ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τί λέει η απόρρητη έκθεση της ΕΛΑΣ για την εγκληματικότητα στους Ρομά

Τί λέει η απόρρητη έκθεση της ΕΛΑΣ για την εγκληματικότητα στους Ρομά

Μία νέα έκθεση της ΕΛΑΣ που αφορά την εγκληματικότητα στο λεκανοπέδιο Αττικής, ρίχνει φως στον τρόπο που λειτουργούν οι διάφορες ομάδες ή συμμορίες Ρομά στα “άβατα” της πόλης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Δημήτρη Πώποτα και Άριας Καλύβα για το protothema.gr, ως και το 50% της καταγεγραμμένης εγκληματικής δραστηριότητας σε επίπεδο περιφέρειας, υπολογίζεται ότι προέρχεται από εκεί. Μενίδι, Ζεφύρι, Άνω Λιόσια, Ασπρόπυργος αποτελούν τα κυρίως ορμητήρια όπου το λαθρεμπόριο και οι κλοπές αποτελούν καθημερινότητα και γεμίζουν τις τσέπες ορισμένων που ανήκουν σε “φαμίλιες”.

Συγκεκριμένες περιοχές εντός αυτών των δήμων αποτελούν ένα κράτος εν κράτει, σε μεγάλο βαθμό δυσπρόσιτο από τις αστυνομικές αρχές. Στις εγκληματικές δραστηριότητες δεν συμμετέχουν, όμως, όλοι οι κάτοικοι των τσιγγάνικων συνοικισμών. Η πλειοψηφία εξ αυτών δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο στην σειρά από αδικήματα που τελούνται καθημερινά. Η ίδια πλειοψηφία όμως είναι που αντιμετωπίζει κίνδυνο αν τυχόν μιλήσει.

Οι αναφορές της ΕΛΑΣ σε απόρρητες εκθέσεις κάνει λόγο για καταυλισμούς Ρομά που έχουν πέσει στον πλήρη έλεγχο μαφιόζικων ομάδων, με πολλά χόμπι: από κλοπές αυτοκινήτων μέχρι το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Με αφορμή το περιστατικό στο Πέραμα, μπορεί κανείς να κατανοήσει το βάθος του προβλήματος. Την ίδια στιγμή που ολόκληρες οικογένειες Ρομά δίνουν μάχη επιβίωσης, κάποιοι θησαυρίζουν παράνομα, στρατολογώντας εξαθλιωμένους ενήλικες που θέλουν να ζήσουν το σπίτι τους, σέρνοντας στην παρανομία και τη διακίνηση ναρκωτικών μέχρι και ανήλικα παιδιά ανήμπορα να προστατεύσουν τον εαυτό τους.

Τις τελευταίες 100 ημέρες υπολογίζεται ότι έχουν κλαπεί 17 αυτοκίνητα μάρκας Hyundai Accent 1.300 cc από την περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη και τα περίχωρα. Είναι ο ίδιος τύπος αμαξιού που συμμετείχε στην θανατηφόρο καταδίωξη του προηγούμενου Σαββατοκύριακου.
Το πιο σύνηθες είναι αυτά τα οχήματα να αξιοποιούνται σε ληστείες, κλοπές, διακίνηση, μέχρι και “μπούκες” συμμοριών των δυτικών προαστίων και εν συνεχεία να καταλήγουν καμένα στο Σχιστό.

Η ανθρωπογεωγραφία της μαφίας

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν βγει στην επιφάνεια μέχρι και καλάσνικοφ μεταξύ των διάφορων ομάδων για την “επίλυση” εσωτερικών ζητημάτων μοιρασιάς. Δεν λείπουν απ’ το κάδρο και οι αστυνομικοί με ύποπτο ρόλο στις επιμέρους υποθέσεις. Το νέο πλάνο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στοχεύει στο να διαλυθούν σταδιακά όλα τα άβατα ανομίας εντός Αττικής.

Αυτό φαίνεται να προϋποθέτει επιχειρησιακά σχέδια της ΕΛΑΣ που θα βοηθήσουν τουλάχιστον πέντε καταυλισμούς Ρομά να αποτινάξουν τα δεσμά των μαφιόζικων φαμελιών που έχουν με τη βία μετατρέψει τα σπίτια τους σε κέντρα παράνομης δραστηριότητας. Η αστυνομία έχει οριοθετήσει στα απόρρητα σχέδια της και τις γεωγραφικές ζώνες όπου η κατάσταση εκτιμάται ως πλέον επικίνδυνη.

Αυτές ξεκινάνε από τον καταυλισμό στον Ασπρόπυργο, αλλά και στον οικισμό Νέας Ζωής Ασπροπύργου όπου “απαγορεύεται” να επιχειρήσουν αστυνομικές δυνάμεις. Εκεί υποθέτουν ότι λαμβάνουν χώρα και κάθε λογής αλισβερίσια με ποινικούς προερχόμενους εκτός Ελλάδας που είτε κρύβονται είτε συμμετέχουν σε παράνομες εμπορικές συναλλαγές με εκτόπισμα και στο εξωτερικό, κυρίως χώρες των Βαλκανίων. Η ΕΛΑΣ υπολογίζει ότι αριθμός τους ξεπερνάει τις 2.000.

Βορράς και Νότος

Η τακτική τους πλέον γνωστή: κάθε φορά που κάποιος συλλαμβάνεται, αλλάζει και την ταυτότητά του. Η δεύτερη επικίνδυνη ζώνη σύμφωνα με τις εκθέσεις των αστυνομικών βρίσκεται στο Ζεφύρι. Εκεί είναι το “κέντρο” της διακίνησης ναρκωτικών αλλά και όπλων, ενώ θεωρείται πως εκεί πια δεν είναι λίγα τα ανήλικα που χρησιμοποιούνται από τη σπείρα. Η περιοχή χωρίζεται και εσωτερικά, σε βόρειους και νότιους. Στον Βορρά κυριαρχούν ως είδη η κοκαΐνη και το χασίς, ενώ από όπλα έχουν την τιμητική τους τα καλάσνικοφ. Το ότι όλοι οι άνθρωποι που θα συναντήσει κάποιος εκεί οπλοφορούν, θεωρείται δεδομένο.

Ο Νότος από την άλλη μεριά, θυμίζει φάρο πολιτισμού εν συγκρίσει με τη γειτονική του κοινότητα. Εκεί οι κάτοικοι δε φοβούνται τόσο για τα όπλα, αλλά για τους χρήστες που «όλο το 24ωρο έρχονται στην περιοχή για να αγοράσουν τη δόση τους». Στο Μενίδι πάλι, οι συμμορίες έχουν στον έλεγχο τους συγκεκριμένα σημεία του καταυλισμού και τους χρησιμοποιούν για την διακίνηση όπλων, ναρκωτικών, τσιγάρων, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά και κλοπές, διαρρήξεις ή ορμητήρια για εισβολές σε σπίτια. Τα “κρούσματα” αυτά έχουν καταγραφεί και στα Άνω Λιόσια και το Ίλιον.

Αστυνομικές πηγές πάντως διευκρινίζουν ότι ακόμη και αν οι επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ έχουν αίσιο τέλος, η προσπάθεια που θα χρειαστεί για να μην επανέλθουν τα διαφόρων ειδών κυκλώματα θα είναι μεγάλη. Εξάλλου τα χρήματα που έρχονται από παράνομες δραστηριότητες είναι πολλά, και δεν είναι λίγες οι φορές που οι “φαμίλιες” απευθύνονται σε μεγαλοδικηγόρους για υποθέσεις τους.

Οι “εισαγόμενοι κακοποιοί”

Σημαντικό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζουν και ομογενείς ή αλλοδαποί που έφτασαν στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Οι λεγόμενοι “εισαγόμενοι κακοποιοί” όπως ακουγόταν έντονα και κατά τις πρώτες μεγάλες μεταναστευτικές ροές. Η έλευση των συγκεκριμένων άλλαξε αισθητά την ανθρωπογεωγραφία στο Μενίδι. Πλέον θεωρείται πως υπάρχει ένας πόλεμος ανάμεσα σε τρεις μεγάλες οικογένειες.

Οι “σοβιετικοί” από τη μία, που διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία στα όπλα, τα τσιγάρα και τα ναρκωτικά. Το προφίλ που έχει δημιουργήσει γι’ αυτούς η αστυνομία κάνει λόγο για σκληρούς κακοποιούς, που πρωταγωνιστούν και σε αιματηρές εμπλοκές. Έχουν κατά κάποιο τρόπο κυριαρχήσει και αποτελούν την ισχυρότερη άμυνα έναντι των αστυνομικών δυνάμεων, αλλά παίρνουν πάνω τους και καθήκοντα διαμεσολαβητή εισάγοντας τον βαρύ οπλισμό και τις μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, για να τις “πασάρουν” στις άλλες φαμίλιες και να βγουν στη μαύρη αγορά.

Οι πληροφορίες της Ασφάλειας κάνουν λόγο για καλά εκπαιδευμένα μέλη στις φαμίλιες, που γνωρίζουν πώς να ελιχθούν ώστε να διαφύγουν της αστυνομικής δίωξης, ή αν δεν τα καταφέρουν, ξέρουν τι πρέπει να καταθέσουν μέχρι και στο δικαστήριο, ώστε να πέσουν στα μαλακά. Καλά υπολογισμένο φαίνεται να είναι και το τι όπλα πρέπει να χρησιμοποιούν κατά τα ξέφρενα πάρτι που κάνουν στις ακριβές βίλες που στολίζουν στενά των δυτικών προαστίων, ή το μετά από πόσες στροφές κλατάρουν τα μηχανάκια των αστυνομικών στις καταδιώξεις ώστε να ξεφεύγουν ανενόχλητοι μέσα στα υπερπολυτελή αμάξια τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι