στείρι Βοιωτίας.

– Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Βιτάλι βορειοανατολικά της ‘Ανδρου πήρε γρήγορα διαστάσεις γι’ αυτό το λόγο στις 14:15 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Γίδες προς το λιμάνι του Γαυρίου. Επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 7 οχήματα συμπεριλαμβανομένων 8 πυροσβεστών με 2 οχήματα που μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από Τήνο και Σύρο, κι από αέρος συνδράμουν ένα ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη. Επίσης μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από Ραφήνα 16 πυροσβέστες με 4 οχήματα της ΠΕΠΥΔ Κρήτης, 10 πυροσβέστες από την 1η Ε.ΜΟΔ.Ε., 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Γαλλία, και 10 εθελοντές με 3 οχήματα των Εθελοντικών Ομάδων, Βύρωνα, Κρυονερίου και Εκάλης Αττικής.

– Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη θέση Γκάτζα του Δήμου Λοκρών Φθιώτιδας αντιμετωπίζονται ενεργές καύσεις κι επιχειρούν 24 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 8 οχήματα, 4 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν επίσης υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η ευρωπαϊκή βοήθεια

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχουν, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Κύπρο 2 αεροσκάφη που επιχείρησαν στη Αλεξανδρούπολη και 16 πυροσβέστες που επιχείρησαν στην περιοχή της Νέας Μάκρης, Κροατία 1 αεροσκάφος που επιχείρησε σε Δράμα και Αλεξανδρούπολη, Γερμανία 2 αεροσκάφη που επιχείρησαν στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική, Σουηδία 1 αεροσκάφος που επιχειρεί στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική, Τσεχία 1 ελικόπτερο που επιχείρησε στο Δίστομο Βοιωτίας και 23 πυροσβέστες με 3 οχήματα που επιχειρούν στη Δαδιά Έβρου , Ρουμανία 51 πυροσβέστες με 10 οχήματα που επιχειρούν στη Λεπτοκαρυά Έβρου, Βουλγαρία 36 πυροσβέστες με 5 οχήματα που επιχειρούν στην περιοχή Κοίλα Έβρου, Σλοβακία 39 πυροσβέστες με 8 οχήματα που επιχειρούν στην περιοχή της Φυλής στην Αττική, αλλά και μέσω του προγράμματος προεγκατάστασης από Γαλλία 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα που επιχείρησαν στη Νέα Μάκρη και μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Ραφήνα για ‘Ανδρο, καθώς και μέσω διακρατικής συμφωνίας από Αλβανία 46 πυροσβέστες με 5 οχήματα που επιχειρούν στο δάσος της Δαδιάς.

Και σήμερα Κυριακή παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι