ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μπλόκα διαμαρτυρίας στην Εθνική Αθηνών-Κορίνθου – Ένταση για τον 16χρονο Ρομά (upd)

Τεταμένο το κλίμα για τον 16χρονο Ρομά – Δίωξη για ανθρωποκτονία στον αστυνομικό

Διαστάσεις προσλαμβάνει κύμα διαμαρτυριών κυρίως από Ρομά για τον πυροβολισμό στο κεφάλι 16χρονου από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη. Διαδηλωτές έκλεισαν σε δύο σημεία την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, σε ένα την Κορίνθου – Πατρών, ενώ νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η Εθνική Αθηνών-Κορίνθου έκλεισε το απόγευμα στο ύψος των Μεγάρων, στο ρεύμα προς Κόρινθο, λόγω διαδηλώσεων για τον πυροβολισμό 16χρονου από αστυνομικό. Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο ύψος του Κιάτου και στα δύο ρεύματα, λόγω διαδηλώσεων Ρομά. Η αστυνομία προχώρησε σε εκτροπή κυκλοφορίας των οχημάτων σε παρακείμενες οδούς.

Στο μεταξύ νέα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο πριν τις 4 το απόγευμα της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη μεταξύ Ρομά και αστυνομικών δυνάμεων. Περίπου 100 Ρομά έστησαν οδοφράγματα στην οδό Πόντου, έξω από τον οικισμό «Αγία Σοφία», διακόπτοντας την κυκλοφορία των οχημάτων. Έχουν ανάψει και φωτιές στο οδόστρωμα. Ρομά έκαψαν κάδους, λάστιχα και πετούσαν πέτρες, φωνάζοντας συνθήματα «Εδώ, θα γίνει ο τάφος σας». Επίσης, πυρπόλησαν δύο οχήματα εκσκαφέων, σε ένα σκηνικό μεγάλης έντασης. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών.

 

Στο μεταξύ δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, άσκησε ο εισαγγελέας στον 34χρονο αστυνομικό της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά οδηγός κατά την διάρκεια επεισοδιακής καταδίωξης. Ο 34χρονος θα οδηγηθεί στον ανακριτή. Επιπλέον, ο εισαγγελέας διερευνά αν ο αστυνομικός δικαιούνταν να κάνει χρήση του υπηρεσιακού όπλου στην προσπάθεια του να ακινητοποιήσει τον 16χρονο.

Ο 34χρονος έφτασε στο Δικαστικό Μέγαρο πολύ νωρίς το πρωί της Τρίτης, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια. Με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος του. Ομάδα ατόμων της φυλής Ρομά βρέθηκε έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και υπήρξε ένταση με τους αστυνομικούς.

Την ίδια στιγμή, την διακοπή της κυκλοφορίας στο ρεύμα της λεωφόρου Μεσογείων στο ρεύμα προς Αθήνα και στο ύψος του Νομισματοκοπείου προκάλεσαν Ρομά που άναψαν φωτιές σε κάδους σκουπιδιών και τους έριξαν στον δρόμο.  Οι συγκεντρωμένοι βγήκαν στην Μεσογείων από τον καταυλισμό που υπάρχει στην περιοχή του Νομισματοκοπείου και έβαλαν φωτιές σε σκουπίδια και λάστιχα. Κατά πληροφορίες Ρομά πέταξαν πέτρες και σε όχημα της Πυροσβεστικής επιχείρησε να προσεγγίσει για να σβήσει τα φωτιά με αποτέλεσμα αυτό να απομακρυνθεί.

https://youtu.be/z2p_IWz_3a4

Ο 16χρονος Ρομά που δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι, υπεβλήθη τη Δευτέρα σε πολύωρο χειρουργείο στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο, όπου και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. «Πρόκειται για μία ευθεία βολή από πίσω, από άτομο το οποίο τον καταδιώκει, ουδέποτε έβαλε κατά αυτόν» υποστήριξε ο δικηγόρος της οικογένειας του 16χρονου. Όπως ανέφερε ο Θεόφιλος Αλεξόπουλος η κατάσταση της υγείας του 16χρονου είναι αρκετά κρίσιμη καθώς έχουν πληγεί βασικά σημεία του εγκεφάλου. Ο δικηγόρος επισημαίνει ότι πλέον η ζωή του ανηλίκου κρέμεται από μια κλωστή.

Φόβοι για νέα επεισόδια

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η Ελληνική Αστυνομία για το περιστατικό, ανέφερε πως ο νεαρός «εφοδιάστηκε με πετρέλαιο δίχως να καταβάλει αντίτιμο και αποχώρησε από πρατήριο υγρών καυσίμων» και πως «…παραβιάζοντας αλλεπάλληλα φωτεινούς σηματοδότες και ενεργώντας συνεχώς επικίνδυνους ελιγμούς επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά το προπορευόμενο δίκυκλο της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, αγνοώντας εκ νέου τις εντολές τους. Ενόψει του άμεσου κινδύνου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο».

Χτες σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στην Θεσσαλονίκη από Ρομά και, σύμφωνα με πληροφορίες και από ομάδες αντιεξουσιαστών. Κεντρικοί δρόμοι στην Καμάρα μετατράπηκαν σε πεδία μάχης με μολότοφ, δακρυγόνα και σπασμένες βιτρίνες. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε στο νοσοκομείο ένα παιδάκι, το οποίο είχε δύσπνοια, λόγω της εκτεταμένης χρήσης χημικών που σημειώθηκε κατά την διάρκεια των επεισοδίων. Νωρίτερα, είχαν σημειωθεί επεισόδια από Ρομά και έξω από το νοσοκομείο Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη, όπου νοσηλεύεται ο 16χρονος. Επεισόδια σημειώθηκαν και στα Εξάρχεια, μία ημέρα πριν την επέτειο της δολοφονίας του 16χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικό.

https://youtu.be/kA5AmZaaxRg

Σε δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «η ανθρώπινη ζωή δεν αποτιμάται σε χρήματα. Αυτό είναι αυτονόητο. Η ανθρώπινη ζωή έχει τεράστια αξία και η αξία της δεν μετριέται σε κανενός είδους ποσό», σημειώνοντας πως «νομίζω ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την ελληνική αστυνομία. Και όπως σε κάθε άλλη αντίστοιχη περίπτωση θα υπάρξει και έρευνα και θα γίνουν ανακοινώσεις και θα δοθούν οι απαντήσεις που πρέπει να δοθούν στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής».

Πολιτική αντιπαράθεση

Στον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου Ρομα αναφέρθηκε ο Χρήστος Σπίρτζης. Ο τομεάρχης προστασίας του πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του, έκανε λόγο για «ανεκπαίδευτους “σερίφηδες” του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη, οι οποίοι, αντί να εργάζονται για την ασφάλεια των πολιτών, σπέρνουν τον τρόμο και τον θάνατο».

«16χρονος Ρομά στη Θεσσαλονίκη δεν έδωσε τα είκοσι ευρώ για το πετρέλαιο που έβαλε και, πλέον, δίνει μάχη για τη ζωή του με τις πιθανότητες να μην είναι, δυστυχώς, με το μέρος του. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ τον καταδίωξαν και αντί, ως όφειλαν, να τον ακινητοποιήσουν και να τον συλλάβουν, τον πυροβόλησαν στο κεφάλι (!). Λίγους μήνες μετά τη δολοφονία του επίσης Ρομά, Νίκου Σαμπάνη μετά από καταδίωξη στο Πέραμα, οι ανεκπαίδευτοι και επικίνδυνοι αστυνομικοί του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη δεν δίστασαν να ανοίξουν πυρ εναντίον του ανήλικου ο οποίος σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δεν οπλοφορούσε καν».

«Μία ημέρα πριν τη θλιβερή επέτειο της εν ψυχρώ δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ένας ακόμη 16χρονος χαροπαλεύει μετά από πυρά που δέχθηκε από “αστυνομικό”. Κύριε Θεοδωρικάκο, μαζέψτε επιτέλους τους ανεκπαίδευτους “σερίφηδες” που έχετε βγάλει στους δρόμους και οι οποίοι αντί να εργάζονται για την ασφάλεια των πολιτών, σπέρνουν τον τρόμο και τον θάνατο. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο την επιβολή του τρόμου μέσω της ακραίας αστυνομικής βίας η οποία οδηγεί, για ασήμαντες αφορμές, ανήλικα 16χρονα παιδιά στο θάνατο», υπογραμμίζει ο Χρήστος Σπίρτζης.

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΚΝΕ τονίζοντας πως δεν πρέπει να υπάρξει συγκάλυψη για το περιστατικό: «Ο εν ψυχρώ πυροβολισμός στο κεφάλι 16χρονου από αστυνομικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη, επειδή δεν πλήρωσε 20 ευρώ βενζίνη, προκαλεί μόνο οργή και αποτροπιασμό. Μετά το περιστατικό με τη δολοφονία του 18χρονου ρομά στο Πέραμα, όπου κατέρρευσε η εκδοχή της αστυνομίας, έρχεται ξανά στο προσκήνιο η αστυνομική βία και αυθαιρεσία, αφήνοντας έναν 16χρονο σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Άραγε το να μην πληρώσει κάποιος τη βενζίνη στην Ελλάδα της ενεργειακής φτώχειας και δυστυχίας θα τιμωρείται με πυροβολισμό;», αναφέρει η ΚΝΕ .

«Παραμονές της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ένας ακόμα ανήλικος Ρομά δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι από την ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη» τόνισε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης. Και αναρωτιέται «το έγκλημα που επέσυρε την εσχάτη των ποινών; 20 ευρώ απλήρωτης βενζίνης. Τόσο κοστολογεί το αυταρχικό, κατασταλτικό, “επιτελικό παρακράτος” τη ζωή ενός 16χρονου, που δεν διστάζει να ρίξει στο κεφάλι;».

Χτες, εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ για το Δεκέμβριο που θα αφορά τους ένστολους της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Τρίπολη. Όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε ο πρωθυπουργός, «με δεδομένη την 24ωρη αυξημένη αστυνόμευση, την επιτυχή αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, χορηγούμε εφάπαξ ενίσχυση σε όλους τους ενστόλους της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού. Όλο το προσωπικό θα λάβει το Δεκέμβριο και 600 ευρώ ανά υπάλληλο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι