ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τα μέτωπα της φωτιάς – Οι εξελίξεις σε Βίλια και Κάρυστο

Μια καινοτόμα λύση για την πρόληψη των πυρκαγιών, Δημήτρης Μάρδας

Αναζωπύρωση σημειώθηκε στην περιοχή Κοκκίνη στην Κάρυστο της Εύβοιας, αλλά και στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό των Γιατρών, παρότι η φωτιά που ξέσπασε εκεί τη νύχτα, το πρωί είχε οριοθετηθεί. Η αναζωπύρωση πήρε διαστάσεις καθώς οι άνεμοι είναι ιδιαίτερα ισχυροί. Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η μάχη και με τη νέα πυρκαγιά στα Βίλια, όπου πνέουν άνεμοι έντασης 8 Μποφόρ, με αποτέλεσμα  να καίγονται σπίτια στον Προφήτη Ηλία. Οικισμοί έχουν εκκενωθεί τόσο στην Εύβοια, όσο και στα όρια της φωτιάς στα Βίλια.

Όσον αφορά στην Κάρυστο, η αναζωπύρωση σημειώθηκε μέσα στο δάσος και πλησιάζει σε οικισμό. Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν 64 πυροσβέστες με 26 οχήματα αλλά και πεζοπόροι, ενώ από αέρος συνδράμουν 9 ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη. Σε πολλά χωριά έχει κοπεί το ρεύμα και εκκενώνονται προληπτικά οικισμοί. Ο δήμαρχος Καρύστου Ελευθέριος Ραβιόλος είπε: «Είναι παράξενο γιατί πρόκειται για τη δεύτερη φωτιά μέσα σε ένα  24ωρο. Και χθες είχαμε περίπου την ίδια ώρα φωτιά στο Μετόχι Καρύστου. Αυτό μας προκαλεί ανησυχία», είπε.

Στα Βίλια η μάχη επικεντρώνεται στην διάσωση του οικισμού Προφήτη Ηλία, που σύμφωνα με πληροφορίες ένα σπίτι έχει δεξαμενή αερίου και όλοι ανησυχούν ιδιαίτερα μήπως αυτή εκραγεί. Οι οδηγίες προς τους αστυνομικούς που έχουν αναλάβει τις εκκενώσεις των χωριών, η οδηγία είναι: «Κινούμενοι από Βίλια προς Προφήτη Ηλία στον δρόμο που οδηγεί στην Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία, σε γωνιακή θέση είναι μια χαρακτηριστική πέτρινη μονοκατοικία. Επαναλαμβάνω για όλους τους σταθμούς για να μην υπάρξει παρανόηση: κίνδυνος ατυχήματος από Βίλια προς την οικία, ακριβώς στη γωνία του δρόμου που οδηγεί προς τη Μονή».

Γύρω από την οικία αυτή έχει δημιουργηθεί κλοιός ώστε να μην πλησιάσει επ΄ουδενί η φωτιά.  Παράλληλα, ανεξαρτήτως της οικίας με την δεξαμενή, έχει διακοπεί και στα δύο ρεύματα η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας Θηβών από το 30 έως το 33ο χλμ.(Άγιος Χριστόφορος).

Στην περιοχή Κάζα κοντά στα Βίλια επιχειρούν για την κατάσβεση 167 πυροσβέστες με 60 οχήματα αλλά και πεζοπόρα τμήματα, καθώς και 61 πυροσβέστες με 18 οχήματα από τη Ρουμανία. Για την αεροπυρόσβεση επιχειρούν περιοδικά 13 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων δύο ελικοπτέρων της Πολεμικής Αεροπορίας και ενός ελικοπτέρου ως συντονιστικό καθώς και οκτώ αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι