ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι λένε οι Έλληνες για την εγκληματικότητα – Αποκαλυπτική δημοσκόπηση

Τι λένε οι Έλληνες για την εγκληματικότητα – Αποκαλυπτική δημοσκόπηση

Παρά στην συνεχιζόμενη κυβερνητική επωδό ότι «η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα» οι Έλληνες πολίτες, στην συντριπτική τους πλειονότητα, δηλώνουν ότι νιώθουν «ανασφαλείς» από την εγκληματικότητα, ενώ ζητούν «περισσότερη και καλύτερη αστυνόμευση» και «αυστηρές ποινές για ειδεχθή εγκλήματα», σημείο αναφοράς των οποίων είναι η φρικτή δολοφονία της νεαρής μητέρας στα Γλυκά Νερά, δίπλα στο ίδιο της το μωρό.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από αποκαλυπτική δημοσκόπηση της εταιρείας MRB για τον ιστότοπο TheToc. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έχει βρεθεί στο επίκεντρο των πολιτικών επικρίσεων, με την αντιπολίτευση να έχει ζητήσει και την παραίτηση του, εξακολουθεί να παρουσιάζει υψηλά ποσοστά αποδοχής, αν και οι αρνητικές γνώμες υπερτερούν ελαφρώς.

Στο βασικό ερώτημα για το επίπεδο ασφάλειας στην χώρα, η απάντηση δεν αφήνει καμία αμφιβολία: σε ποσοστό 78% οι Έλληνες πολίτες αισθάνονται «ανασφαλείς» και κατά 73% δηλώνουν πως «δεν είναι ικανοποιημένοι» από το επίπεδο της αστυνόμευσης θεωρώντας, σε ένα συντριπτικό ποσοστό, που φτάνει το 92%, την εγκληματικότητα ως «πολύ σοβαρό» ζήτημα.

Μάλιστα μεγαλύτερη ανασφάλεια εμφανίζονται να νιώθουν οι πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως “κεντροαριστεροί”, ακόμα και οι ως “αριστεροί” και όχι αυτοί που αυτοπροσδιορίζονται ως “δεξιοί” ή “κεντροδεξιοί”, όπως θα αναμένονταν. Αρνητικές είναι όμως και οι απόψεις των πολιτών και για το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης και τις ποινές των δικαστηρίων, σε ποσοστά που ξεπερνούν το 80%.

Επικρίσεις για Χρυσοχοΐδη

Στην ερώτηση για το αν θα πρέπει να αυξηθούν τα πραγματικά χρόνια παραμονής στη φυλακή για όσους καταδικάζονται σε ισόβια, η πλειοψηφία του κόσμου ζητά η πραγματική ποινή να αυξηθεί μίνιμουμ στα 25 χρόνια (σήμερα κατ’ ελάχιστο είναι 16, με τέσσερα πλασματικά χρόνια φυλάκισης, με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται να αυξήσει τον ελάχιστο χρόνο φυλάκισης στα 18).

Πάντως στο βασικό ερώτημα (που μπορεί να αποδοθεί με την ιστορική φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή αν «τα ισόβια σημαίνουν ισόβια») το 44% των ερωτηθέντων δεν συμφωνεί ένας καταδικασμένος σε ισόβια εγκληματίας να μείνει φυλακή μέχρι το τέλος της ζωής του, με ένα 47% των ερωτηθέντων να το ζητά για περιπτώσεις «βίαιων και ειδεχθών εγκλημάτων». Στο ζήτημα των καταδικασθέντων για εγκλήματα τρομοκρατίας, ένα ζήτημα που ήταν παλαιότερα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας με την απεργία πείνας του “εκτελεστή” της 17 Νοέμβρη Δημήτρη Κουφοντίνα, το 56% των ερωτηθέντων θεωρεί πως πρέπει να έχουν αυστηρότερη μεταχείριση από τους υπόλοιπους κρατουμένους.

Ο (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) υπουργός Προστασίας του Πολίτη, η επιλογή του οποίου παρουσιάστηκε ως ένα από τα “δυνατά χαρτιά” της κυβέρνησης λόγω της συμβολής του στην εξάρθρωση της εγχώριας τρομοκρατίας, έχει την αποδοχή του 48% της κοινής γνώμης, αλλά και ένα υψηλό ποσοστό αρνητικής γνώμης, που φτάνει το 52% (εντοπίζεται κυρίως σε κεντροαριστερούς-αριστερούς ψηφοφόρους, αλλά και στους νέους, που επικρίνουν τον υπουργό για αυταρχισμό και καταστολή).

Θανατική ποινή και οπλοκατοχή

Όσον αφορά την εξιχνίαση πρόσφατων εγκληματικών περιστατικών που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η δολοφονία της νεαρής Καρολάιν στα Γλυκά Νερά ή η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, η πλειοψηφία του κόσμου πιστεύει ότι οι κακοποιοί θα βρεθούν και θα συλληφθούν (ποσοστό 48%), αλλά υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών που δυσπιστούν (42,5%), δείγμα των επικρίσεων που συγκεντρώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Για την υπόθεση της τραγικής δολοφονίας της νεαρής μητέρας στα Γλυκά Νερά, μια υπόθεση που τρόμαξε πολλούς Έλληνες, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό συμπολιτών μας που έχει πάρει πιο αυστηρά μέτρα για την ασφάλειά του, ή τουλάχιστον συνεχίζει να προσέχει πολύ, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό δηλώνει ότι απλά «προσέχει περισσότερο», ή «δεν επηρεάστηκε».

Οι ψηφοφόροι εμφανίζονται διχασμένοι στο αν ευθύνονται οι αλλοδαποί για την αύξηση της εγκληματικότητας και όπως ήταν αναμενόμενο, η απάντηση έχει να κάνει με την ιδεολογική πεποίθηση των ερωτηθέντων. Στο επίμαχο ερώτημα για την επαναφορά της θανατικής ποινής, το οποίο απαιτεί η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η πλειονότητα των ερωτηθέντων (σε ποσοστό 54%) θεωρεί αναχρονιστικό το μέτρο, αν και υπάρχει ένα 26,4% που ζητεί την επαναφορά του για «ειδεχθή εγκλήματα».

Οι πολίτες όμως ρωτήθηκαν και για το επίμαχο ζήτημα της οπλοκατοχής. Κλήθηκαν δηλαδή να σχολιάσουν την συζήτηση που έχει ανοίξει, αν θα πρέπει να επιτρέπεται η χρήση όπλων για να αντιμετωπιστούν οι κακοποιοί, ενδεχόμενο που σήμερα ο Ποινικός Κώδικας ουσιαστικά απαγορεύει. Η πλειοψηφία των πολιτών συμφωνεί ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται η χρήση των όπλων (44,3%), αλλά υπάρχει και μια ισχυρή μειοψηφία που ζητά να επιτρέπεται η χρήση όπλων όταν κινδυνεύει η ζωή του πολίτη που δέχεται την επίθεση του κακοποιού, εντός της οικίας του (32,8%).

Παρά τις διαφοροποιήσεις σε επιμέρους ζητήματα, οι οποίες οφείλονται στην ηλικία και στην ιδεολογική-πολιτική προέλευση των ερωτηθέντων, οι πολίτες, στην συντριπτική τους πλειονότητα, δηλώνουν «ανασφαλείς». Ένα συμπέρασμα που πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση, πόσο μάλλον όταν έχει ψηλά στην ατζέντα της το δόγμα “νόμος και τάξη”, έστω και αν μέχρι στιγμής αυτή η δυσαρέσκεια δεν μεταφράζεται στην πρόθεση ψήφου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι