Τι έδειξαν τα self test στην πρεμιέρα των Λυκείων (upd)

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα κρούσματα στα λύκεια,

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ που έγιναν το Σαββατοκύριακο ενόψει της σημερινής επαναλειτουργίας των λυκείων “έβγαλαν” συνολικά 408 θετικά σε σύνολο 149.852 τεστ που δηλώθηκαν – άλλα 165.000 δεν δηλώθηκαν και εικάζεται ότι τα περισσότερα είναι αρνητικά και οι γονείς θα δώσουν υπεύθυνη δήλωση χειρόγραφη. Αργότερα ανακοινώθηκε ότι τα θετικά έφθασαν τα 618, χωρίς αναλυτικά στοιχεία πόσα αφορούσανε σε μαθητές και πόσα σε εκπαιδευτικούς και επί ποίου συνόλου εξετάσεων.

Σήμερα υπήρξε και κάποια ανοχή ως πρώτη μέρα, καθώς κάποια παιδιά δεν μπόρεσαν να βρουν τεστ ή δεν μπόρεσαν να το κάνουν. Αύριο όμως κανένα παιδί ή εκπαιδευτικός ή εργαζόμενος δεν θα εισέλθει στο σχολείο χωρίς βεβαίωση αρνητικότητας. Τα τεστ θα επαναληφθούν ώστε να προσκομισθεί νέα βεβαίωση την Πέμπτη, οι δε γονείς, επειδή θα πρέπει τα παιδιά να προσκομίσουν συνολικά 4 τεστ αυτό το δεκαπενθήμερο, για να μην ταλαιπωρούνται, θα μπορούν να πάρουν τα τρία δωρεάν τεστ που απομένουν για το διάστημα αυτό ως εξής: δύο αυτή την εβδομάδα και ένα την επόμενη.

Το ποσοστό θετικότητας για τους μαθητές με τα μέχρι στιγμής στοιχεία του υπουργείου Παιδείας είναι 0,24% καθώς βρέθηκαν 98.965 αρνητικά τεστ και 236 θετικά. Αντιστοίχως, το ποσοστό θετικότητας των εκπαιδευτικών είναι 0,34% καθώς αρνητικά ήταν 50.887 και θετικά τα 172. Αναμένεται λογικά το ποσοστό θετικότητας στα παιδιά να μειωθεί και άλλο σήμερα, καθώς θα κατατεθούν και τα υπόλοιπα 165.000 αποτελέσματα που δεν είχαν δηλωθεί διαδικτυακά, ενώ οι περισσότεροι καθηγητές κινήθηκαν μέσω διαδικτύου και τα δήλωσαν στην πλατφόρμα. Πάντως στα μέχρι στιγμής καταγεγραμμένα κρούσματα (και στα 613, όχι μόνον στα  πολύ πρωινά 408), τα περισσότερα είναι των παιδιών: 58, 56% οι έφηβοι και 41,43% εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι σε σχολεία.

Πάντως ενώ ανακοινώθηκε ότι έγιναν 245.093 τεστ και βγήκαν τελικά 613 θετικά, κανείς δεν μας ενημέρωσε τι απέγιναν τα υπόλοιπα 70.000 από τα 315.000 που δόθηκαν σε δικαιούχους από τα φαρμακεία της χώρας (σε μαθητές, καθηγητές, εργαζομένους στην εκπαίδευση). Τα άλλα 70.000 ήταν όλα “άκυρα” λόγω λάθους; Ή αρνήθηκαν να τα κάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί; Τι από τα δύο συνέβη; Το βέβαιο είναι ότι οι μαθητές των λυκείων είναι 255.000 και οι καθηγητές (που διδάσκουν και στα κλειστά γυμνάσια) είναι περίπου 75.000. Αν είχαμε αναλυτικά τον συνολικό αριθμό των τεστ που δηλώθηκαν στην πλατφόρμα ή χειρόγραφα κατά ιδιότητα, θα μπορούσαμε να εξάγουμε συμπέρασμα “πού” πήγαν τα 70.000 που δεν εμφανίστηκαν ούτε ως αρνητικά ούτε ως θετικά. Το υπουργείο Παιδείας “το βρίσκει απίθανο τα παιδιά να έκαναν τα τεστ αλλά να βγήκαν θετικά και να μην τα δήλωσαν”.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τους 613 αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους οι 359 αφορούν μαθητές και οι 254 εκπαιδευτικούς.

613 οι 254

Το σύνολο των μαθητών των τριών τάξεων των λυκείων είναι 255.000. Αναμένονται ίσως και λεπτομερέστερα ποσοστά για εργαζομένους σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία (π.χ. καθαρίστριες, υπάλληλοι κυλικείων, οδηγοί λεωφορείων, γραμματειακή υποστήριξη, λογιστές). Οι 408 “θετικοί” χαρακτηρίζονται δυνητικά νοσούντες, δεν προσήλθαν στα σχολεία τους και θα πρέπει να κάνουν επαναληπτικό τεστ εντός 24ώρου ώστε να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα και να μην παίρνουν απουσίες, αλλά και για να λάβουν οδηγίες για τη νόσο τους ακόμα κι αν είναι ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί. Τα σημερινά ποσοστά έχουν σημασία και για την παρακολούθηση της εξέλιξης της κατάστασης κατά τη λειτουργία των σχολείων.

Δεύτερο τεστ επιβεβαίωσης

Το υπουργείο Παιδείας αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διενέργεια των self test για την ομαλή και απρόσκοπτη επιστροφή των μαθητών στις φυσικές τους τάξεις. Για τον λόγο αυτό θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμο το γεγονός ότι αφενός καταγράφεται πολύ χαμηλό ποσοστό θετικότητας στα τεστ αυτοδιάγνωσης και αφετέρου ότι όσοι διαγνώστηκαν θετικοί θα απομονωθούν από τη σχολική κοινότητα μέχρι να επιβεβαιωθεί και με τη διενέργεια δεύτερου τεστ.

Η δια ζώσης διδασκαλία των μαθημάτων στα λύκεια θα γίνει με την τήρηση όλων των άλλων μέτρων προστασίας, δηλαδή την χρήση μάσκας, την τήρηση αποστάσεων, την χρήση αντισηπτικών για την υγιεινή των χεριών, τον εξαερισμό των αιθουσών διδασκαλίας καθώς και με ξεχωριστά διαλείμματα καθ΄ ομάδες μαθητών.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι άλλοι εργαζόμενοι, οφείλουν να έχουν τη βεβαίωση του αρνητικού τεστ κάθε Δευτέρα και Πέμπτη για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ συνιστάται το τεστ να γίνεται ή το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ, που σημαίνει ότι το πρώτο τεστ θα έπρεπε να είχε γίνει την Κυριακή το βράδυ ή σήμερα το πρωί και το επόμενο την Τετάρτη το απόγευμα έως και την Πέμπτη το πρωί.

Που και πως δηλώνονται

Το αποτέλεσμα του τεστ δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων. Το τεστ είναι ρινικό και όχι ρινοφαρυγγικό ή στοματοφαρυγγικό, και ο στυλεός (μπατονέτα) πρέπει να μπαίνει στη μύτη απαλά και να περιστρέφεται αρκετές φορές. Υπάρχει και σχετικό βίντεο στο self-testing.gov.gr.

Προκειμένου γονείς, ενήλικοι μαθητές και εκπαιδευτικοί ή εργαζόμενοι να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr,  εισέρχονται σε αυτήν με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Για τους μαθητές, εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μονίμως μαζί τους και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης. Για τους εκπαιδευτικούς, εκδίδεται επίσης δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Όταν το τεστ είναι θετικό, θα εκδίδεται βεβαίωση για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία. Για τους μαθητές προβλέπεται η δυνατότητα ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική, καθώς τα παιδιά μπορεί να νοσούν. Αν ο ΑΜΚΑ δεν εμφανίζεται ώστε να παραλάβουν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο από το φαρμακείο, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μεταβαίνουν για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο σε μια από τις δημόσιες δομές που είναι αναρτημένες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self- testing.gov.gr και που λειτουργούν τις Κυριακές ειδικά για αυτή την ομάδα εξεταζομένων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι