Τι θα αποφασίσει η επιτροπή λοιμωξιολόγων – Τα σενάρια

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 6,3% του όγκου πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο, τον Οκτώβριο

Σημαντικές αποφάσεις αναμένεται να πάρει η επιτροπή λοιμωξιολόγων στη σημερινή της συνεδρίαση για τα μέτρα κατά του περιορισμού του κορονοϊού, εξετάζοντας την επανεκκίνηση δραστηριοτήτων, καθώς το lockdown έχει φέρει τους πολίτες στα όριά τους. Το κυβερνητικό επιτελείο έχει καταθέσει στην Επιτροπή προτάσεις για την σταδιακή έναρξη οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, με οδηγό τα self tests, που θεωρούνται παράγοντας-κλειδί.

Το πρώτο μέτρο θα είναι η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων που αναμένεται να ισχύσουν από το Σάββατο, αλλά δεν αναμένονται αλλαγές στο ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας που ισχύει. Επίσης, αναμένεται να υπάρξει επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου. Ένα σενάριο λέει ότι οι αγορές θα γίνονται με τη μέθοδο του click away για την πρώτη εβδομάδα.

Ωστόσο, θα εξεταστεί κατά πόσο μπορεί να τεθεί σε λειτουργία ο πενταψήφιος αριθμός 13032, όπου οι πολίτες θα στέλνουν SMS οι πολίτες για να πάνε να ψωνίσουν με χρονικό περιορισμό. Σε πρώτη φάση θα ανοίξουν τα μικρά καταστήματα και όχι τα εμπορικά κέντρα τα οποία αναμένεται να ανοίξουν σε δεύτερο χρόνο.

‘Ομως, ο γενικός γραμματέας Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, δήλωσε ότι τα καταστήματα δεν θα ανοίξουν με click away ή click inside. «Πάμε σε άνοιγμα με περιορισμούς καθώς τα δύο αυτά εργαλεία δεν βοηθούν στην παρούσα φάση. Το 13032 θα ισχύσει, αυτό θα είναι το ένα από τα εργαλεία. Έχουμε μεγάλη πίστη στην εισήγηση της Επιτροπής».

Άνοιγμα σχολείων

Στην επιτροπή θα εξεταστεί και των άνοιγμα των σχολείων, που πιθανολογείται μια εβδομάδα μετά τη έναρξη του λιανεμπορίου, δηλαδή στις 12 Απριλίου. Πρώτα θα ανοίξουν τα λύκεια και ενδεχομένως και τα γυμνάσια. Η συζήτηση για την επαναλειτουργία των δημοτικών μετατίθεται χρονικώς. Υπενθυμίζεται ότι το self test είναι υποχρεωτικό για μαθητές και καθηγητές και θα γίνεται μία φορά την εβδομάδα, και συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα, πριν μπουν στην τάξη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σε δηλώσεις στο ΣΚΑΙ επισήμανε ότι «εισηγούμαστε να γίνει η άρση το συντομότερο δυνατό.. θεωρώ ότι θα ήταν λογικό μέτρο η άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων, ωστόσο αυτό θα το εισηγηθεί η επιτροπή, δεν θα ήθελα να προκαταλάβω τις αποφάσεις της. Υπάρχει μενού επιλογών, η επιτροπή κρίνει τα δεδομένα». Επιπλέον, σε χθεσινές δηλώσεις στο Action 24, τόνισε ότι «κατ’ αρχάς δεν είπε κανείς ότι βγαίνουμε απ’ το lockdown. Υπάρχει μία παρανόηση τις τελευταίες μέρες. Παρουσιάζεται ένας οδικός χάρτης για το ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης σε δραστηριότητες ελεγχόμενες…».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι