Τι λένε τα στοιχεία για τη μετάλλαξη Δέλτα – Η άλλη εικόνα
08/07/2021Στα τέλη Ιουνίου όλα τα προθεσμικά συμβόλαια στα αμερικανικά χρηματιστήρια σημειώνουν σοβαρές αρνητικές επιδόσεις μετά τις δηλώσεις του γνωστού Αμερικανού ανοσιολόγου Dr. Anthony Fauci, για τον κατά την άποψή του θανάσιμο κίνδυνο που επιφέρει η μετάλλαξη Δέλτα (ινδική). Αμέσως τα ΜΜΕ σπεύδουν να δραματοποιήσουν με τον μελανότερο δυνατό τρόπο τις προειδοποιήσεις του.
Το γνωστό οικονομικό πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει πως σε ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ το πρόγραμμα των εμβολιασμών υστερεί δραματικά. Αν και σε ομοσπονδιακό επίπεδο η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική, το χάσμα μεταξύ Πολιτειών με υψηλά επίπεδα εμβολιασμών, διευρύνεται έναντι των αντίστοιχων με χαμηλά επίπεδα.
Κατά τον δρ. Τίμοθι Κάλαχαν, της έδρας αγροτικής υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Texas A&M, αυξάνεται ο κίνδυνος δημιουργίας δύο ταχυτήτων στο πρόγραμμα εμβολιασμών, όπου υπάρχουν κομητείες σε αγροτικές κυρίως περιοχές, που δεν διαφαίνεται πλέον εφικτή η δημιουργία μαζικής ανοσίας. Σε άλλες, πάντως, σε αστικές ζώνες, ήδη προσεγγίζονται τα επίπεδα δημιουργίας ανοσίας στον πληθυσμό, με συνέπεια η χώρα να απειλείται να διαιρεθεί σε περιοχές εμβολιασμένων και περιοχές ανεμβολίαστων.
Επισημαίνει επίσης πως από την επιδημιολογική ανάλυση της κατάστασης 700 κομητειών προκύπτει πως η ινδική μετάλλαξη (Δέλτα), εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών. Οι επιδημιολόγοι επιμένουν φορτικά πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη μεταδίδεται με μεγαλύτερη ευχέρεια και εμφανίζεται περισσότερο επικίνδυνη, προκαλώντας κύματα υστερίας στις ΗΠΑ.
Τα δεδομένα στην Ευρώπη
Όμως δεν είναι μόνον οι Αμερικανοί θύματα αυτής της υστερίας. Και στην Ευρώπη διάφοροι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ σχεδιάζουν νέο γύρο διαβουλεύσεων με αντικείμενο την επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις. Σε αντίθετη τροχιά ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιμένει πως στις 19 Ιουλίου θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί στην χώρα του.
Μετά τον γεωγραφικό προσδιορισμό των μεταλλάξεων, αποφασίζεται η μετονομασία τους με γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, όπου η βρετανική μετονομάζεται σε Άλφα (Alpha), η νοτιοαφρικανική σε Βήτα (Beta), η βραζιλιανική σε Γάμα (Gamma), η ινδική σε Δέλτα (Delta), ενώ έπονται η Έψιλον, Ζήτα, Ήτα, Θήτα και Κάππα.
Εάν πάντως κάποιος παρατηρήσει τα δεδομένα, αντιλαμβάνεται πως η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει τα τρομακτικά χαρακτηριστικά που της αποδίδονται. Οι ΗΠΑ λόγου χάρη έχουν ανά 1.000.000 κατοίκους 1831,74 θύματα του ιού, η δε Ελλάδα 1.180,91. Η Ινδία που μέχρι πρόσφατα είχε αποτελέσει αγαπημένο θέμα των ΜΜΕ, με τις εικόνες μίας οικτρής υγειονομικής κατάστασης να βομβαρδίζουν τους τηλεθεατές διεθνώς, έχει μόλις 289,63 θανάτους ανά 1.000.000 κατοίκους, κυρίως λόγω της επικράτησης της –κατά τα άλλα– επικίνδυνης μετάλλαξης Δέλτα.
Οι δείκτες θνητότητας
Οπωσδήποτε η Ινδία αποτελεί μία χώρα με μεγάλες διαφορές σε σχέση με την Ευρώπη, αλλά ευτυχώς υπάρχουν δεδομένα και από την Βρετανία που ενισχύουν αυτή την εικόνα. Στις 18 Ιουνίου, ο βρετανικός οργανισμός δημόσιας υγείας, δημοσιεύει την 16η κατά σειράν αναφορά του με θέμα την εξέλιξη της επιδημίας στην χώρα, με ειδικό βάρος στην ανάλυση των σοβαρών μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που χρήζουν προσοχής.
Στην αναφορά σημειώνεται πως ο ρυθμός θανάτων λόγω της ινδικής μετάλλαξης (που κυριαρχεί πλέον σε ποσοστό ανώτερο του 75% στην χώρα) στις επιβεβαιωμένες λοιμώξεις ακολουθίας φθάνει το 0,1%. Αντίθετα στην περίπτωση των μεταλλάξεων Άλφα (βρετανική) και Βήτα (νοτιοαφρικανική) φθάνει το 1,9% και 1,4% αντίστοιχα.
Ο δείκτης θνητότητας (case fatality rate-CFR) της ινδικής μετάλλαξης κινείται εξαιρετικά χαμηλά, στα επίπεδα της εποχικής γρίπης και όπως είναι δεδομένο παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από τον ανάλογο δείκτη θνητότητας ανά επιμόλυνση (infection fatality rate-IFR) και αυτό λόγω του ότι περιπτώσεις ασθενών με ιδιαίτερα ήπια συμπτώματα κατά κανόνα δεν καταγράφονται.
Βρετανική αναφορά
Τα περισσότερο συχνά συμπτώματα είναι ο πυρετός, ο ξερός βήχας και η κόπωση, ενώ σπανιότερα εμφανίζονται πόνοι στο σώμα, διάρροια, ξερός λαιμός, επιπεφυκίτιδα, πονοκέφαλοι και δερματικά εξανθήματα, ή αποχρωματισμοί στα δάκτυλα των άνω και κάτω άκρων. Ουσιαστικά πρόκειται για μία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και όπως όλες οι ανάλογες εποχικές λοιμώξεις μεταδίδεται μεν ευχερέστερα, αλλά ο δείκτης θνητότητας εμφανίζεται ιδιαίτερα χαμηλός, χαμηλότερος ακόμα και από τον αντίστοιχο του αρχικού στελέχους του ιού που πλήττει κυρίως την Κίνα.
Η βρετανική αναφορά προειδοποιεί πως περιοχές, όπως η Σκωτία, που δεν έχουν ακόμα επιτύχει το όριο της ανοσίας της αγέλης, θα αντιμετωπίσουν πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων από την συγκεκριμένη μετάλλαξη, αλλά ο ρυθμός των θανάτων θα βαίνει συνεχώς μειούμενος. Σημειώνει επίσης πως κατά το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου, αντιστρέφεται εντελώς και ο ρυθμός των νοσηλειών, που μειώνεται σταθερά, ακολουθώντας τον ρυθμό εξάπλωσης και κυριαρχίας της μετάλλαξης.
Επίπεδα ανοσίας το καλοκαίρι
Σε ορισμένες περιοχές της χώρας αναμένονται μικρές διακυμάνσεις, αλλά το βάρος στις υγειονομικές υποδομές της Βρετανίας πρόκειται να διαμορφωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από τα ανάλογα της εποχικής γρίπης. Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της ινδικής μετάλλαξης, οι ενδείξεις παραμένουν ασαφείς και αυτό λόγω του ότι ενώ έως τις 14 Ιουνίου καταγράφονται συνολικά 60.655 κρούσματα, οι θάνατοι ανέρχονται σε μόλις 73.
Από αυτούς οι 34 καταγράφονται σε άτομα ανεμβολίαστα (47%), 10 μετά την πάροδο 21 ημερών από την πρώτη δόση του εμβολίου (14%), 26 μετά την πάροδο 14 ημερών από την δεύτερη δόση (36%), 1 μετά την πάροδο 21 ημερών από την δεύτερη δόση και 2 παραμένουν αδιευκρίνιστοι. Οι αριθμοί αυτοί πρακτικά δεν δύνανται να επιβεβαιώσουν το οτιδήποτε και μόνον ο χρόνος σε συνδυασμό με τις επιδημιολογικές έρευνες έχει την δυνατότητα να αποδώσει περισσότερο απτά αποτελέσματα.
Το άλλο μεγάλο θύμα της συγκεκριμένης μετάλλαξης, η Ινδία, με ρυθμούς επικράτησής κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) κατά περιοχές από 60% έως και 75% στις περισσότερες, φθάνει στο επίπεδο ανοσίας της αγέλης στα τέλη Ιουνίου. Όμως οι διαφορές με την Βρετανία εμφανίζονται αβυσσαλέες, με 289,63 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, έναντι 1.914,69 της Βρετανίας και με το 25,8% του πληθυσμού εμβολιασμένο έναντι 68,0% της Βρετανίας (1η Δόση).
Το ερώτημα πάντως που προκύπτει αφορά στο κλίμα τρόμου που επικρατεί στην Ευρώπη και προς το παρόν δεν δικαιολογείται, από την στιγμή που η βρετανική αναφορά έχει κοινοποιηθεί από τις 18 Ιουνίου και τα στατιστικά της δεδομένα επαρκούν για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Η κατάσταση επισκιάζει θλιβερά την ανάγκη μίας συντονισμένης εκστρατείας, ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα τα προγράμματα των μαζικών εμβολιασμών, χωρίς προσφυγή σε παλινωδίες και προβολή παραμορφωμένων πληροφοριών.