ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι κάνουν τα κράτη με την τρίτη δόση

,Όλγα Μαύρου

Το Ισραήλ ξεκίνησε την Κυριακή να χορηγεί ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε όλους τους πολίτες του, συμπεριλαμβανομένων και των εφήβων, καθώς μείωσε το όριο ηλικίας όσων την δικαιούνται, στα 12 έτη. Στις ΗΠΑ αποφασίσθηκε επίσης τρίτη δόση για το γενικό πληθυσμό. Στην ΕΕ εδώ και δύο μήνες εξετάζουν το κατά πόσον η τρίτη δόση είναι απαραίτητη ή όχι.

«Από σήμερα η αναμνηστική δόση του εμβολίου θα προσφέρεται σε όλους», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας Χάχμαν Ας, αναφερόμενος στο εμβόλιο της Pfizer. Πριν από ένα μήνα το Ισραήλ άρχισε να χορηγεί τρίτη δόση σε ανοσοκατεσταλμένους και στους άνω των 65, εν συνεχεία στους άνω των 50 και πριν από μια εβδομάδα στους άνω των 40 και προχθές στους άνω των 30. Σήμερα ανακοινώθηκε ότι η τρίτη δόση θα δοθεί σε όλες τις ηλικίες, άνω των 12 ετών. Έχει ήδη χορηγηθεί τρίτη δόση σε περίπου 2 εκατομμύρια από τα 9,3 εκατομμύρια των Ισραηλινών.

H τρίτη δόση χορηγείται στο Ισραήλ σε όσους έχουν κλείσει εξάμηνο από την δεύτερη δόση ή πάντως έχουν παρέλθει πάνω από πέντε μήνες από τον πρώτο “κύκλο” των δύο δόσεων του εμβολίου της Pfizer. Στις ΗΠΑ όπου έχει ληφθεί παρόμοια απόφαση, η τρίτη δόση χορηγείται σε όσους έχουν κλείσει οκτώ μήνες από την δεύτερη.

Σύμφωνα με την διευθύντρια Δημόσιας Υγείας της χώρας, Sharon Alroy-Preis, έχει διαπιστωθεί ότι 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό, τα αντισώματα μειώνονται σε σημαντικό βαθμό και η τρίτη δόση επαναφέρει το επίπεδο ανοσίας που είχε κάποιος όταν ακόμη η δεύτερη δόση ήταν “φρέσκια”. «Οι εμβολιαζόμενοι έχουν δεκαπλάσια προστασία μετά την τρίτη δόση και με αυτήν στοχεύουμε να αναχαιτίσουμε την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα», είπε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου.

Ο πρωθυπουργός της Ναφτάλι Μπένετ, σε σημερινές του δηλώσεις, ανέφερε ότι ήδη διαπιστώνονται σημαντικά αποτελέσματα, καθώς από τότε που άρχισε η χορήγηση της “αναμνηστικής” ή ενισχυτικής δόσης, μειώθηκε η αύξηση που είχε αρχίσει να σημειώνεται στα βαριά περιστατικά. «Όμως για να έχουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα, καλώ όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών να λάβουν άμεσα την τρίτη δόση», συμπλήρωσε.

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η τρίτη δόση αφορά προς το παρόν μόνον τους ανοσοκατεσταλμένους και άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά συζητείται και για τον γενικό πληθυσμό, αρχής γενομένης από εκείνους που εμβολιάστηκαν πρώτοι και που έχουν παρέλθει ήδη 8 μήνες από τον εμβολιασμό τους –δηλαδή τους ιατρονοσηλευτές και τους άνω των 85 ετών. Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη και το μόνο βέβαιο είναι ότι θα χορηγηθεί μέσα στο Σεπτέμβρη στην κατηγορία των ευάλωτων που δεν αναπτύσσουν εύκολα αντισώματα. Όμως, αναμένεται νέα απόφαση επί του θέματος, από την Επιτροπή Εμβολιασμών.

Στην τρίτη δόση προς το γενικό πληθυσμό κατευθύνονται ήδη Γερμανία, Γαλλία και Καναδάς, ενώ η Πορτογαλία και η Ισπανία δήλωσαν ότι περιμένουν την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Πάντως επιθυμία των κυβερνήσεων των προαναφερομένων κρατών είναι να προχωρήσουν οπωσδήποτε σε ενισχυτικές δόσεις. Εντούτοις η Κομισιόν και ο ΕΜΑ, σε δήλωση εκπροσώπου τους προς το αμερικανικό πρακτορείο Reuters ανακοίνωσαν ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση προς το παρόν και ότι το θέμα εξετάζεται.

Μάλιστα έκαναν και μια παρατήρηση σχεδόν αψυχολόγητη, αναφέροντας ότι τα κράτη-μέλη που προχωρούν σε τρίτη δόση χωρίς έγκριση από τον ΕΜΑ, ίσως σε περίπτωση παρενεργειών να αντιμετωπίσουν αγωγές και να χρειασθεί να καταβάλουν αποζημιώσεις. Αυτή η παράδοξη δήλωση δεν μπορεί να ερμηνευθεί, αλλά ίσως σχετίζεται με τον αριθμό των δόσεων που θα απαιτηθούν πανευρωπαϊκά για να καλυφθεί ο γενικός πληθυσμός με τρίτη δόση.

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η περίεργη δήλωση δεν δικαιολογείται, γιατί στις περισσότερες χώρες έτσι κι αλλιώς το Δεκέμβρη, κλείνει χρόνος από την πρώτη δόση και ήταν εξαρχής γνωστό ότι θα χρειαζόταν είτε επανάληψη των δύο δόσεων είτε μία ενισχυτική σε εύλογο χρονικό διάστημα. Κατά συνέπεια, λογικά, δεν πρέπει να τίθεται θέμα επάρκειας εμβολίων. Ίσως και να επρόκειτο απλώς για άλλον έναν κακό χειρισμό της Κομισιόν, ή για μια ατυχή προσπάθεια να ενισχυθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και να μην κάνουν τα κράτη-μέλη “του κεφαλιού τους”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι