ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Θερίζει η Covid-19 στους έφηβους, αλλά τα σχολεία ανοίγουν κανονικά

Θερίζει η Covid-19 στους έφηβους, αλλά τα σχολεία ανοίγουν κανονικά, slpress

Ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων covid-19 στην ηλικιακή ομάδα 12-17 ετών, πριν καν ανοίξουν τα σχολεία, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Παραλλήλως, στη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τον εμβολιασμό.

Η Μαρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι η σύσταση για τον εμβολιασμό των παιδιών γίνεται πρώτα για τη δική τους προσωπική προστασία και για τη θωράκισή τους, κατά την επιστροφή στο σχολείο και τις κοινωνικές δραστηριότητες. Τόνισε, ωστόσο, ότι σημαντικός λόγος είναι και η μείωση της διασποράς του ιού, με στόχο κυρίως την προστασία των ευάλωτων ατόμων.

Το θέμα του ανοίγματος των σχολείων προκάλεσε βέβαια ήδη μια μικρή ενδοκυβερνητική κρίση, με την νέα αναπληρώτρια υπουργό Υγείας να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο «να κλείσουν ξανά τα σχολεία αν υπάρξει μετάδοση». Η αναπληρώτρια υπουργός απάντησε προφανώς ως γιατρός πνευμονολόγος και όχι ως μέλος της κυβέρνησης, η οποία δεν θέλει να ακούει για κλείσιμο των σχολείων.

Καμπανάκι για τα σχολεία και όχι μόνον 

Ακολούθησε βέβαια το γνωστό “άδειασμα” από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στην πνευμολόγο αναπληρώτρια υπουργό, ενώ και η υπουργός Παιδείας έσπευσε να επισημάνει σε τηλεοπτική συνέντευξή της ότι δεν θα υπάρξει οριζόντιο κλείσιμο των σχολείων, τα οποία, όπως και τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα τεθούν σε ισχύ με την έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς.

Η κα Θεοδωρίδου στην ενημέρωσή της ανέφερε επίσης ότι ο εμβολιασμός μειώνει τις πιθανότητες να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις. Ειδική αναφορά έκανε και στο θέμα με τις έγκυες και την επικράτηση της μετάλλαξης “Δέλτα”, το οποίο απασχολεί έντονα, και τόνισε και για αυτήν την κατηγορία τη σημασία του εμβολιασμού. Συνολικά, όπως είπε, έχουν νοσηλευθεί 20 έγκυες σε ΜΕΘ και 2 δυστυχώς έχουν καταλήξει, ενώ αναφερόμενη σε μελέτες σχετικά με την ασφάλεια του εμβολιασμού κατά την κύηση είπε ότι ο εμβολιασμός και στην πρόωρη φάση της κύησης είναι εξίσου ασφαλής.

Σε ό,τι αφορά την χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου (η λεγόμενη τρίτη δόση) είπε ότι είναι ένα θέμα που μελετά η Επιτροπή Εμβολιασμών και ότι η χορήγησή της στοχεύει στη «θωράκιση» των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανοποιητική αντισωματική ανταπόκριση και παραμένουν ευάλωτοι. Ως άλλο λόγο ανέφερε την υπενθύμιση στο ανοσιακό σύστημα επανενεργοποίησης της ανοσοανταπόκρισης, προκειμένου να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να γίνει η αναπλήρωση της αναπόφευκτης μείωσης που επήλθε με την πάροδο του χρόνου.

Είπε επίσης ότι τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα ακολουθήσουν τους ανασοκατεσταλμένους στη σειρά χορήγησης της τρίτης δόσης και υπενθύμισε ότι η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουνε λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού (Pfizer ή Moderna), δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι